Ny gruppechat giver børn og unge mulighed for at dele tanker og råd med hinanden, men skal samtidig forhåbentlig blive første spadestik til et “bæredygtigt rådgivningstilbud”

Et trygt mødested
Siden d. 17. april. 2012 har børn og unge, på vores digitale rådgivning cyberhus.dk, haft en ny mulighed for at sætte ord på tankerne og dele dem med andre, gennem vores nyeste rådgivningstilbud, ung-til-ung gruppenchatten. 
I gruppechatten kan de unge mødes og chatte om hvad som helst mellem himmel og jord. Alle unge skal være anonyme, og alle chatrum bliver fulgt af en voksen rådgiver fra Cyberhus, for at sikre trygheden for dem der er med. Læs mere om rammerne for gruppechatten her.

En god start
I løbet af de to måneder siden gruppechatten gik i luften for første gang ,  er vi kommet rigtig godt fra start. Mere end 100 unge har allerede været forbi og delt deres tanker om alt fra venskab, uddannelse, seksualitet, mobning, selvskade m.m. 
Det er selvfølgelig meget forskelligt fra gang til gang, hvordan chatten forløber. Nogle gange finder de unge ikke lige et fælles udgangspunkt at tale udfra, og så bliver “small talk” hovedtemaet for snakken. Andre gange, når de unge lykkes med at finde genkendelighed i hinandens interesser, oplevelser og tanker, opstår langt dybere snakke.  

Hvorfor gruppechat
Fordi idéen om en gruppechat hvor unge kan mødes og dele tanker og råd om alt det der fylder indeni, matcher hele tanken bag Cyberhus rigtig godt. For Cyberhus skal være meget mere end en voksen til barn/ung – rådgivning. Vi ønsker at være et redskab som den unge kan bruge til at blive klogere på sig selv, da vi mener at det er gennem selverkendelsen at den unge finder motivationen og mulighederne for at skabe ændringer i sit liv. 
Det betyder nogle gange at den unge har brug for en snak eller et godt råd fra en voksen. Men vi mener det er lige så vigtigt at den unge finder andre unge at spejle sig i. At den unge erfarer at der findes andre unge med lignende oplevelser, tanker og følelser som den unge selv. 
Vi oplever at når de unge taler med hinanden, så opstår der en fælles forståelse der for en kort stund overskygger den følelse af isolation, og ofte også skam, som mange af de unge der  kommer i Cyberhus føler i hverdagen i forbindelse med de problematikker de bærer rundt på. Et lille frirum hvor det er okay at vise hvem der gemmer sig “bag masken”
Det er et frirum vi længe har oplevet de unge har fundet i ung-til-ung debatter på Cyberhus, og nu er det fantastisk at opleve at de nu også kan finde det i gruppechatten.

En chat der kan gøre gavn på mere end én måde
 
Vi er overbevidste om at gruppechatten vil gøre en forskel for mange af de unge der deltager, men forhåbentlig kan den også være med til at gøre en forskel for alle de unge der klikker forbi de andre rådgivningstilbud på cyberhus.dk
Den chat-klient vi bruger i gruppechatten har CfDP udviklet, på baggrund af erfaringer fra vores pædagogiske praksis i rådgivningen, og med løbende input fra de unge i Cyberhus. Både danske og udenlandske organisationer har allerede har vist interesse for at bruge den nye chat-klient, samt de erfaringer der ligger bag.  CfDP har en socialøkonomisk struktur der betyder at al overskud går direkte til det rådgivende arbejde med udsatte børn og unge i Cyberhus. Så når vi I CfDP skaber erfaringer og digitale redskaber som andre organisationer gerne vil købe, og dermed sende penge tilbage til de unge i Cyberhus er vi godt på vej til at lave en “bæredygtig rådgivning”.

 

 

 

]]>

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din feedback, vil det hjælpe os rigtig meget til at forbedre vores indhold.

Vil du vide mere?

Niels-Christian Bilenberg

Seniorkonsulent med speciale i digitalpædagogisk ungerådgivning Kontakt Niels-Christian

CfDP har ekspertise og ydelser inden for digital rådgivning, børns digitale vaner, digital dannelse og trends og tendenser på sociale medier og i computerspil.

Vi deltager i og driver projekter om blandt andet computerspil som pædagogisk redskab, hate speech og anti-ligestilling på nettet.