Kære skoler – luk ikke for Facebook
DR har i de seneste dage formidlet historier om digital mobning på danske folkeskoler. TV-Avisen har foretaget en rundspørge iblandt 400 skoleledere, og 84 procent af dem melder om klare eksempler på digitalt mobberi. I den forbindelse kom det frem, at f.eks. Sofiendal Skolen i Haslev har lukket for elevernes adgang til Facebook i skoletiden. Dette er et løsningsforslag, Center for Digital Pædagogik af og til hører om – og arbejder på at modvirke.
Når skoleledere og forældre tror, at forbud mod at være en del af livet på Facebook løser problemer med mobning, tager de alvorligt fejl. Al erfaring viser, at mobning aldrig opstår ud af det blå online, men udløses af spændinger, der i forvejen findes i skolegården og klasseværelset. Hvis eleverne trives her, så kan de også administrere Facebook på en ordentlig måde.
Danske Skoleelevers formand, Vera Rosenbeck, udtrykker skepsis overfor skolers begrænsning af adgang til Facebook, og deri kan CfDP altså kun bakke hende op.
”Det er selvfølgelig ikke decideret børneplageri at hæmme deltagelsen på Facebook i tidsrummet mellem 8 og 14, men hos CfDP har vi den holdning, at det digitale liv er helt integreret i de fleste større børns øvrige liv. Det er omsonst at kæmpe imod – og selv hvis det lykkes at holde vores yngre generationer væk fra nettet, er det ufrugtbart. I stedet bør vi hjælpe dem til at få gode oplevelser, de kan lære af,” mener Kristian Lund her hos CfDP.
Digital mobning er med andre ord lige så svær at komme til livs som mobning i almindelighed. Den eneste langtidsholdbare og ansvarlige løsning er at få netetik på skoleskemaet, som også Center for Digital Dannelse tilkendegiver overfor DR.
I det daglige arbejde på Center for Digital Pædagogik oplever vi, at børn ligesom de fleste voksne ofte undervurderer, hvor voldsomt det er at få en ondsindet sms eller blive tagget på et uflatterende billede, som alle kan se. Når man ikke ser hinanden i øjnene, er kontakten sværere at forholde sig til for alle parter. Men vi oplever også børn og unge som kan forstå og forholde sig til netop de særlige forhold ved online kommunikation – man kan sagtens tage fat i emnet helt ned i 3. og 4. klasse.
De forandrede præmisser, både børn og voksne er sammen på, er kommet for at blive, og derfor er børns adfærd i det digitale et helt centralt pædagogisk arbejdspunkt i de her år. Når skoler vælger at forbyde Facebook-adgang, er det en falliterklæring overfor en tendens, der kun vil styrkes fremover. Man svigter børnene ved at lukke øjnene for, at Facebook er en del af deres verden og en arena, hvor man OGSÅ skal lære at opføre sig ordentligt.
TV-Avisens resultat af rundspørgen kommer i øvrigt ikke bag på os. At 84 procent af skolelederne på over 400 folkeskoler har set eksempler på digital mobning er – desværre – fuldt forventeligt. Undersøgelsen EU Kids Online kom for nyligt frem til, at 12 procent af danske børn i alderen 9-16 år har oplevet at blive mobbet eller groft chikaneret på nettet. Cirka dobbelt så mange er blevet mobbet i den fysiske del af verden.
”De her børn skal selvfølgelig hjælpes. Mobning er traumatiserende, uanset om det foregår på Facebook eller i skolegården. Men at nægte elever adgang til Facebook i skoletiden er i bedste fald en nødløsning, og i værste fald at melde fallit,” slutter Kristian Lund.
Skrevet af Randi Rehmeier, praktikant i CfDPs formidlende team. Randi studerer på Æstetik og Kultur i Aarhus
]]>
Hvis du vil sætte et par ord på din feedback, vil det hjælpe os rigtig meget til at forbedre vores indhold.