Selvmord Virker!”
Hvordan var dit forhold til selvmord tidligere?
Jeg gik rigtig rigtig meget og tænkte på det – og jeg gjorde det også. Jeg prøvede det også flere gange. Primært med piller. -Det var nemt at få fat på… og så havde jeg ikke balls til f.eks. det som Hannah gør. Jeg havde sådan en lille bog hvor jeg sådan skrev… metoder til at gøre det, ned i. Sådan for at få det ud – også fordi jeg tænkte på det.
Fortæller en serie som Døde piger lyver ikke unge piger, teenagepiger, noget om selvmord de ikke vidste i forvejen?
Nej. Det synes jeg ikke. Der var ikke noget… Da jeg så den sidste scene, hvor Hannah begår selvmord var der ikke noget jeg ikke vidste i forvejen. Det kommer an på hvem du er. Der er nogen der er klart mere informerede omkring selvmord end andre er. Der er nogen der har et eller andet glansbillede af, at så tager du et stort pilleglas og så er det det. Så går du i seng, og så vågner du ikke mere. Men sådan er det bare ikke. Den sidste scene viser at… Det er ret voldsomt. Det er ubehageligt. Det er ikke rart at begå selvmord.

I seriens sidste afsnit ser man Hannah begå selvmord og bagefter blive fundet af sine forældre.

Hvilket lys maler serien selvmord i?
Den måde Hannah fortæller om det på, så virker selvmord som en god ting – indtil der kommer det sidste afsnit [Hvor man ser Hannah begå selvmord]. Hvor man reelt ser hendes smerte. -Hun bliver jo ikke bare mobbet, hun bliver jo også voldtaget og… Hvis man har været i det, så kan man også godt føle at hun vil ud af det. Jeg kan godt forstå Hannah. Så på den måde bliver der malet et billede af, at nu får hun endelig fred for alt det her. 
Men det lyder som en god ting?
Hendes mor finder hende jo efterfølgende – og det er jo ikke bare et kort klip. Du får det HELE med. Det viser den grumme side af det. Det er godt for mange unge, tror jeg, at se hvad der sker med de efterladte. Når du er i det, så er du så egoistisk et eller andet sted. Men det ser du jo ikke, det ved du jo ikke. Det er først noget du ser bagefter. Så det at have det lange klip med hendes forældre med, det tror jeg er skræmmende for mange Det at forældrene skal finde en – det tror jeg kan stoppe nogen. Det håber jeg kan stoppe nogen.
 

“Båndene spiller jo den rolle, at hun får det sidste ord.”

Hvad tror du serien gør ved unge som ser den, er det bare god TV eller kan den mere?
Altså for nogen er det bare god TV. Men for dem der dealer med noget, for dem der har nogle problemer… Jeg kunne se mig selv i det. 100%. Det var rart at føle, at det her er et problem – at hvis de har gjort en serie ud af det, så må det betyde at der er andre der har de samme problemer som mig. – Også selvom den selvmordsscene med Hannah kunne trigge en. Det var rart at føle sig normal med de her ting.
Betyder det at selvmord kan blive en normal udvej for almindelige teenageproblemer?
Det håber jeg virkelig ikke. Nej, jeg håber at den sidste scene skræmmer. Det gjorde den for mig. Jeg sad grædende bagefter… En hel dag. Fordi, det kunne have været mig – og det kunne have været mine forældre.
Må unge i starten af teenageårene se serien?
Jeg synes de skal have lov, men man skal være opmærksom på dem. For jeg tror helt sikkert godt at nogen kan blive inspireret af serien. Selvmordet kan inspirere fordi… Der er ikke selvskaden op til, der er ikke… at hun sidder og cutter åbenlyst, eller brænder sig selv, eller alle de andre “små” nederlag. Jeg synes godt at man som forældre kan lade sine børn se serien, også så de får et indblik i hvad selvmord er. Det vidste jeg ikke. Jeg vidste godt, at det ville gøre en ende på livet men… Jeg vidste ikke det ville indebære at mine forældre skulle finde mig på den måde eller… At det ville være så smertefuldt. Jeg havde sådan et glansbillede af det i mit hoved.

“Det er sådan her det foregår. Selvmord er ikke pænt. Folk finder dig og ja… Jeg synes at serien viser at der er smerte – og at der er sorg bagefter.”


Der er mange organisationer, helplines og chat-tjenester i Danmark som står klar til at lytte, vejlede eller bare “være der”, for de som har lyst til at tale om selvskade, selvmord, spiseforstyrrelser og andre ting. Kontakt LMS – Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade på www.lmsos.dk/ eller Livslinjen på www.livslinien.dk/ eller 70201201. Du kan også altid finde en at snakke med på CfDP’s egen anonyme ungdomsrådgivning på www.cyberhus.dk
 ]]>

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.

Vil du vide mere?

Christian Mogensen

Foredragsholder og specialkonsulent Kontakt Christian

CfDP har ekspertise og ydelser inden for digital rådgivning, børns digitale vaner, digital dannelse og trends og tendenser på sociale medier og i computerspil.

Vi deltager i og driver projekter om blandt andet computerspil som pædagogisk redskab, hate speech og anti-ligestilling på nettet.