Sammen med Medierådet for Børn og Unge og Red Barnet har vi bidraget til projektet ‘DELT’, der består af en bog samt undervisningsmateriale om digitale sexkrænkelser. Snart tager vi ud på landets skoler og underviser i bogens kernebudskab om, at det har store konsekvenser både for offer og gerningsmand i sager om ulovlig billeddeling.

Unge og deres lærere, pædagoger og SSP’ere får nu hjælp til at få gang i dialogen om deling af intime billeder. Formålet er at forebygge og reducere digitale sexkrænkelser blandt unge. En ny bog med titlen ’DELT – En bog til unge om digitale sexkrænkelser’ skrevet af journalist Milla Mølgaard og støttet af det samlede projekt, giver de unge et indblik i, hvordan delinger online kan påvirke den enkelte – og en hel ungdomsgeneration. Bogen hjælper også de unge til at kunne handle, hvis den unge selv eller en man kender bliver udsat for digitale sexkrænkelser.

I disse dage modtager 2200 af landets grundskoler en pakke med bogen, undervisningsmateriale og tilbud om gratis uddannelseskurser. Medierådet for Børn og Unge, Red Barnet og Center for Digital Pædagogik står bag initiativet, som er støttet af TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd samt Connecting Europe Faciliteten.

“I dag er det to år siden, jeg fik delt sexvideoen. Jeg har det for det meste godt. Der er stadig tidspunkter, hvor jeg bliver superangst og tænker: hvornår sker det næste slemme for mig?”

Linea, 15 år, offer for digital sexkrænkelse

I Center for Digital Pædagogik har vi kontakt med mange unge, der søger hjælp og vejledning. De unge, vi møder i vores rådgivning på Cyberhus.dk og på workshops i hele landet, oplever stor usikkerhed i forhold til både moralske og juridiske grænser: ’Hvornår gør jeg noget forkert, og hvornår er jeg bare en normal ung som alle andre?’. Det er vores oplevelse, at materialet mangler, og de unge vil have stor gavn af bogens virkelighedsnære cases og den klare gennemgang af lovgivningen.

Kort om projekt DELT

Projekt ’DELT’ handler om at forebygge og reducere digitale sexkrænkelser blandt unge ved at styrke de unges sociale-digitale kompetencer i at kunne omgås intimt billedmateriale på nettet. Materialet, der retter sig mod udskolingen, består også af et målrettet undervisningsmateriale deSHAME samt tilbud om kurser for lærere, SSP’ere m.fl. til at kunne undervise, støtte og rådgive unge i god og sikker digital adfærd. Bogen indeholder fortællinger fra både unge, der er blevet delt, og unge, der har været med til at dele. Der er hjælp og vejledning at hente samt information om lovgivningen.

Baggrunden for projektet er organisationers erfaringer med at rådgive unge, der søger hjælp fordi de er blevet krænket på nettet, og de seneste års konkrete sager som Viborgmappen og Umbrella-sagen.

De unges egne fortællinger
Gennem en række cases og med hjælp fra en række eksperter på området, fortæller forfatteren bag ’DELT – En bog til unge om digitale sexkrænkelser’ om de mekanismer, gruppedynamikker og kønsstereotyper, der ligger bag, når intime billeder eller film går viralt uden samtykke. Bogen indeholder også gode råd til, hvordan den unge kan gøre op med sig selv, om det er en god ide at sende et intimt billede af sig selv. Bogens klare budskab er samtidig, at det aldrig er ens egen skyld, hvis billedet eller videoen bliver delt uden samtykke.

“I dag er det to år siden, jeg fik delt sexvideoen. Jeg har det for det meste godt. Der er stadig tidspunkter, hvor jeg bliver superangst og tænker: hvornår sker det næste slemme for mig?” Ordene er Lineas. Hun blev
som 15-årig uden at vide det filmet under sex og spredt til hele sin omgangskreds via sociale medier.

Hun er en af seks unge, der fortæller om deres smertefulde oplevelser med delinger uden samtykke og om den efterfølgende tid og konsekvenserne.

Bogen er udgivet af forlaget Straarup og Co og kan købes fysisk eller som e-bog på dette link: https://straarupogco.dk/vare/delt/

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.

Vil du vide mere?

Jonas Ravn

Seniorkonsulent med speciale i unges digitale trivsel Kontakt Jonas

CfDP har ekspertise og ydelser inden for digital rådgivning, børns digitale vaner, digital dannelse og trends og tendenser på sociale medier og i computerspil.

Vi deltager i og driver projekter om blandt andet computerspil som pædagogisk redskab, hate speech og anti-ligestilling på nettet.