Skrevet af tidl. medarbejder Erroll Marshall

Georgien har sin første digitale helpline i støbeskeen og den skal efter planen lanceres 15 september 2013. En Helpline der vil have sin primære platform på Facebook og hvis primære opgave bliver at informere, debattere og rådgive unge om udfordringer og fordele ved et socialt digitalt ungdomsliv.

DSC_5933 På vegne af CfDP, har jeg har netop afholdt en 3 dages workshop i den smukke hovedstad Tbilisi, hvor de fire aktører og kommende samarbejdspartnere var samlet. Organisationen og initiativtager World vision, Politiets Cyber Crime unit, Socialministeriet og PHF (Puplic Health Foundation), og på 3 dagen en ekstra gruppe, nemlig 15 unge, snart udklækkede, Facebook moderatorer.

 På facebook vil landets unge kunne læse og debattere de nyheder, synspunkter, afstemninger, konkurrencer osv, som de unge moderatorer har til opgave at generere. Derudover vil de gennem beskedfunktion, kunne stille disse unge rådgivere tekniske spørgsmål vedr. sikkerhed på nettet.

 Er der unge der har brug for en voksen og måske en chat/snak om mere personlige ting, bliver de henvist til PHF, hvor der vil sidde psykologer klar til at gribe dem. Og i næste led står politiet og de sociale myndigheder klar til at forfølge en evt. lovovertrædelse, samt skærme og beskytte barnet hvis det skulle være nødvendigt.

Nøgleordene for workshoppen var metoder og praksis ved digital kommunikation, anonymitet, tryghed og ansvar for den unge, men også samarbejde/kommunikation mellem de involverede partnere og det videre forløb for den unge der havde brug for yderligere råd og hjælp.

Georgien går forrest i regionen…
Og skal have stor anerkendelse for den digitale indsats. For i et land, hvor internet adgang uden for de store byer, er reduceret til enkelte netcafeer, 1 computer pr. 20 elev i skolerne og hvor politi og ministerier stadig kræver, at vigtig kommunikation foregår gennem traditionel post eller til nøds på fax, så kræver det mod at gå den digitale vej.

 Det kræver et visionært sindelag, at kunne forstå vigtigheden i at trygge digitale kommunikations- og rådgivende platforme mellem voksen/ung og ung/ung, skal etableres nu, så de kan være fuldt integreret og professionelt drevet om måske 5-10 år, når Georgien vil være en digital velsmurt maskine.

DSC_5931CfDP`s erfaringer kunne bruges
Vores pædagogiske reflektioner på det digitalpædagogiske område og specielt vores kontinuerlige udvikling og finpudsning af vores digitale rådgivende platform, Cyberhus var grundlaget for mit virke i Georgien. Og kombineret med de erfaringer jeg fik med hjem fra en lignende workshop i Beirut sidste år, har specielt to aspekter ved arbejdet med lande hvor den digital pædagogiske praksis kun er i sin spæde begyndelse, rodfæstet sig.

Et, en stor beundring for at de på så tidligt et stadie har indset og forudset behovet for en digital pædagogisk indsats i forhold til at tage vare på deres børn og unge. Ser vi på vores eget Europa og specielt i visse syd og østeuropæiske lande, kan vi se konsekvenserne af en for sen erkendelse af dette. Jeg ved mange aspekter er i spil og at det slet ikke er et så enkelt regnestykke, men faktum er at lande som Libanon og Georgien har lagt fundamentet for et velfungerende og professionel digitalt omsorgsarbejde for landets unge, når de for alvor bevæger sig ud på de digitale legepladser.

To, at man som ekstern “ekspert” og ansvarlig for en proces eller som her, en 3 dages workshop, er meget ydmyg og ikke tror at egen praksis skal eller kan implementeres det pågældende sted. Ens praksis skal inspirere og det er afgørende, at ex. de Georgiske myndigheder og fagfolk gennem egne erfaringer og reflektioner sammensætter deres digitale platform, som tager udgangspunkt i deres kultur, faglige erfaringer og de faktuelle og praktiske omstændigheder der gør sig gældende i landet.

En spændende udfordring, som jeg synes lykkedes ganske godt i sidste uge. Mange vigtige diskussioner og beslutninger blev taget i Tbilisi og alle virkede begejstret og tilfredse med workshoppen. Det bliver spændende at følge deres fremtidige arbejde.

 

 

]]>

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din feedback, vil det hjælpe os rigtig meget til at forbedre vores indhold.