Mere end kattevideoer

I skrivende stund uploades der på verdensplan 6-7 timers video til YouTube i sekundet. Indholdet er ligeså broget og varieret som verden selv. En hel masse fantastiske videoer, der giver viden, indsigt og underholdning; men også videoer, dit barn ikke burde se de næste mange år. Derfor er det også helt forståeligt, hvis du er bekymret.

Tv2 har blandt andet bragt ovenstående eksempel på, at det kan være overordentligt svært at kontrollere, hvad børnene egentlig ser på YouTube. Langt de fleste børn har et godt og balanceret forhold til YouTube, og de ønsker sjældent at se indhold, som ikke egner sig til dem. Det kan bare være meget svært for et barn at vurdere, hvornår indholdet er alderssvarende.
Google (som ejer YouTube) henholder sig til amerikansk lovgivning, der netop betyder at du ikke kan bruge tjenesten, når du er under 13 år (du kan i hvert fald ikke oprette en kanal og kommentere mv.). Til gengæld har man i visse lande lavet en særlig udgave af YouTube til børn (YouTube Kids). Desværre er den ikke lanceret i en dansk version, og der er ikke (på nuværende tidspunkt) offentliggjort en plan for det.
Hvis du ikke allerede har sat dig ind i YouTubes privatindstillinger, er det derfor en god idé at læse videre her.

Ved du hvem der kan se din YouTube aktivitet?

Nedenstående gennemgang tager primært udgangspunkt i, hvordan YouTube indstilles på en computer. Der kan være forskelle på telefoner, tablets osv. , men principperne og emnerne er de samme.

1) Opret en familiekonto
, som du logger ind med på de devices som dit barn bruger (computer, tablet, telefon). På den måde har du langt bedre kontrol med forbruget af videoer, og du kan meget nemmere påvirke sikkerheden.
2) Hold din YouTube aktivitet privat
Log på din (familie-)konto for at gå til dine “YouTube”-indstillinger. Klik på dit lille profilbillede øverst til højre og klik dernæst på tandhjulet/indstillinger.

Så får du en oversigt over indstillinger i menuen til venstre. Klik på “Historik og Privatliv” og, hvis du ønsker, så sørg for der er flueben i boksene, der tillader at likes, oprettede playlister og abonnementer er private.

 
3) Slå begrænset indhold til. YouTube har en funktion, hvor man kan fjerne indhold som er blevet meldt stødende af andre brugere. Funktionen er ikke 100% ufejlbarlig, men den er med til at frasortere indhold der ikke passer til de yngste børn. Klik igen på dit lille profilbillede øverst til højre og klik dernæst på “Begrænset tilstand” nederst i menuen.

Klik derefter på “Aktiver begrænset tilstand” -knappen i den lille menu som kommer frem:

Det ser sådan her ud, hvis du gør det fra en tablet eller en telefon:
(klik på profilbilledet øverst til højre –> “Indstillinger” –> “Generelt”)

 
4) Abonner på de “gode” kanaler. Hjælp dit barn med at abonnere på en række kanaler, som I sammen vurderer som sikre. På den måde opstiller du en ramme for dit barns brug af YouTube i de situationer, hvor du ikke er i nærheden.

5) Anmeld, når du falder over stødende videoer. Du har en vigtig rolle i fællesskabet. Når du anmelder videoer, der går over grænsen, medvirker du til at de frasorteres for andre, der har har aktiveret ‘begrænset tilstand’.

Ved du hvem der kan se dine videoer?

Hvis du tillader dit barn at oprette en kanal eller uploade videoer på almindelig vis, bør du overveje nedenstående.
6) Indstil graden af offentlighed. Uploader du en video på YouTube sættes den automatisk til at være “offentlig”, dvs., alle kan se videoen.  Dette kan du ændre under dine videoindstillinger. Klik på dit profilbillede øverst til højre og dernæst “Skaberstudie”.
Gå til “Videoer” i venstre menu. Så får du en liste over dine uploadede videoer. Vælg en eller flere videoer og indstil derefter din video til at være “Skjult” eller “Privat”, hvis du ikke ønsker, den skal være “Offentlig”.

Privat vs. Skjult
En privat video kan ses af dig, og så kan du styre hvilke andre brugere, du ønsker at dele videoen med (de skal dog have en Google konto). Ellers er videoen usynlig for andre, og videoen vises ikke på din kanal eller i søgeresultater.
En skjult video kan ses af dig, og dem du deler linket med (de behøver ikke have en google konto). Videoen vises ikke under dit video-faneblad på din kanal eller i søgeresultater (medmindre videoen bliver føjet til en offentlig afspilningsliste).
7) Fjern muligheden for kommentarer om nødvendigt. Hvis du har tilladt dit barn at dele videoer, kan det være udtryk for omsorg, at du fjerner muligheden for kommentarer. Det er hårdt at dele sin første Minecraft video og med det samme blive lagt ned af negative kommentarer.
Gå ind på den pågældende video under dit ‘skaberstudie’ og vælg avancerede indstillinger. Her kan du fjerne muligheden for at kommentere.

 
Til sidst (og måske vigtigst af alt), så skal du huske at se YouTube med dit barn. Kun på den måde får du en fornemmelse af, hvordan barnet “video-hopper” og hvad der er intuitivt for dit barn at vælge. Det er slet ikke sikkert, at alle ovenstående indstillinger er relevante for dig. Det ved du, når du med åbent og nysgerrigt sind har kigget med over skulderen.]]>

Digital trivsel For forældre