Gratis tilbud til forebyggelse af unges risikoadfærd online
Center for Digital Pædagogik lancerer sammen med TrygFonden, SSP Samrådet og andre samarbejdspartnere nye, gratis tilbud om sparring, værktøjer og kurser for at understøtte fagpersoners forebyggelse af særligt unge mænds risikoadfærd online.
Test af grænser hører ungdomslivet til – også online. Men for nogle – særligt unge mænd – kan adfærden blive risikofyldt og vække bekymring for deres demokratiske dannelse og trivsel. Det kan være vanskeligt at vide, hvad man skal kigge efter, hvornår man med rette bør være bekymret, eller hvordan man på en god måde taler med den unge om det. Derfor lancerer vi nu en række nye tilbud, der skal hjælpe fagpersoner med netop dét.
I videoen her kan du høre en række medlemmer af følgegruppen fortælle om de nye tilbud, vigtigheden af fælles videndeling på området og relevansen for deres praksis. Efter videoen kan du læse endnu mere om indsatserne.
Nyt sparringstilbud og værktøjer
På baggrund af en styrkelse af Center for Digital Pædagogiks indsats på området kan fagpersoner fra 31. oktober 2024 gratis på cfdp.dk finde følgende tilbud og ressourcer:
- Uforpligtende sparring med Center for Digital Pædagogiks fagkonsulenter, der kan hjælpe dig videre i forhold til afklaring og mulige handlerum.
- Refleksions- og samtaleværktøj til kvalificering af bekymringer for online risikoadfærd hos unge.
- Inspirationsmateriale til samtaler med unge om deres onlineliv.
- Kurser (gratis) og workshops/oplæg (betalt), der ruster dig bedre til at møde udfordringerne i arbejdet med unges online risikoadfærd.
- Vidensartikler om, hvordan unge kan ende i risikofyldt onlineadfærd.
Thoke Thomsen, der er socialpædagog hos Ungecenteret i Aarhus og har bidraget til udviklingen af tilbuddene, fortæller: “Som fagperson kan det være udfordrende at skelne mellem nysgerrighed og risikoadfærd hos unge online. Gennem tilbuddene får jeg dybere indsigt i, hvad online risikoadfærd er, og værktøjer, der skærper min vurdering af, hvornår jeg bør være bekymret. Hvis tvivlen opstår, er det en stor hjælp at kunne få ekspertrådgivning og vejledning i, hvordan bekymringen håndteres bedst.”
Hvad er online risikoadfærd – og hvorfor er det vigtigt at forebygge?
Online risikoadfærd handler om unges – og særligt unge mænds – nysgerrighed for, interaktion med eller deling af hadefuldt indhold, der vækker bekymring for demokratisk dannelse. Det kan være influencere, fora eller fællesskaber, som for eksempel dyrker nedværdigende fremstillinger af kvinder eller seksuelle, etniske og religiøse minoriteter.
Andre former for negativ onlineadfærd som for eksempel selvskade, mobning eller billeddeling uden samtykke kan indgå som elementer, men opfattes her ikke som online risikoadfærd i sig selv, med mindre det sker i en sammenhæng, der vækker bekymring for demokratisk dannelse.
Selvom online risikoadfærd ofte er lovlig, er det vigtigt at forebygge, fordi adfærden – udover at udgøre en risiko for den unges demokratiske dannelse – kan afspejle mistrivsel samt medføre en øget risiko for radikalisering og lovovertrædelser.
Udviklet i samarbejde med bl.a. TrygFonden og SSP Samrådet
Tilbuddene er udviklet gennem støtte fra Trygfonden i projektet Risikoadfærd Online. Christoffer Elbrønd, projektchef i TrygFonden, fortæller om motivationen for at støtte projektet: “Forebyggelse er helt afgørende på dette område – både for samfundets og den enkeltes skyld, er det vigtigt at kunne gribe tidligt og kvalificeret ind, hvis der opstår en bekymring. I TrygFonden er vi glade for at kunne bidrage til udviklingen af et tilbud, der understøtter fagpersoners arbejde med at fremme unges digitale tryghed.”
Projektet er oprindeligt udtænkt og løbende udviklet i samarbejde med SSP Samrådet og en række samarbejdspartnere. Formand for SSP Samrådet, Mads Hardahl-Haugaard, siger om samrådets deltagelse: “Jeg ser tilbuddene i projektet som værdifulde i forhold til at skabe relevante faglige drøftelser ude i praksis, understøtte analyse forud for valg af indsats, samt mindske risikoen for overdosering, når der interveneres overfor de unge, der i større eller mindre grad udviser online risikoadfærd.”
Tak til projektets følgegruppe
Tak til medlemmer af følgegruppen, der gennem værdifulde indsigter, idéer og feedback løbende har bidraget til, at tilbuddenes form er tilpasset den praksisnære virkelighed:
- Mads Hardahl-Haugaard, formand for SSP Samrådet
- Rikke Møller Larsen, SSP-konsulent hos Aalborg Kommune
- Jesper Ibsen Larsen, SSP-konsulent hos Odense Kommune
- Troels Birk, SSP-koordinator hos Halsnæs Kommune
- Mikkel Karekezi Godman, SSP-koordinator hos Tårnby Kommune
- Morten Jakobsen, lektor på Vejle Campus
- Anders Lindskjold, uddannelsesleder på EUX og EUD på Vejle Campus
- Christoffer Thormann Jensen, pædagogisk leder i Klubben Kolt
- Thoke Thomsen, socialpædagog hos Ungecenteret i Aarhus
- Rasmus Poulsen, Afdeling for Psykose hos Region Midtjylland
- Frederik Holst, Afdeling for Psykose hos Region Midtjylland
- Mikkel Bøgeskov Eriksen, Politiets Online Patrulje
- Jon Kristian Lange, faglig konsulent hos Julemærkefonden
- Christoffer Østermark, behandlingsinstitutionen MultiFunC (udtrådt)
Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.