Når unges mistrivsel går online
Vi ønsker at få mere indsigt i, hvordan børn og unge forstår og tilgår digitale fællesskaber, og hvornår det også bliver svært for dem. Projektet er finansieret af Aase og Ejnar Danielsens Fond.
Kort om projektet
Med projektet “Når unges mistrivsel går online” skaber vi indsigt i, hvordan børn og unge forstår og tilgår digitale fællesskaber, og hvornår det også bliver svært for dem. Vi ønsker at komme tættere på at definere hvilke typer af digitale fællesskaber, der findes, og hvordan ens rolle og grad af aktivitet i fællesskabet også påvirker ens selvforståelse og trivsel, herunder også i forhold til fænomenet digital selvskade.
Projektet ikke er et forskningsprojekt. Vi hverken kan eller skal afdække alt, men snarere modne forståelsen og tilgangen til digitale fællesskaber.
Projektetperiode
november 2023 til september 2025
Finansiering
Aase og Ejnar Danielsens Fond.
Empirisk grundlag: indsamles gennem tre runder: fokusgrupper, spørgeskema og interviews. Indsigter og resultater fra de to første runder af dataindsamlingen vil kunne kvalificere og tilpasse vores eksisterende samtalemodel, som til sidst afprøves i de individuelle interviews med målgruppen.
Øvrigt vidensgrundlag: Projektet trækker på eksisterende viden fra vores rådgivningstilbud Cyberhus.dk, og kvalificerede erfaringer indsamlet fra sparring og dialog med andre relevante fagpersoner.
Målgruppe: Unge på 13-23 år i sårbare positioner, herunder med særligt fokus på unge som har ADHD og autismespektrumforstyrrelser.
Produkt: Undersøgelsens resultater formidles ved webinar ved projektperiodens slutning.
Viden fra projektet
Digitale fællesskaber
Hvad siger de unge om hvordan vi skal forstå digitale fællesskaber?
Læs om indsigterne fra første runde af dataindsamling, hvor vi talte med flere grupper af unge fra hele landet.
Digital selvskade blandt LGBTQ+ personer
Artiklen er nysgerrig på hvordan digital selvskade kommer til udtryk blandt LGBTQ+ personer, da denne gruppe lader til at være overrepræsenteret blandt unge i risiko for at udøve digital selvskade.
Artiklen bygger på indsigter fra en litteratur kortlægning foretaget i projektet
Grænseoverskridende adfærd eller digital selvskade?
Artiklen er nysgerrig på en bred gruppe af unge, der deltager i grænsesøgende fællesskaber.
Artiklen bygger på indsigter fra en litteratur kortlægning foretaget i projektet
Samtalemodellen
Læs om vores samtalemodel som støtter dig i at være nysgerrig på unges digitale liv. Se hvordan den kan implementeres i din praksis.
Ordbog
Vi har samlet en liste over de ord og begreber som unge bruger i forbindelse med deres digitale fællesskaber
Sårbarhedens rolle i digitale fællesskaber
Artiklen er nysgerrig på hvordan sårbare fællesskaber kan have konsekvenser for fysisk selvskade.
Artiklen bygger på indsigter fra en litteratur kortlægning foretaget i projektet
Digitale fællesskaber: tendenser og indikationer
Læs om resultaterne fra et spørgeskema omdelt til unge om deres forståelse af digitale fællesskaber
Book workshop
Den digitale verden er en stor del af de unges hverdag og tilbyder en lang række muligheder for at opsøge både viden, fællesskaber, underholdning og inspiration.
For langt de fleste børn og unge har den digitale verden en positiv karakter, men når sårbarheden kommer med online, så findes der også en digital verden, som både kan fastholde og opildne en problematisk adfærd. En digital verden som også kan virke forstyrrende for behandlingsrelation og mål.
Kurset har til formål at italesætte den del af den digitale verden, som henvender sig til børn og unge i sårbare eller udsatte positioner, samt klæde jer på til at bruge samtalemodellen i jeres arbejde med børn og unge. Dagen er baseret på praksisviden fra Center for Digital Pædagogik.
Praktisk info
Tid: 3 timer inkl. pauser
Pris: 12500 ex moms & transport
Kontakt: Signe Sandfeld Hansen, signe@cfdp.dk