Redskaber til at skabe et bedre internet
Her på Sikker Internet Dag, d. 11 februar 2014, vil vi fra Center for Digital Pædagogiks side kort fortælle om nogle af de værktøjer vi har udviklet, eller været med til at udvikle. Det er undervisnings-materiale, videoer, lærervejledninger og inspiration som vi har brugt til at italesætte den sikre og gode brug af nettet. Debatten med børn og unge om deres netbrug ser vi som noget af det allervigtigste, og redskaberne herunder tager netop udgangspunkt i, at et sikrere og bedre internet ikke skabes af hardware og kode, men starter og slutter med oplysning og dannelse blandt brugerne.
Det Digitale Spejl
På detdigitalespejl.dk ligger tre forløb om netetik til mellemtrinet og udskolingen. Der er en præsentation og lærervejledning klar til at tage de følgende emner op i klassen:
- Det digitale fællesskab: Hvad det vil sige at være social online?
- De digitale fodspor: Hvad betyder det, når man efterlader sig spor på nettet?
- Den digitale identitet: Du tegner et billede af dig selv, når du taster
Mobiler Mod Mobning
Her bliver eleverne ansvarlige for at tage digital mobning op på klassen og på skolen. Eleverne finder selv på, skyder og redigerer kampagne-film og deler dem på skolen. På den måde involveres de som afsendere og tager et svært emne op på en frisk måde, der er direkte relevant for problemstillingen. Vores partner i projektet, Lommefilm, har stadig åben mulighed for at man kan lægge filmene op på deres side her, og vi har i forbindelse med projektet fået skrevet en lærervejledning der skridt for skridt går gennem forløbet.
Online4ever
Online4ever er resultatet et et forumteaterprojekt vi gennemførte med børneteateret Filuren. Resultatet er ni korte filmklip, der hver viser en situation og en problemstilling, som man kan bruge til at starte debatten på klassen. De ni film kan findes her, og lærervejledningen er her.
Digital Dialog
Digital Dialog-hæftet er resultatet af sidste års Sikker Internet Dag, hvor vi inviterede lærere fra hele landet til at komme med de digitale dilemmaer som de har mødt i deres arbejde. Det er med udgangspunkt i disse digitale dilemmaer, at Digital Dialog-hæftet er sat sammen, med form som en køreplan der kan få skolen i gang med at finde sine egne svar og lave sine egne regler og retningslinier. Det indeholder derfor inspiration til forældremødet, hjælp til at høre eleverne og personalegruppen og ikke mindst en masse spørgsmål som skolerne får brug for at tage stilling til.
Du kan læse mere om, og downloade materialet, her.
Digital Trivsel
Sidst men ikke mindst har vi udgivet bogen Digital Trivsel, som er særligt rettet til dig der arbejder med udsatte børn og unge. Bogen kommer ind på de faldgrubber som de mere sårbare børn og unge lettest falder i. Samtidig giver den en bred introduktion til hvordan nettet bruges på godt og ondt, af de unge som har det sværest og har mest brug for hjælp til at sætte grænser.
Du kan hente første kapitel gratis lige her, og læse mere eller bestille bogen på digitaltrivsel.dk
Skrevet af tidl. medarbejder Kristian Lund
]]>
Hvis du vil sætte et par ord på din feedback, vil det hjælpe os rigtig meget til at forbedre vores indhold.