På Scammed.dk arbejder CfDP med at give unge hjælp og rådgivning til at håndtere de emotionelle følgevirkninger, når de bliver snydt i handler med skins.

Hvad er skins egentlig for noget?

Skins er kosmetiske udsmykninger af et våben eller en karakter, der ikke har nogen gameplay-mæssig fordel. Når de unge dykker ned og bliver opslugte af deres spil, har de mulighed for at vinde, købe eller bytte sig til de såkaldte skins.

Et eksempel på et skin er en farvevariation på den berømte AK-47 riffel i CS:GO. Det kan også være en bestemt karakter i Fortnite, nogle hjul i Rocket League eller et kæledyr i Roblox. 

De billigste AK-47 skins i CS:GO har en markedsværdi på under en amerikansk dollar, hvorimod andre skins til samme våben kan gå for hundredtusindvis af dollars. En AK-47 Case Hardened skin blev i januar 2021 solgt for 150.000 dollars.

Det er altså alt fra småpenge til meget store beløb, der er i spil.

Alene med stærke følelser

Det kan være utrolig hårdt at blive snydt i handler med skins i computerspil. 

Udover at de mister deres skins og penge, bliver ofrene for scams påvirket på et følelsesmæssigt niveau.

scammed.dk snakker CfDP med en stor mængde unge, der er kommet i klemme i forbindelse med handler med skins i computerspil. Nogle føler sig dumme, fordi de er blevet snydt, andre bliver meget vrede, mens nogle føler en stor mængde skam og skyldfølelse efterfølgende.

Ifølge CfDP’s scamekspert på Scammed.dk, Emil Ludvigsen, er der ingen tvivl om, at den personlige konsekvens er langt større end det monetære tab. 

Fælles for alle, der bliver snydt i handler med skins, er, at de sidder med meget stærke følelser, som kan være svære for en ung person at håndtere alene.

-Deres grænser bliver overtrådt, og de oplever, at nogen har misbrugt deres tillid. De føler sig svigtet, siger Emil Ludvigsen.

Han påpeger, at det for nogen føles særdeles hårdt, da de er blevet snydt på en måde, som de voksne omkring dem har en forholdsvist ringe forståelse for.

-Normalt, hvis man bliver drillet eller oplever noget ubehageligt, kan man gå til sine forældre og få hjælp. På scammed.dk ser vi, at rigtig mange sidder med de her følelser helt alene, og de føler sig isoleret, siger Emil Ludvigsen og uddyber.

– Man kan forestille sig frustrationen og håbløsheden på børneværelset, hvor en 14-årig bliver snydt for 200 kroner. Han kan ikke snakke med sine forældre om det, fordi de ikke forstår, hvad der er sket, og det er måske konfirmationspengene, han har mistet, så de bliver ovenikøbet vrede på ham.

Som om det ikke er slemt nok, er der mange, der søger hjælp hos andre gamere og unge i Facebook-grupper.

Her bliver de ifølge Emil Ludvigsen ofte mødt af en flodbølge af victim blaming, hvor de unge på evigt farverige måder bliver fortalt, at de selv er ude om, hvad der er blevet gjort mod dem. De skulle have set den kriminelle handling komme. De skulle have været klogere.

Snakker de omvendt med deres venner om, hvad de er blevet udsat for, er der en risiko for, at de bliver mobbet.

-De bebrejder i forvejen sig selv, så når andre også begynder at give dem skylden, skaber det en situation, hvor de unge slet ikke har noget sted, hvor de kan begynde at bearbejde de her følelser, siger Emil Ludvigsen.

Skyldfølelse gør mere ondt end en tom tegnebog

På scammed.dk giver CfDP de unge en mulighed for at få hjælp og vejledning til, hvad de skal gøre, når de er blevet snydt, uden de skal bekymre sig om at få skylden for den kriminelle handling.

Rådgivningen foregår på sms samt i brevkasse og varetages af personer med indgående viden om scams og trades.

Rådgivernes opgave er først og fremmest at tale med de unge om deres følelser og hjælpe dem igennem den ubehagelige situation.

Det gør de blandt andet ved at fortælle ofrene, at det ikke er deres skyld, de er blevet snydt. 

Alene ved at rette skylden tilbage på den egentlige gerningsmand kommer vi utrolig langt i forhold til at hjælpe ofrene med at bearbejde den følelsesmæssige tumult og enorme skyldfølelse, som de ofte oplever, når de bliver scammet.

Sekundært tilbyder rådgiverne praktiske råd til, hvordan de unge eksempelvis kan anmelde et scam til politiet, så de kan få deres skins eller penge tilbage.

– I rådgivningen ser vi, at det som regel ikke er så vigtigt at få de 30 kroner tilbage, fordi selvom man er 14 år gammel, så er 30 kroner ikke alverden. I virkeligheden har de brug for at snakke om deres følelser, siger Emil Ludvigsen.

– Og det samme gælder sådan set, hvis de er blevet snydt for store beløb. Er de blevet snydt for 5000 kroner, så er følelsen af skam og skyld bare 10 til 15 gange kraftigere, og så er der endnu mere brug for at fortælle dem, at de altså ikke er dumme, uddyber han.

Unge mænd bliver hyppigst ramt

Det er i overvejende grad unge drenge og mænd, der bliver snydt i handler med skins i computerspil. Det viser vores erfaringer fra scammed.dk.

Samtidig sendte vi i 2021 en spørgeundersøgelse ud på forskellige facebook-grupper for skintrading. Her svarede 91,2 procent ud af 710 besvarelser, at de var mænd, og 94 procent svarede, at de var mellem 11 og 30 år.

Ifølge Emil Ludvigsen er der er en simpel forklaring på, at flere mænd falder i de kriminelles fælde.

– Der er bare flere unge mænd, der spiller de spil, hvor man kan købe skins, siger Emil Ludvigsen og fortsætter.

– Og så er grunden til, at det overvejende er de yngre aldersgrupper, at man helt naturligt med alderen stoler mindre på fremmede på nettet, og man får typisk tænkt sig bedre om, inden man sender penge afsted.

Forskningsprojekt over flere år

CfDP’s arbejde med rådgivning og hjælp til unge, som er blevet snydt i online handel, er først lige begyndt. I 2021 indledte vi et dybdegående forskningsprojekt i samarbejde med Aalborg Universitet, hvor vi forsøger at dykke endnu længere ned i de underliggende tendenser, der ligger i problemet. 

Forskningsprojektet tager udgangspunkt i scammed.dk, hvor vi møder børn og unge og deres forældre, lige efter de er blevet snydt, og hvor vi får nogle præcise øjebliksbilleder på, hvad de føler.

Fakta om Scammed.dk

Hjemmesiden blev lanceret den 1. marts 2020.
Scammed.dk har haft godt 135.000 sidevisninger, 200 sms-samtaler, 87 brevkassespørgsmål og -svar, 90 kommentarer, og der er gennemført 6618 tests per den 7. februar 2022.

Forskningsprojektet skal give os det første repræsentative danske datasæt inden for emnet. Vi håber på at få en bedre forståelse for alle de dynamikker, der foregår, når folk bliver scammet.

Læs mere om forskningsprojektet her.

Oplysningsskampagne

Støttet af TrygFonden er CfDP igang med en oplysningskampagne om skins og scams, hvor vi holder foredrag for elever, forældre og fagpersoner. 

Derudover vil vi lave en større annoncekampagne med videoindhold, hvor man også kan lære om forskellige typer af scams. Målet med oplysningskampagnen er, at færre folk skal blive scammet.

Du kan læse mere om snyd i handel med skins i computerspil på scammed.dk eller kontakte Emil Ludvigsen på 60 74 97 66 eller emil@scammed.dk, hvis du har spørgsmål.

Læs mere om Center for Digital Pædagogiks arbejde med drenge og unge mænd i sårbare positioner her:

Sårbare unge mænd i digitale fællesskaber

Rådgivning af drenge og unge mænd: Gør det til en styrke at være sårbar

Gaming Gruppen har hjulpet mere end 150 unge

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.