Jeg har igen været afsted til Bruxelles for at give CfDP’s input til et IT-branche-kodeks for hele EU, der skal sikre børn på nettet. Det lyder måske lidt bureaukratisk, tungt og i sidste ende umuligt.

Og det er det nok også.

 

Men tiltaget er et lille stykke af vejen mod et bedre internet for børn og deres forældre. Det spændende er nemlig, at man har fået tunge drenge med, fra hele branchen – sociale netværk, telefon-fabrikanter, teleudbydere, you name it. De er alle med, fordi de gerne vil forpligte sig og skrive under på nogle krav og tiltag, som vil gøre nettet sikrere for børn. Det har de brug for vores hjælp til. CfDP sidder sammen med andre foreninger og organisationer der kæmper for et sikkert og brugbart internet for børn og unge, med ved bordet – både fordi branchen har brug for vores viden, men også fordi vi er den kritiske røst der skal overbevises. Vi er rigtig glade for et forum, hvor vi kan komme med vores ønskescenarier og idéer – og måske forstå lige mere om hvorfor branchen fungerer som den gør.
Vores forslag til et sikrere internet. Det vigtigste for os i CfDP, er at tekniske løsninger ikke erstatter, men understøtter, opdragelsen i god netbrug. Vi presser derfor på, for at telefoner, sociale netværk og andre tjenester laver “børneprofiler” som forældrene kan styre i detaljer. Ikke for at holde finkontrol med de 13-årige, men for at de yngre brugere kan begynde at lære god opførsel på nettet i trygge omgivelser. Lad da Peter på 9 have en mobil med kamera, men måske skal han lige checke med far og mor ved middagsbordet, før han deler billederne med andre? Hvorfor ikke være på et socialt netværk med sine klassekammerater i 2. kl. – så længe far og mor styrer vennelisten? Vi har skrevet mere om vores holdninger i forhold til branchekodekset her: Self-regulation in the field of online child safety (på engelsk).
Et sikkert internet for børn er selvfølgelig langtfra nået når den sidste underskrift er sat. Men vi er nået et lille stykke af vejen – og vi får et fremtidigt forum til at komme med nye forslag og være kritiske i, overfor de dele af branchen der er mest åben for at gøre nettet et bedre sted for børn og unge. Vi følger processen, også her i bloggen.

]]>

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.