Covid-19 har haft stor indflydelse på vores hverdag og digitale liv. Det gælder i høj grad for de unge, som har været hjemsendt fra skoler og institutioner i længere perioder i 2020. Det har påvirket de unge, deres måder at være sammen på, deres digitale liv – og os.

CfDP har, som mange andre organisationer, oplevet et meget specielt år. Covid-19 har haft stor indflydelse på vores mange indsatser. Vi har set tilbage på året og zoomet ind på tre interessante observationer, som vi har gjort i vores arbejde med de unge i et corona-præget 2020.

Vi håber, at fagpersoner, som arbejder med børn og unge, kan bruge observationerne til at forstå de unges ændrede digitale hverdag og til at spejle egne faglige oplevelser og tilgange.

Observationerne har vi hentet fra vores digitale rådgivninger, som bl.a. foregår i digitale fællesskaber på gruppechat.dk og cyberhus.dk, hvor unge mellem 12 og 25 år bl.a. kan chatte anonymt med jævnaldrende, i faste, pædagogisk faciliterede gruppeforløb. Og også fra de mange elevoplæg om bl.a. digital trivsel, netetik og digitale fællesskaber, som vi holder på skoler landet over.

  • De unge savner det fysiske

Både i rådgivningen og på skoleoplæg har vi oplevet, at de unge savner den fysiske kontakt. Diskussionen er gået fra “den digitale kontakt fungerer skide godt – hvorfor skulle vi mødes mere end vi gør” til “jeg er træt af at hænge ud på platforme – jeg savner det fysiske mega meget”.

“Har lært, at jeg slet ikke er så indadvendt som jeg troede haha. Har altid tænkt at jeg sagtens kunne bruge alt min tid alene, men hold da op hvor har jeg savnet mine venner”

Citat fra gruppechat.dk

Det er fantastisk med muligheden for at samles og mødes digitalt, men lockdown har vist, at der er en grænse for, hvor mange behov, der kan dækkes online. I perioden med nedlukning og hjemmeundervisning har de unge desuden italesat en bevidsthed om, hvordan det digitale og det fysiske kan være svært at adskille. 

I vores møde med de unge i elevoplæggene oplever vi bl.a., at de unge gør sig tanker om, hvordan forældre ikke selv overholder regler for mobilfri tid. Covid-19 har gjort arbejdstid til en konstant strøm.

Jeg tænker at det kunne være godt, hvis man som familie kunne finde en hobby. For kunne godt forestille mig, at det hårdt ikke bare at sidde på telefonen. jeg tænker ikke, at man skal have et tidsrum, hvor man ikke må bruge telefonen og at man selvfølgelig ikke bruger telefonen, når man f.eks. laver lektier eller sidder og spiser med familien.”

Citat fra gruppechat.dk
  • Gaming er vokset – både for piger og for fællesskabet

På vores oplægsbesøg på skolerne har vi oplevet, at gaming er vokset yderligere blandt de unge. For mange har det været et oplagt tidsfordriv og god underholdning, når man nu alligevel var isoleret og forhindret i at mødes fysisk. 

Men spillene har også i høj grad været et sted, hvor de unge har dyrket fællesskabet og haft det sjovt sammen. Under Covid-19 har bl.a. Fortnite fået en opblomstring, men også spil som Fall Guys og Among Us har virkeligt sat skub i spilverdenen.

Også hos pigerne. Spillene har længe været et foretrukkent socialt medie blandt drengene, men på vores seneste elevoplæg har vi oplevet, at også mange piger er med på Among Us-bølgen.

På vores kursusforløb med klubpædagoger har deltagerne beskrevet, hvor fedt det har været at lave legemliggørelse af spil som Fortnite og Among Us. Det er interessant, at bevægelsen ikke kun er, at fysiske lege bliver til spil, men at dynamikken også kan gå den anden vej: Computerspil, som børn interesserer sig meget for, kan med fordel laves fysiske for at øge bevægelsen hos børn og unge. 

  • Onlinefællesskaberne har fungeret som støtte

Vi har set onlinefællesskaberne blomstre under corona-nedlukningen. De unge har fundet hinanden og støttet hinanden digitalt. Vi har set, at de digitale fællesskaber har haft en tydelig værdi.

For nogle, har pandemien givet tid til at sætte ting i perspektiv. Eksempelvis har vi set det på Netstof.dk, hvor brugerne anonymt bl.a. kan skrive med hinanden om stoffer og forbrug af stoffer.

Her er en tråd fra 2014 blomstret op siden marts 2020. Tråden handler om at stoppe med at ryge hash. Brugerne støtter og hjælper hinanden. De vender tilbage løbende og opdaterer om, hvordan det er gået dem.

Tusinde tak for at dele jeres historier, det har virkelig hjulpet og jeg synes det er utrolig fedt at det er et sted hvor folk er ærlige og man ikke skal “lade som om” man er en anden.

Faldt lige over denne tråd og vil gerne starte med at sige TAK til alle jer der deler jeres historier herinde – jeg har siddet og læst hver og en! Tænker nu, at jeg også vil dele min.

Denne her tråd er guld værd her midt i rygestoppets værste fase (4. Dagen), hvor jeg desperat leder nettet tyndt, for at opretholde min motivation til at holde ud. Jeg har villet stoppe i lang tid, men har altid fundet “gode grunde” til at blive ved.. (overraskende, ikk…) Og som mange af jer andre, så har corona virkelig også fået sat nogle ting i perspektiv for mig.


Opdatering: stadig røgfri og 1000 gange gladere. Jeg drømmer og føler igen. Og så går det godt på studiet. Jeg har tilmed været i selskab med folk der røg uden at røre det.

Fedt med denne tråd, som blev startet tilbage i 2014 og den dag stadig er aktiv. Lad os holde den kørende mange år frem.

Uddrag af tråd fra netstof.dk

Det har været overvældende at se, hvor meget pandemien har ændret børn og unges hverdag og digitale liv.  De sidste 8 måneder har rykket på opfattelsen af det digitale rum, dets muligheder og begrænsninger. Og dermed også på vores, og andre fagpersoners, tilgang til de unge og deres brug af det digitale.

Vi tager observationerne med os ind i det nye år – men håber først og fremmest på, at 2021 bliver mindre præget af Covid-19.

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.