Stine Helding Rand

Stine Helding Rand

Fagkonsulent med speciale i identitetsdannelse og kritisk tænkning Mere om Stine

CfDP’s podcastserie Lige På har haft fokus på at nedbryde tabuer og opbygge positive fællesskaber – og det har virket: Tusindvis har nemlig downloadet og lyttet til podcasten.

Teenage- og ungdomsårene er en svær tid for mange drenge og unge mænd. Hormonerne fræser rundt i kroppen, som udvikler sig med lynets hast, mens hjernen stadig er under opbygning. Spørgsmålene er mange: Hvilke venner kan jeg stole på? Hvad vil jeg gerne være? Hvordan får jeg piger til at kunne lide mig? Hvorfor har jeg så svært ved at tale med mine forældre? Og… er den nu stor nok?

Samtidigt er der individuelt og på samfundsplan en forventning om, at mænd er psykisk hårdføre og skal kunne klare modgang uden at blive påvirket af det. Koblet sammen med den hastige fysiske og psykiske forandring kan det gøre det svært for de unge mænd at indgå i positive, sunde fællesskaber – slet og ret fordi der ikke er plads til at være sårbar. Hvis drenge ikke kan tale åbent om deres udfordringer i deres vennegrupper uden frygten for stigmatisering, hvordan skal de så arbejde med dem på en sund og gavnlig måde?

Et frirum til drengene

I virkeligheden er drenge mindst lige så sårbare som piger, som ofte er gode til at skabe og/eller opsøge sunde fællesskaber med plads til sårbarhed.

Ligesom pigerne slås stort set alle drenge med de samme sociale og psykologiske udfordringer i ungdomsårene. Vi har derfor givet dem et frirum med podcasten Lige På – et frirum, hvor man godt må være sårbar, og hvor man godt må vise sin usikkerhed. I Lige På taler et panel af unge mænd frit fra leveren om alt lige fra kærlighedsliv, venner, familie og til stoffer, kriminalitet og psykiske problemer. Vi har skabt et lydbaseret fællesskab, hvor de unge mænd netop nedbryder tabuer ved at snakke om sårbarhed med udgangspunkt i deres egne liv og erfaringer, og hvor fokus er, at drenge også kan være sårbare, og at det er sundt at snakke om de udfordringer, man har.

Podcasten har hjemme på vores online drengerådgivning, MitAssist.dk. MitAssist er en platform, som primært henvender sig til drenge og unge mænd, hvor brugerne kan hjælpe hinanden med råd og vejledning via såkaldte ‘assists’.

“Jeg taler om ting, som jeg ikke engang har fortalt mine nærmeste venner”

…Sådan siger en af deltagerne i podcastserien Lige På, da han reflekterer over hvordan det har været at være med. Og dér rammer han hovedet på sømmet, for det er lige netop det Lige På kan: Skabe et rum, hvor der er plads til at være den, man er, og plads til at tale om de udfordringer man har, uden frygt for stigmatisering. Det er værd at bemærke, at deltagerne ikke på forhånd kendte hinanden, men at det format vi har skabt, har været lige nøjagtig det de har manglet:

Fristedet til at lade deres inderste tanker og følelser komme frem i lyset.

Lige på virker

Lige På er populær, og med godt 3500 afspilninger og downloads i dens korte levetid er det tydeligt, at den opfylder et behov hos målgruppen. Et behov for at blive hørt, et behov for at blive set, og et behov for at have sunde rollemodeller, der kan gå foran og vise, at man ikke er mindre dreng eller mand, selvom man taler om følelser, er usikker og viser sin sårbarhed.

Lige På virker. Og derfor er vi lige nu i gang med at udvikle en sæson 2 af podcasten, hvor vi vil dykke endnu dybere ned i drenge og unge mænds liv. Første skridt bliver at finde midler til at producere sæsonen, og det arbejde har vi netop taget hul på med stor iver.

Du finder første sæson af podcasten lige her.

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.

Vil du vide mere?

Stine Helding Rand

Stine Helding Rand

Fagkonsulent med speciale i identitetsdannelse og kritisk tænkning Kontakt Stine

CfDP har ekspertise og ydelser inden for digital rådgivning, børns digitale vaner, digital dannelse og trends og tendenser på sociale medier og i computerspil.

Vi deltager i og driver projekter om blandt andet computerspil som pædagogisk redskab, hate speech og anti-ligestilling på nettet.