Roblox kort fortalt

’Roblox’ kan tilgås via en browser, app eller konsol (Xbox). På platformen kan man vælge mellem tusindvis af spiltitler, designe spil, købe skins eller sende venneanmodninger og chatte med andre brugere. Når man opretter en brugerprofil, får man en ’avatar’, som er en
lille figur, der repræsenterer brugeren. Det afhænger af de enkelte spil, om man spiller som sin ’avatar’ i spillet.

Spil på ’Roblox’ er skabt af andre brugere, og dét kalder man ”brugergenereret indhold”. Det kan både være privatpersoner og professionelle spiludviklere. På platformen kan man søge efter bestemte spil, kigge på de mest populære eller vælge ud fra en bestemt genre
som fx ’survival’, ’obby’ eller ’roleplay’. Nogle spil spiller man alene, mens andre spilles sammen med andre. Enten med fremmede på offentlige servere eller med venner på private.

Man kan lave sine egne spil i ’Roblox Studio’, og det er gratis at bruge. Man skal være opmærksom på, at barnet kan tilføje mikrotransaktioner til sine spil, så det er en god idé at snakke om brugen af penge i spil.

Vi anbefaler Kig forældreindstillingerne igennem sammen med dit barn og tal om de forskellige indstillinger. Hvis ens barn vil spille med sine venner, kan man sammen med barnet fremsøge vennerne og sende en venneanmodning, så barnet ikke finder forkerte personer. Det kræver, at man kender vennernes brugernavne på ’Roblox’, og det kan man med fordel koordinere med andre forældre.

’Roblox’ er ikke et spil i sig selv, men en platform med mange forskellige spil. Platformen har eksisteret siden 2006 og giver mulighed for at spille forskellige spil, eller designe nye spil. Den har en aldersmærkning fra PEGI på 7 år. Men spillene er lavet af brugere, og der kommer hele tiden nyt indhold. Derfor er det svært at lave en passende aldersvurdering af platformen.

Hvis man opretter en profil til et barn under 13 år, kan man som forælder bruge forskellige forældreindstillinger, som bl.a. gør, at fremmede ikke kan skrive til barnet, og at barnet ikke kan spille spil med potentielt upassende eller skræmmende indhold.

Voksne skal også være opmærksomme på, at der er forskellige former for mikrotransaktioner i ’Roblox’.

Vær opmærksom på

  • At noget indhold på platformen kan være skræmmende for de mindste
  • Mikrotransaktioner
  • At det er muligt at spille og skrive med fremmede spillere

Hvad koster det?

Det er gratis at hente platformen ’Roblox’ og oprette en ny bruger. Det er også gratis at spille de fleste spil på plaformen. Der er dog flere forskellige måder at bruge penge på i ’Roblox’.

Hvis man vil købe bestemte opgraderinger eller skins i ’Roblox’, så skal man bruge ’Robux’. ’Robux’ er en virtuel valuta, der koster rigtige penge. For ’Robux’ kan man fx købe særlige englevinger til sin ’avatar’ eller et ’game pass’, der gør at man kan løbe hurtigere i et bestemt spil. Med ’Robux’ kan man også købe en privat server, hvor man kan vælge, hvem der spiller med.

Fordi det er op til de enkelte udviklere at beslutte mængden og typen af mikrotransaktioner i de forskellige spil, er det svært at lave en udførlig guide til, hvornår der er mikrotransaktioner, og hvad tingene koster.

Robux kan købes som et engangsbeløb eller gennem et medlemskab til platformen, som gør, at man har et bestemt antal ’Robux’ til rådighed hver måned. Man kan hverken optjene, bytte eller få ’Robux’ i platformens
mange spil eller fra andre brugere.

Vi anbefaler Hvis dig og dit barn vil købe ’Robux’, så hold jer til ’Roblox’ officielle hjemmeside, app eller ’Microsoft Store’ (på Xbox) for at undgå snyd.

  • Voldeligt, uhyggeligt eller blodigt? Måske**
  • Mikrotransaktioner? Ja
  • Intenst gameplay?* Måske**
  • Svært at lære? Måske**
  • Muligt at tale/spille med fremmede spillere? Ja

* Gameplay beskriver den måde, man spillet spillet på.

** Varierer fra spil til spil.

Ordbog

Brugergenereret indhold: Indhold – i dette tilfælde spil – skabt af brugere af platformen, som stilles til rådighed for de andre brugere.

Server: I ‘Roblox’ foregår et multiplayer-spil på en server. Man kan spille på en ”offentlig” server, som er åben for alle, eller en ”privat” server, hvor man selv vælger, hvem der må være med.

Obby: Betyder ”obstacle course” og er en type spil med forhindringsbaner på ’Roblox’.

Avatar: Ens figur i ‘Roblox’.

Mikrotransaktion: Tilkøb inde i spillet, fx af fordele eller skins.

Skins: En beklædningsgenstand eller udseendet på ens ’avatar’.

Roblox Studio: Program i ’Roblox’ til at designe spil.

Game pass: Et ’game pass’ giver særlige fordele eller evner i et
bestemt spil og kan købes for Robux.

Robux: Virtuel valuta i ’Roblox’.

Voldeligt, uhyggeligt eller blodigt?

’Roblox’ har et forholdsvis simpelt grafisk udtryk, der som udgangspunkt går igen på tværs af platformen. Der kan være spil med flere detaljer, som derfor også kan virke mere skræmmende.

I nogle spil vil spillerne kunne slå på hinanden med eller uden våben, og når en spiller ”dør”, vil de blot forvinde uden blod eller tydelige skader. I andre spil kan der dog være mere grafisk vold og uhyggelige elementer. Platformen har fx en ’horror’-kategori.

Vi anbefaler Vær opmærksom på, at man kan finde spil på ’Roblox’, som kan være skræmmende for de mindste. Man kan tale med sig barn om, hvad de godt kan lide at spille på ’Roblox’ og vælge spil sammen med dem.

PEGI 7+ PEGI-aldersmærkning er vejledende om spillets indhold på billed- og lydside. PEGI er ikke et forbud mod, at yngre børn spiller et bestemt spil.

Udgivet af Center for Digital Pædagogik i samarbejde med Medierådet for Børn og Unge og Red Barnet. Opdateret februar 2022.