Jeg var i dag på Risskov Skole for at holde oplæg om netetik og sociale medier for en 5. klasse. Årets første, vel at mærke. Skønt!

Helt rutinemæssigt starter jeg med at spørge ind til deres netbrug. Hvilke sider besøger de oftest, hvad er fedest osv. Det er væsentligt for mig at vide, hvor mange der er på Facebook og andre sociale netværk, inden jeg går i gang med at debattere. Et meget vigtigt punkt i vores skoleoplæg er også at høre, om der er “nye” tjenester som slår igennem hos de unge. Det er her, vi henter en stor del af vores praksiserfaring (Én ting er eksempelvis at læse at Twitters popularitet eksploderer for tiden hos unge. Noget andet er, at praksis fortæller mig at forsvindende få af de teenagere, jeg besøger, rent faktisk bruger det)
Nå – men i dag da jeg spørger rundt i klassen, hører jeg, at to piger bruger app’en SnapChat til at sende fjollede fotos til hinanden og andre. Jeg får at vide, at SnapChat lader modtageren se billedet i ganske få sekunder, hvorefter det slettes fra serveren. Meget interessant!

Lidt ressearch fortæller mig at SnapChat bredt set beskrives som – safe sexting – altså en måde hvorpå du som bruger kan sikre dig at de nøgenbilleder, du (tilsyneladende) sender til kæresten, ikke kopieres og gemmes af ham/hende. Selvfølgelig kan det også bruges til andet end nøgenbilleder 🙂
I disse tider hvor man alle steder snakker digital dannelse og netetik – og især om signalværdi af billeder og video – kan jeg sagtens se et marked for en sådan app. I teorien ville det lettet mit arbejde, hvis man kunne finde en skudsikker måde at kontrollere brugen af en digital overførsel hos en modtager. Men: DET KAN MAN IKKE!
Musik- og filmindustrien har forsøgt i mange år!

Lidt videre ressearch fortæller mig nemlig, at man tilsyneladende kan kopiere de midlertidige filer fra temp-mappen før de slettes, og herefter se dem når man har lyst. Selv hvis denne mulighed forsvinder med en opdatering af App’en vil det altid være muligt at lave screencapture af en digital overførsel.
SnapChat skriver selv følgende i deres FAQ:

 

 

 

 

 

 

 

Hvordan det praktisk kan lade sig gøre at give senderen en notifikation, når/hvis billedet screencappes, må stå hen i det uvisse. Mig bekendt kan det ikke lade sig gøre. Der findes et hav af muligheder for at tage screenshots. Eksempelvis ved at tage et billede af skærmen med et andet kamera. Det kan SnapChats app vel ikke mærke, vel? Der findes historier, hvor folk intetanende har fået deres nøgenbilleder fra SnapChat lagt til skue på nettet. Gad vide om de mennesker er tilfredse med at de måske/måske ikke har fået en notifikation?

Safe sexting findes ikke – kun sexting.
Det er stadig en benhård gråzone at navigere på det store Internet. Især når man er ung. Man introduceres for et populært produkt der lover dig anonymitet, men i virkeligheden er det kun sund fornuft og filtre i hovedet, der kan afskærme dig fra at begå dumheder derude. Jeg ville ønske at vi kunne overgå til at tale positivt om signaler, værdier og dannelse og undgå enhver løftet pegefinger. Men ligesom der er produkter derude som er overlegent fantastiske, så er der altså stadig al mulig grund til at forholde sig skeptisk til andre produkter.
Ovenstående eksempel er måske bare en måde at vise, hvordan kredsløbet fungerer i CfDPs formidling. Næste gang jeg hører om SnapChat eller andre apps/programmer der foregiver at være “sikre”, vil det indgå naturligt i undervisningen. Sådan er vores praksis, og det er jo en styrke 🙂

Og godt nytår til jer alle fra formidlingsteamet i CfDP

]]>

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.

Vil du vide mere?

Jonas Ravn

Seniorkonsulent med speciale i unges digitale trivsel Kontakt Jonas

CfDP har ekspertise og ydelser inden for digital rådgivning, børns digitale vaner, digital dannelse og trends og tendenser på sociale medier og i computerspil.

Vi deltager i og driver projekter om blandt andet computerspil som pædagogisk redskab, hate speech og anti-ligestilling på nettet.