TEMA

Risikoadfærd Online

Test af grænser hører ungdomslivet til – også online. Men for nogle – særligt unge mænd – kan adfærden blive risikofyldt og vække bekymring for deres demokratiske dannelse og trivsel. Her kan du som fagperson søge viden om unges online risikoadfærd samt konkrete værktøjer til at arbejde med det.

Hvad er online risikoadfærd?

Online risikoadfærd handler om unges – og særligt unge mænds – nysgerrighed for, interaktion med eller deling af hadefuldt indhold, der vækker bekymring for demokratisk dannelse. Det kan være influencere, fora eller fællesskaber, som for eksempel dyrker nedværdigende fremstillinger af kvinder eller seksuelle, etniske og religiøse minoriteter.

Andre former for negativ onlineadfærd som for eksempel selvskade, mobning eller billeddeling uden samtykke kan indgå som elementer, men opfattes her ikke som online risikoadfærd i sig selv, med mindre det sker i en sammenhæng, der vækker bekymring for demokratisk dannelse.

Selvom online risikoadfærd ofte er lovlig, er det vigtigt at forebygge, fordi adfærden – udover at udgøre en risiko for den unges demokratiske dannelse – kan afspejle mistrivsel samt medføre en øget risiko for radikalisering og lovovertrædelser.

Dyk ned i vores univers