I en lind strøm af nyhedsindslag om Facebooks mildt sagt turbulente børsnotering, er det fantastisk dejligt at læse, at Facebook nu arbejder på at indføre en børneprofil. Det er selvfølgelig alt for tidligt at sige, om det bliver til noget, men alene velviljen hos Facebook er da en rigtig god start.

Center for Digital Pædagogik og en række andre børnefaglige organisationer i DK har længe forholdt sig kritisk til det faktum, at børn under 13 år er tvunget til at lyve om deres alder for at være på Facebook. Det, at skulle lyve om sin alder og være et på et netsted som i princippet er forbudt for dem at færdes på, er en helt igennem uønsket kombination for et barn, der netop er i færd med at lære etiske spilleregler på nettet.

Vores erfaringer fra skolebesøg viser, at en langt overvejende del af eleverne er på Facebook, når vi møder dem i 5. klasse. I en dobbeltklasse, jeg besøgte for et stykke tid siden, havde 42 ud af 45 elever en FB profil. De var allesammen 11 år. Det er altså ikke længere aktuelt at tale om at forbyde de mindreårige at være på Facebook. De er der allerede. Og der skal en helt igennem standhaftig forælder til at fastholde et forbud, når alle vennerne er der. I CfDP tror vi ikke på aldersafgrænsning alene. Kravet skal i stedet være undervisning i at bruge stedet forsvarligt og positivt.

Wall Street Journal skriver igår (den 4/6-2012), at Facebook er i gang med at teste et system, hvor forældrene har bedre supervision med børnenes konti – eksempelvis ved at linke barnets profil med forældrenes og ved at kræve forældreaccept af venskaber.

Facebook isn’t working on a separate kids-only site, but rather, is developing buffers and parental controls that would let kids use the current site legitimately.

Vi tror på, at især funktionen med forældrekontrol af venskaber og privatlivsindstillinger kan skabe en vigtig dialog mellem barn og voksen. Det tvinger nemlig forældre til at sætte sig ind i indstillingerne samt at forholde sig til Facebook som social platform. Og helt ærligt: rigtigt mange voksne har lige så stort behov for at sætte sig mere ind i privatlivsindstillinger og generel etik på Facebook som børnene har. Det her vil være win-win, tror vi.

En børneprofil som er bundet til forældrenes profil indtil man bliver 13, synes vi selvsagt er en god ide. Vi håber at det samtidigt bliver et system med “privacy by default” – altså en profil, der som udgangspunkt er lukket for omverdenen. En almindelig FB profil deler som udgangspunkt en lang række informationer med resten af verden. En ideel børneprofil lærer børnene at dele forsvarligt med vennerne, før barnet en dag skal dele med hele verden. Vi håber også at Facebook skruer ned for alt det kommercielle og accepterer at tjene deres annoncekroner hos den ældre målgruppe. Med bindingen til forældrenes profiler er det nærliggende også at indtænke forældrenes kreditkort ifm spil osv. Det kan vi leve med, så længe det bliver valgfrit for forældrene. Der må gerne være en økonomisk gulerod for Facebook i det her – så længe det bliver på bekostning af alle reklamerne.

Alt i alt skal der lyde en stilfærdig ros til Facebook for at sætte gang denne proces. Modstandere vil måske fokusere på, at der er nok problemer med aldersgrupperne, der gerne må være på FB, og at det derfor er meningsløst at åbne for de yngre. Dog glemmer man, at de yngre allerede er der. Nogle har desværre den naive opfattelse, at bare fordi man fylder tretten år, så er man også klædt på til forsvarlig Facebook-brug. Nej – det kræver oplæring og dialog. Og naturligvis skal denne dialog foregå mens de er nybegyndere på de sociale netværk. Derfor håber vi også, at børneprofilen vil have et læringsfokus. Evt et lille forudgående web-kursus om privatliv og etik, som man gennemfører med en forælder ved oprettelse af profilen.
Det ville være et skarpt og ansvarligt signal fra Facebooks side, synes vi.

Artikel fra Wall Street Journal findes HER

]]>

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.

Vil du vide mere?

Jonas Ravn

Seniorkonsulent med speciale i unges digitale trivsel Kontakt Jonas

CfDP har ekspertise og ydelser inden for digital rådgivning, børns digitale vaner, digital dannelse og trends og tendenser på sociale medier og i computerspil.

Vi deltager i og driver projekter om blandt andet computerspil som pædagogisk redskab, hate speech og anti-ligestilling på nettet.