Gaming guides
for voksne

Ok, lad os lige komme i gang her. Måske sku vi starte med at få dig helt i øjenhøjde med børn og unge omkring dig? Hér har du chancen!

Vi har kogt vores store viden om børn og unges gaming ned til korte, letforståelige guides og videoer, der giver indsigt i spillene på en måde, som er særligt værdifulde for dig som er forælder eller fagperson.

Få spillene lidt tættere ind til kroppen med de korte spil-forklaringer på linket herunder, eller give op på forhånd og scroll ned til vores explainer-videoer, der giver en kort indflyvning til de overordnede udfordringer.

Vi er kommet rigtig langt

Voksne anerkender i højere grad, at gaming også er et socialt fællesskab for børn og unge. Det er vigtigt, fordi vi voksne ikke må underkende børns interesser, bare fordi vi ikke helt forstår det. Gaming kan dog stadig forberedes, efterhånden som vi og mange andre arbejder videre med den ofte hårde tone og chikane de unge mænd imellem og den uønskede seksuelle opmærksomhed, kvinder desværre må lægge krop til, når de begiver sig ind i spillenes universer. Som forælder bør man altså fortsat interessere sig mere for skærmens “kvalitet” end kun “kvantitet” og spørge ind, når børnene spiller.

Emil Ludvigsen Fagkonsulent – Center for Digital Pædagogik

Vi bringer dig up-to-date

Vi har lavet fire korte videoer til dig, som giver et nuanceret indblik i nogle af de aspekter ved gaming, som vi voksne godt kan slå os lidt på. Her får du indblik i det hårde sprog, trækket på dankortet, svindlen og den notoriske skinbetting.

Videoerne er støttet af Sundheds- og Ældreministeriet

SPROG. Det kan virke voldsomt, når der bliver skreget, så det kan høres gennem væggen ind til stuen. Sport og leg kan bringe sind i kog, og det samme gælder gaming. I videoen her får du gode råd til, hvordan du som voksen kan tale med børn og unge om, hvordan man taler og ikke taler i computerspil.

Mikrotransaktioner

Mange børn og unge bruger penge på skins, kæledyr og andre ting i computerspil i dag. Det kan hurtigt løbe op i store summer penge, der oftest kommer fra forældrenes Dankort. I den her video får du en oversigt over, hvordan køb af og i computerspil foregår i år 2020, samt gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du har et barn, der godt kan lide at bruge penge på spil.

Svindel og tyveri

Mange børn og unge kan godt lide at spille og handle med “skins” i computerspil – digitale våben, kæledyr eller beklædningsgenstande, der kan være mange tusind kroner værd. Der er desværre også mange, der bliver snydt. På vores rådgivningsplatform scammed.dk møder vi mange, der har mistet enten skins eller penge til digitale tyveknægte. I videoen får du en række gode råd til, hvordan du kan hjælpe dit barn eller den unge, du arbejder med, med at passe på sig selv i skinhandler.

Betting og ludomani

Skins i for eksempel Counter-Strike kan ikke kun bruges til at spille eller handle med. De kan også bruges som indsatser på forskellige hjemmesider, hvor man kan vinde valuta eller mere værdifulde skins. Men man kan selvfølgelig også tabe det hele, præcist lige som gambling i ‘den virkelige verden’. De seneste år har vi set, at en voksende gruppe børn og unge har taget skinbetting til sig, hvor de ender med at spille for mange penge og kan blive snydt af falske betting-sider. I videoen lærer du mere om, hvordan skinbetting fungerer, og hvordan du kan tage snakken om det med et barn eller en ung.

Gaming gruppen

Gaming Gruppen er et pædagogisk projekt, hvor udfordrede unge får lov til at udfolde deres evner inden for computerspil og deres viden om nørdkultur i et pædagogisk frirum. De er mellem 13 og 18 år og kæmper med problemer som ADHD, skoleværgning og generel dårlig social trivsel. Fælles for dem alle er, at computerspil fylder så meget, at det er blevet problematisk for dem.

Men i stedet for at fordømme spillene, bruger vi dem aktivt som værktøj. De unge kommer hver uge ind og spiller med hinanden og kompetente voksne, der guider og sørger for, at spillene bliver brugt socialt. På den måde opnår unge sociale færdigheder, og indenfor de første par måneder af forløbet beskriver både de og deres forældre en markant stigning i trivsel.

Gør gaming til en del af din undervisning

Vil du sætte fokus på Gaming, det sunde spilforbrug, gamingkulturer- og fællesskaber i din undervisning, har du mulighed for helt gratis at bruge vores undervisningsmoduler om Gaming fra Dit Liv På Nettet. Modulet er målrettet udskolingselever.

Har du brug for selv at blive klogere?

Book et oplæg om gaming hos os! Med vores viden om emnet og erfaringer fra vores pædagogiske praksis holder vi oplæg for både forældre og fagpersoner, hvor vi sætter spillenes kultur og gevinster under lup.

Hvad ved vi om computerspil og afhængighed?

‘Computerspilsafhængighed’ har længe været et omdiskuteret udtryk i både Danmark og udlandet, men hvad ved vi egentlig om Verdenssundhedsorganisationens nye ’Gaming Disorder’, som i januar 2022 blev en officiel diagnose på verdenssundhedsorganisationen WHO’s diagnosemanual ICD

Hos Center for Digital Pædagogik har vi været med til at nuancere debatten omkring computerspilsafhængighed i mange år, og det er på den baggrund, vi har valgt at skrive et notat. Vores fokus ligger på den fremtidige diagnose, hvorvidt den kan hjælpe de unge, vi ser hver dag i vores rådgivninger, støttegrupper eller indsatser.

Seneste om gaming fra bloggen

Din genvej til ny viden

Vores nyhedsbrev udkommer cirka hveranden måned, og du kan til enhver tid afmelde dig.