Mange danske børn under 13 år har en Facebook profil, selvom tjenesten ikke tillader det. Derfor har Center for Digital pædagogik i samarbejde med Red Barnet, Børns Vilkår, og Medierådet for Børn og Unge udarbejdet en række anbefalinger til forældre med børn under 13 år med Facebook profiler.

børn ved computer

I forlængelse af bogen om digital trivsel er disse anbefalinger også yderst relevante, hvis man som institution, værested eller fagperson arbejder med udsatte børn og unges trivsel – og i særlig grad hvis man fungerer som barnets hverve. En beslutning om at lade et barn få en profil på Facebook kræver, at man som forælder, institution eller barnets hverve er klædt ordentligt på. Som organisationer kan vi ikke tage beslutningen for forældre eller institutioner, men vi kan sørge for tilgængelig vejledning og inspiration.

Oprettelse

Hvis du tillader dit barn at være på Facebook, før de er 13 år, så giv dig tid til at hjælpe barnet med at oprette profilen og gennemgå sikkerhedsindstillingerne, så barnets profil kun bliver synlig for venner.
Sæt klare grænser for, hvem barnet må være venner med – du kan altid give flere tilladelser efter et stykke tid.
Sørg for, at personlige oplysninger ikke er synlige for andre end venner (adresse, telefonnummer, skole, e-mail). Læs Facebooks sikkerhedsguide for forældre her: https://www.facebook.com/safety/parents

Kode

Hjælp dit barn med at lave en sikker adgangskode, som er svær at gætte, og lær barnet, at man aldrig må fortælle sin adgangskode til andre – heller ikke sin bedste ven.
Lær dit barn altid at logge ud efter at have brugt Facebook på fremmede computere. Det kan være en god idé at fjerne fluebenet i boksen ”forbliv logget på”.

Sprog og god stil

Tal med dit barn om god skik og tone, når han eller hun chatter eller kommenterer billeder og statusopdateringer.
Vær en god rollemodel – spørg for eksempel om lov, inden du lægger billeder af dit barn på din egen Facebook

Privatliv

Tal med dit barn om privatliv. Giv konkrete eksempler på, hvordan billeder og tekst kan cirkulere, så snart de er online. Fortæl også, hvordan firmaer kan indsamle oplysinger om dem via applikationer til brug for markedsføring.

Aftal sammen regler for, hvilke billeder og statusopdateringer det er ok at dele på nettet.

Vær opmærksom på, at hvis dit barn udgiver sig for at være ældre end det er, så skal de være forberedt på, at de kan blive opsøgt af ”jævnaldrende”, som er meget ældre end barnet selv.

Spil, apps og reklamer

Facebook-profilen giver adgang til mange spil og applikationer (apps), som ofte er meget populære blandt børnene. Hjælp dit barn med at sortere i de mange tilbud.
Reklamerne på Facebook er målrettet den profil, som de vises på, og sendes ud fra alder, køn og personens færden på nettet. Fortæl dit barn om reklamer og aftal, at dit barn ikke deltager i konkurrencer eller tilføjer applikationer, uden at du har givet lov.

Netkontakter
Lær dit barn at være kritisk over for venneanmodninger fra folk, de ikke kender i forvejen.
Brug tid på at følge med på dit barns venneliste.
Lær dit barn, at de skal afbryde kontakten til personer, der taler om sex eller er meget pågående.

Anmeld og blokér

Vis dit barn, hvordan man blokerer andre brugere og anmelder krænkende opslag.

En god kontakt mellem barn og forælder om livet på nettet løser mange problemer: vis dit barn, at det kan komme til dig med sine små og store bekymringer – også uden at frygte et Facebook-forbud.

Venner med dit barn?

Sørg for at være ven med dit barn på Facebook, så du kan følge med, men giv også dit barn plads til privatliv.

Små børn synes ofte, det er rart at have kontakt med voksne, mens de med alderen søger mere privatliv. Hav derfor respekt, hvis de på et tidspunkt siger fra over for forældrekontakt på Facebook.
Samarbejd med andre forældre

Tag en grundig og åben snak med forældrene i klassen eller klubben om, hvordan I hver især forholder jer til jeres mindre børns brug af Facebook. Aftal evt. fælles regler eller retningslinjer.

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.