Among Us kort fortalt

Among Us er et spil – eller en leg – hvor man skal regne ud, hvem der er forræderen, og hvem der er de allierede. Et hold på op til 10 spillere starter på en rumstation, der er gået i stykker. For at vinde spillet skal de reparere en række ødelagte afdelinger, blandt andet motorrummet, kommandocentralen og ventilationssystemet.

MEN! (Mindst) én af spillerne er en sabotør, der skal forhindre reparationerne, snig-angribe og dræbe de andre spillere – alt sammen uden at blive opdaget. Spillet foregår over flere runder, og efter hver runde kan alle spillerne stemme om, hvem der skal sendes ud af rumstationens luftsluse. Får de sendt sabotøren afsted, vinder de spillet. Hvis ikke, får sabotøren endnu en chance for at angribe de tilbageværende spillere. For at reparere rumstationen skal spillerne udføre simple opgaver.

Men den reelle udfordring i spillet er at holde øje med, hvem der går hvorhen, hvem der gør deres jobs, og hvem der formentlig er sabotøren – samt at argumentere for det i udstemningsrunderne. Rumstationen er en af flere baner, man kan vælge. Der er fx også en hovedkvartersbygning og en arktisk base på en fremmed planet.

Among Us er et ultra-socialt spil, der udvikler sig i interaktionen mellem spillerne. Selv (i digitalt øjemed) ældgamle voksne forstår hurtigt, at det er legen, samtalerne og detektiv-evnerne, der styrer spillet, imens grafik og plot falder i baggrunden. Og det er både akilleshælen og guldkornet ved Among Us – for ligesom med legen i skolegården, så er spillet kun lige så sjovt som dem, der er med. For de børn, der ikke gider computerne, så kan legen sagtens flyttes ud i skoven. Sørg for, at udstemningerne ikke bruges til drillerier, og hjælp ungerne med argumenterne – så er Among Us garant for timevis af social underholdning og læring.

Vær opmærksom på

  • Afstemningerne kan være frustrerende for de uskyldigt dømte
  • Spillets “vært” kan selv lave reglerne; det kan være forvirrende
  • Det kræver et vist niveau af engelsk at indgå i spillets vigtige chat-afstemninger

Samarbejde og holdspil

I Among Us kan man spille med andre, som man ikke kender i forvejen. Hvis man er en flok venner, der gerne vil spille sammen, kan Among Us nemt sættes op til, at man enten kun spiller med hinanden, eller at man er i det samme spil og spiller med og mod andre tilfældige spillere. Man kan endda spille cross-platform med sine venner, hvor nogle spiller på PC og andre på fx tablet. I Among Us er udstyr altså ingen hindring for, at man leger sammen i det virtuelle univers.

  • Voldeligt, uhyggeligt eller blodigt? Lidt
  • Mikrotransaktioner? Ja
  • Intenst gameplay?* Middel
  • Svært at lære? Nej
  • Muligt at tale/spille med fremmede spillere? Ja

* Gameplay beskriver den måde, man spillet spillet på.

Vi anbefaler Alle skældsord er censureret fra start i Among Us, men spiller man med fremmede, kan man slå censor chat-funktionen til, hvorefter endnu flere ord vil blive modereret og fjernet fra den (nogle gange) voldsomme chat. 

I Among Us kan man identificere og anklage sine med- og modspillere. Derfor er alle spillerne markeret med en identificerbar farve, og al kommunikation foregår som regel på engelsk. Det kan være en hæmsko for unge spillere, da argumenterne kan være svære at formulere på et fremmedsprog. Dette er selvfølgelig ikke, hvis man kun spiller med venner eller skolekammerater.

Vi anbefaler Særligt for de yngste spillere er der en stor gevinst i at spille med nogen, man kender i forvejen, eller som man har mødt på Facebook- eller ’Discord’-grupper for danske spillere. 

For rigtig mange spillere er det sjovest at være sabotøren, og der kan være en tendens til, at man hopper ud af spil, indtil man ”får lov” til at være sabotør. Det kan ødelægge spillet for de andre spillere, idet holdene så er ulige fordelt fra starten, eller de skal finde en helt ny gruppe at spille med. 

Ordbog

Discord: et chatprogram, hvor man kan tale og skrive med andre, mens spillet er i gang, frem for i selve spillet.

Imp: forkortelse for impostor (sabotøren).

Sus: forkortelse for suspicious (mistænkelig).

Vent/Vented: at bruge banernes ventilationsskakter, hvilket kun er muligt for sabotøren.

Visual/Visual Task: at løse en opgave, mens en anden spiller kigger på.

Who?: slang for at spørge “Hvem er morderen?”.

Where?: slang for at spørge “Hvor blev de snigmyrdet henne?”.

Mikrotransaktioner: tilkøb inde i spillet, fx af små kæledyr, som følger din figur. Eller beklædningsgenstande.

Spilletid

Et spil Among Us tager 1-5 minutter. Among Us kan derfor godt føre til “Ej, jeg tager lige ét spil mere”, og man kan hurtigt glemme, at man kun havde planlagt et vist antal spil eller afsat et begrænset tidsrum til spillet. Heldigvis er de ekstra spil hurtigt gennemført, og konflikter om tidsforbrug kan m.v. kan minimeres. 

Among Us som fysisk aktivitet

Det er en rigtig sjov leg for mange børn og unge at flytte Among Us ud i skolegården eller skoven. Hvis man laver en håndfuld poster rundtomkring, og måske endda gengiver spillets baner, kan man nemt, ved hjælp af fx en klokke eller indstille alarmen på mobilen, sørge for, at alle ungerne kommer retur til udstemningsrunderne – medmindre de er blevet prikket af sabotøren. Så gælder det bare om at holde masken!

PEGI 7+ PEGI-aldersmærkning er vejledende om spillets indhold på billed- og lydside. PEGI er ikke et forbud mod, at yngre børn spiller et bestemt spil.

Udgivet af Center for Digital Pædagogik i samarbejde med Medierådet for Børn og Unge. Opdateret februar 2024.