Den digitale stofrådgivning Netstof.dk tog tredjepladsen ved den europæiske forebyggelsespris ECPA i Helsinki. Det kan forhåbentlig inspirere andre europæiske lande til at lære af platformen og CfDP’s digitalpædagogiske metode.

“Vi sætter pris på projektets online fokus, der gør, at det kan nå en gruppe, der traditionelt er svære at nå. Derudover øger tilgangen sundhedsvæsenets tilgængelighed.”

Sådan lyder bare nogle af de roser, som Netstof.dk i går aftes kunne modtage fra juryen som vinder af 3. pladsen ved prisoverrækkelsen European Crime Prevention Awards, der i alt vurderede 14 forskellige konkrete indsatser mod kriminalitet i lige så mange europæiske lande.

På Netstof.dk, som CfDP driver sammen med Slagelse Rusmiddelcenter, kan unge helt anonymt kan få professionel viden og rådgivning om stoffer. Portalen har også en ung-til-ung-chat, hvor unge kan søge hjælp hos andre unge med lignende erfaringer. Netstof.dk har 34 medlemskommuner i et unikt samarbejde mellem private og offentlige aktører.

Ved prisuddelingen præsenterede projektleder Karen Hatt Olsen casen “Oscar”, som får hjælp til at stoppe et begynende misbrug gennem Netstof.dk

Kæmpe klap på skulderen
Bronzemedaljen vækker glæde og stolthed hos Netstof.dk, fortæller Karen Hatt Olsen, der er projektleder ved Slagelse Rusmiddelcenter og som repræsenterede Netstof.dk ved prisuddelingen i Finland:

”Det er et stort klap på skulderen. Vi har knoklet for at skabe et trygt online forum, hvor unge mennesker tør søge tidlig sparring og rådgivning om deres bekymringer med stoffer. Vi håber, at vi med denne opmærksomhed kan tjene som et eksempel for andre, at vi kan få endnu flere danske medlemskommuner med ombord og at vi fortsat kan hjælpe unge med at træffe de rigtige valg”.


Online fokus er vigtigt
I sin bedømmelse lagde juryen blandt andet vægt på, at Netstof.dk med sit online fokus når en svær målgruppe i de unge, der i er i risiko for at udvikle et stofmisbrug på et tidligt tidspunkt. På siden kan man nemlig som ung både søge vejledning hos fagfolk og hos andre unge – og begge dele helt anonymt og diskret:

”Vi er meget stolte af juryens ros for vores anonyme rådgivning, som betyder, at de unge hurtigere åbner sig op om deres brug af stoffer og hurtigere får hjælp,” fortæller Karen Hatt Olsen.

Fortjent hæder
Netstof.dk var i Helsinki som Danmarks repræsentant indstillet af Det Kriminalpræventive Råd:

”Vi har hele tiden ment, at Netstof.dk gør en forskel, fordi den som en digital rådgivningsplatform møder de unge på deres banehalvdel og gør det muligt for dem at søge sparring og rådgivning på en tidlig og ukompliceret måde hos fagfolk og andre unge. Vi er glade for, at myndighedspersoner i en række andre lande nu er blevet præsenteret for metoden, og at de på den måde kan blive inspireret. ” siger Christina Hviid, forebyggelseschef i Det Kriminalpræventive Råd.

Prisoverrækkelsen ”European Crime Prevention Award” fandt sted i den finske hovedstad Helsinki torsdag aften den 12. december 2019.

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.