Anni Marquard

Administrerende direktør, stifter & kreativ ildsjæl Mere om Anni

Skoleskyderi, børn i krigshærgede Gaza, seksuelt indhold og dyr, der bliver dræbt. 3 ud af 4 børn støder på ubehageligt indhold, når de er på sociale medier. Det viser en undersøgelse, som Epinion har foretaget for DR Ultra Nyt i forbindelse med en meget bekymrende dokumentar, som netop har haft premiere.

For en tredjedel af børnene oplever ubehageligt indhold ugentligt, og samtidig viser undersøgelsen, at over halvdelen af børnene ikke fortæller det til en voksen, når det sker. Det samme billede tegnede sig ved lanceringen af platformen “Genvej – til dit barns digitale liv” sidste år, hvor 1.000 forældre med børn i alderen 0-18 år blev spurgt om deres erfaringer med deres børns digitale aktiviteter.

Undersøgelsen viste dengang, at forældre i Danmark overordnet set var ganske trygge ved, hvad deres børn foretager sig på f.eks. sociale medier og i computerspil. De havde også tillid til, at børnene ville komme til dem, hvis de oplevede noget ubehageligt. Dog svarede 44 procent af forældrene, at de kun tre gange om måneden eller sjældnere talte med deres børn om, hvad de oplevede online. For 21 procent var det sjældnere end én gang om måneden.

Der er brug for, at de voksne går børnene i møde

Men børn skal ikke stå alene med den slags oplevelser. Der er i den grad brug for, at de voksne går børnene i møde og bliver en større del af deres dagligdag med digitale medier, end tilfældet er i dag. Der er ingen tvivl om, at der er et kæmpe ansvar, som ikke bliver løftet, når krænkelser og deling af voldsvideoer kan florere i børnenes feed, og det ligger hos techgiganter som Meta, Google, Snapchat, TikTok og Twitch.

På trods af meldinger om, at techgiganterne dagligt fjerner tusinder af krænkende videoer, som strider mod de enkelte virksomheders retningslinjer, er der stadig en uacceptabel stor del af indholdet, der ikke fjernes. Det betyder også, at techgiganterne har overladt forældrene og andre nære voksne i børnenes liv en meget stor opgave. DR’s nye programserie viser, at selvom den kan føles stor og tung, er den bydende nødvendig at løfte.

Børnene er bange for at forældrene bliver vrede og skuffede og tager apps fra dem

At børn sjældent kommer til deres forældre efter ubehagelige oplevelser online, skyldes ofte, at børnene føler, det er skamfuldt og pinligt eller er nervøse for, at forældrene bliver vrede og skuffede og tager apps fra dem. Mange børn peger endda indad, på spørgsmålet om, hvem der er ansvarlig, når onlinelivet tager en negativ drejning. Det viste en rapport fra 2023 af ADD-projektet, Børns Vilkår, Center for Digital Pædagogik og Red Barnet.

Derfor har forældre en vigtig opgave i at komme barnet i møde; at blive en større del af børnenes digitale tilværelse – de positive såvel som de negative oplevelser – og på den måde opbygge tillid og forsikre børnene om, at de altid kan og skal komme til deres forældre eller andre nære voksne. Vi ved, at børn, der har en vedvarende og positiv dialog med voksne om, hvad de laver online, også er de børn, der i højere grad kommer og fortæller, når de har oplevet noget ubehageligt.

For børnene er den digitale og den fysiske verden vævet ind i hinanden. Derfor skal forældre og øvrige voksne være lige så engagerede og involverede i børnenes digitale oplevelser, som de er i det, der foregår i skolen, hos vennerne og til fritidsaktiviteter. Det kan være svært som forældre og voksen at følge med på platforme, man måske aldrig selv har været på, og hvordan starter man samtalen med sit barn om, hvad der sker på Snapchat, TikTok eller Twitch, uden at det virker snagende, fordømmende eller akavet?

“Genvej – til dit barns digitale liv” er ét redskab, der kan hjælpe forældre med at starte samtaler om børnenes (digitale) liv. Her kan forældre også finde konkrete vejledninger til at håndtere alvorlige situationer som dem, DR har dokumenteret i deres bekymrende dokumentar.

En opgave for hele samfundet at sikre børns trivsel på nettet

Virkeligheden er, at vi har at gøre med techgiganter, som profiterer på børnenes tid på deres platforme – tid som går med at se indhold, der på ingen måde er egnet for børn. Derfor er det i allerhøjeste grad også en opgave for hele samfundet at sikre børns trivsel på digitale medier.

Men i det helt nære og daglige er forældrene og de voksne i børnenes liv dem, som med åbenhed og dialog kan hjælpe til med, at børnene ikke efterlades alene på nettet.

Indlægget er bragt i AvisenDanmark d. 13. marts 2023 og er underskrevet af Anja Philip, formand i Forbrugerrådet Tænk. Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet. Anni Marquard, stifter og direktør i Center for Digital Pædagogik. Miriam Michaelsen, forperson i Medierådet for Børn og Unge. Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.