Af Ida Ahlmann Østergaard, Projektmedarbejder hos CfDP Den non-binære kønsforståelse anser køn som noget mere og andet end udelukkende mandlig og kvindeligt, og en non-binær person kan identificere sig som begge, hverken-eller eller noget mellem de to.

Et ønske fra de unge

Niels-Christian Bilenberg, der er pædagogisk koordinator med ansvar for onlinerådgivningen på Cyberhus.dk, fortæller, at det var på baggrund af henvendelser fra de unge brugere, at han blev opmærksom på behovet for endnu en kønsidentitet på Cyberhus.dk:
“Gennem længere tid har vi jævnligt været i kontakt med unge, der har haft behov for at tale med en rådgiver om udfordringerne ved at være født som ét køn, men følt sig som et andet eller noget andet. En dag var der så en ung, der helt konkret skrev: “Hvorfor skal man vælge køn? Jeg synes ikke, at jeg er nogen af delene!”, og en anden ung skrev: “Jeg har egentlig gerne ville bruge jeres chat, men jeg har ikke kunnet vælge noget køn, jeg synes passer på mig, og derfor har jeg ikke gjort det” – og dét kan jeg godt forstå, føles helt forkert, og derfor var det noget, jeg tænkte, at vi skulle se at få gjort noget ved.”
Niels-Christian fortæller, at det var de unges kommentarer, der blev startskuddet til implementeringen af endnu en kønsidentitet, så de unge, der føler sig som både-og eller hverken-eller, har mulighed for at vælge en kønsidentitet, som de kan identificere sig med, når de opsøger rådgivning på Cyberhus.dk.

Én kønsforståelse, der dækker over mange

Der findes rigtig mange kønsidentiteter og forståelser – i England kan man eksempelvis vælge mellem 71 forskellige køn, når man opretter en profil på Facebook. Så mange er der ikke plads til på Cyberhus.dk, og derfor skulle valget falde på én, der dækkede dem alle:
“På Cyberhus.dk har vi med hjælp fra de unge valgt at anvende den non-binære kønsforståelse, da det er en form for paraply-identitet, der kan rumme alle,” forklarer Niels-Christian.

Der skal være plads til alle

Niels-Christian forventer, at der vil være en af del unge, som ikke ved, hvad det vil sige at være non-binær. Det er der dog heldigvis en enkelt løsning på:
“Hvis de unge ikke ved, hvad det vil sige at være non-binær, så må vi jo tage den derfra og forklare dem, at der er nogle, der oplever, at de hverken er det ene eller det andet, og dem skal der jo selvfølgelig også være plads til.”
Niels-Christian mener, at det om ti år – i hvert fald her hjemme i Danmark – vil være helt naturligt, at man alle steder får mulighed for at vælge andre køn end de klassiske mand og kvinde, når man skal angive køn. Vi håber, at muligheden for vælge mellem endnu en kønsidentitet på Cyberhus.dk vil blive taget godt imod.]]>

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.