Pernille Ballisager

Faglig konsulent og foredragsholder Mere om Pernille

Snapchat er et af de mest populære sociale medier blandt danske børn og unge, og selvom aldersgrænsen siger 13 år, så bruger børn ned til 8 år Snapchat. Du kan hjælpe dit barn med at opretholde et privatliv på Snapchat med den her guide.

Mange foretrækker at bruge Snapchat som kommunikationsredskab fremfor SMS, fordi det er et nemt, hurtigt og sjovt medie, og fordi man selv kan vælge, hvilke personer, der skal se ens indhold. Men det er ikke alle børn og unge, der har helt styr på, hvem der egentlig kan kontakte dem eller se deres “historier”, og det er derfor en god idé at sætte sig ind i, hvordan man kan være med til at beskytte ens barn ved hjælp af privatlivsindstillinger. Læs med og bliv klogere på, hvilke indstillinger (og funktioner), Snapchat har. Indstillingerne kan aldrig erstatte dialogen, men kan være med til at igangsætte en samtale med ens barn.

De fire privatlivsindstillinger

Snapchat har fire privatlivsindstillinger, man skal være opmærksom på: Hvem der kan tilføje en/kontakte en, hvem der kan se ens ’historie’, hvem der kan se ens lokation og hvem der kan se en i Tilføj nu. Under de to trin gennemgås de fire forskellige indstillinger. Billederne viser hvordan indstillingerne ser ud på en telefon med Android styresystem. Vær opmærksom på, at det muligvis kan se lidt anderledes ud på en iPhone.

Trin 1

Tryk på din brugers “hoved” på forsiden og tryk på ikonet for indstillinger i højre hjørne.

Trin 2

Scroll ned til emnet “Hvem kan”, hvor du finder de fire indstillinger

Kontakt mig

Under indstillingen “Kontakt mig” kan man vælge om det kun er ens venner, der kan kontakte en, altså sende billeder, videoer, og beskeder til en samt ringe til en, eller om det er noget alle kan, der har Snapchat. Hvis man har valgt, at alle kan kontakte en, kan mennesker, man ikke kender, sende lige præcis det, de har lyst til eller ringe en op. Det kan gøre det svært at beskytte sig selv mod upassende indhold, eller bare mod mennesker, man ikke har lyst til at være i kontakt med.

Se Min historie

“Historie”-funktionen på Snapchat går ud på, at man kan lægge et billede eller video ud i 24 timer på sin Snapchat bruger. Her kan man igen vælge, om alle der har en Snapchat bruger skal kunne historien, eller om det kun skal være ens venner. En tredje mulighed man kan vælge, er at tilpasse det, så det kun er udvalgte Snapchatvenner, der kan se historien.

Se min lokation

Lokationfunktionen på Snapchat er et kort over, hvor man selv – og potentielt set ens venner – befinder sig. I indstillingerne kan man vælge, om man vil være helt usynlig eller om venner eller udvalgte venner kan se, hvor man befinder sig (se billedet nedenfor).

Det er vigtigt at være opmærksom på, at hvis kortet er tændt, kan ens Snapchatvenner se, hvor man befinder sig, og de vil kunne følge med i, hvor man bevæger sig hen. Her er det vigtigt at snakke med sit barn om, hvad det kan betyde, at andre kan se, hvor man er henne hele tiden. Det er vigtigt, at barnet eller den unge selv forstår, hvorfor der kan være ulemper ved, at have sin lokation tændt, for et direkte forbud kan potentielt set føre til, at barnet eller den unge finder det ekstra interessant og derfor har det tændt.

Se mig i Tilføj nu

“Tilføj nu” er en funktion, som kan være med til at forbinde en med personer, som har Snapchat, men som man ikke er venner med på Snapchat. Hvis man har den slået til, bliver ens bruger vist under  funktionen “Tilføj venner” hvis man for eksempel har fælles venner på Snapchat, eller man har en persons telefonnummer i ens kontakter på sin mobil.

Som man kan se på billederne, er der også nogle flere forskellige indstillinger man kan tilpasse og funktioner som relaterer sig til, hvad man vil give tilladelse til – eksempelvis kan man også tilpasse indstillinger omkring søgehistorik og data/cookies.

Snak med dit barn

Selvom dit barns Snapchat bruger er indstillet sådan, at det kun er venner, der kan komme i kontakt med en eller se, hvor man er, så kan der stadig opstå episoder, som kræver din hjælp. Det kan for eksempel være, at nogen har taget screenshots af billeder eller samtaler uden at have fået lov, samtaler der eskalerer, eller klassekammerater, der skriver på alle tidspunkter af døgnet. Netop derfor er det så vigtigt at have en vedvarende dialog med dit barn om deres brug og ikke nøjes med at have den, den ene gang, hvor I har sat privatlivsindstillingerne. Hvis du snakker med dit barn om, hvilke snaps de sender og modtager, hvilke de synes er sjove eller trælse osv. kan det måske være nemmere for dit barn at komme til dig, hvis han eller hun nu oplever noget ubehageligt eller træls på Snapchat.

Er du interesseret i mere viden om, hvorfor Snapchat er så populært, kan du med fordel læse vores artikel om unges brug af Snapchat og streaks. Du finder den her.

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.