Hvad er det for nogle masker, de render rundt med? Det er nok et spørgsmål, som mange har stillet sig, når de har set indslag i nyhederne om f.eks. ACTA eller Occupy-demonstrationer rundt omkring i verden. Maskerne er traditionelt hackerbevægelsen Anonymous’ kendetegn som længe har kunnet ses på nettet, men det er noget nyt, at maskerne er begyndt at dukke op i det offentlige rum.

Masken er magen til den, som helten “V” fra filmen V for Vendetta bærer i sin kamp mod et totalitært styre i en dystopisk fremtidsverden, og det er da også sådan, at mange aktivister og sympatisører ser bevægelsen, altså som en slags retfærdig hævner, der er hævet over almindelig lov og ret i sin kamp for at hjælpe de undertrykte. Men det er åbenlyst, at dette ikke er hele historien – Anonymous er et komplekst fænomen med mange dagsordener og hvis natur ikke sådan lige lader sig definere.

Anonymous-operationer

Anonymous har fået stadig større opmærksomhed gennem de senere år, både i medier og hos myndighederne, primært i kraft af de hacker-operationer eller “Ops” som de har taget ansvar for.

I starten af december 2010 blev over 20 “Anonymous-hackere” arresteret og sigtet for “cyber-kriminalitet” i USA, men også i Storbritannien og Holland var der anholdelser. Dette skete i forbindelse med “Operation Avenge Assange”, som havde til formål at protestere mod den lukning af Wikileaks’ konti hos VISA og Paypal, som USA’s regering stod bag. Som de fleste nok husker, offentliggjorde Wikileaks i 2010 hemmelige dokumenter, der afslørede hvordan USAs diplomater rundt om i verden laver profiler af fremtrædende politiske personer til risikovurdering.

I “Operation Bradley Manning” forsøgte Anonymous at skabe opmærksomhed omkring “whistlebloweren” Bradley Manning, der i 2010 offentlliggjorde store mængder hemmelige militærinformation via Wikileaks, derimellem videooptagelser fra Irakkrigen, der viser en flok skydegale amerikanere, der mageligt nedslagter irakere fra deres helikopter. Bradley Manning bliver efter sigende holdt indespærret under ydmygende forhold og anklagerne vil sandsynligvis kræve ham fængslet i livsstid. Den måde Anonymous  er gået ind i sagen på, er ved bl.a. opsnuse informationer om de militærfolk, der er ansvarlige for hans for forhold og opfordre til at hacke militær-websites og oploade en hyldest til Bradley Manning på forsiden eller organisere  “mass harassment” f.eks. i form af bestillinger af tusindvis af pizzaer til militærfolkenes hjemmeadresse.

Politisk sprængfarlige sager der drejer sig om fri spredning af information via internettet er næsten garanti for, Anonymous vil være på banen. Men de går også Amnesty i bedene med deres fokus på menneskerettighedssager. Efter eget udsagn hackede de våbenproducentfirmaet Combined Systems hjemmeside, fordi firmaet har leveret store mængder tåregas til det ægyptiske styres kamp mod demonstranterne. Også i forbindelse med ACTA- og SOPA-forhandlingerne, har Anonymous udført operationer for at skabe ballade og opmærksomhed.

Operationerne tager typisk form af hackerangreb mod en virksomheds hjemmeside, hvor et stort antal brugere, der deltager i operationen, samtidigt sender forespørgsler til hjemmesiden, hvilket kan få serverne til at gå i knæ. Det er selvsagt problematisk for et firma som VISA eller Paypal, hvis deres servere går ned, selv i en kort periode. Ud over tabt fortjeneste, betyder det at forbrugerne mister tilliden til disse firmaer, som de betror deres penge.

Herhjemme har der for nylig været en del opmærksomhed omkring en utraditionel afsløring af mænd, der forsøgte at skabe kontakt til mindreårige piger via nettet. To hackere udgav sig for at være unge piger, og fik dermed lokket flere mænd til at tage kontakt via webcam og afsløre deres identitet. Disse webcam-videoer blev senere lagt ud på Youtube til offentlig beskuelse. En af hackerne har stået frem og forklaret sig i TV 2.

Hvem er med i Anonymous?

Anonymous kan ikke defineres som en tæt sammentømret forening eller gruppe, hvor man skal gøre noget aktivt for at blive medlem. Der er nærmere tale om en bevægelse eller et interessefællesskab, som man kan vælge at være en del af på et mere eller mindre aktivt plan. Der ikke noget hierarki og dermed heller ingen officiel ledelse eller talsmand. Der er dog twitter-konti og internetsites, som  udfra deres popularitet at dømme, kan ses som primære kommunikationskanaler eller mødesteder.

“[Anonymous is] the first Internet-based superconsciousness. Anonymous is a group, in the sense that a flock of birds is a group. How do you know they’re a group? Because they’re traveling in the same direction. At any given moment, more birds could join, leave, peel off in another direction entirely.”

Chris Lander.

Der er nogenlunde enighed om, at gruppen udspringer fra obskure internetfora, hvor også slangudtryk som FTW, lulz, LOL og pwned er blevet til. På disse fora er man typisk anonym når man poster, og ens indlæg får automatisk afsenderen “Anonymous”. Oprindeligt var disse fora mest hjemsted for nørder på jagt efter et nøgenbilleder eller et billigt grin. Doin’ it for the lulz er en tilbagevendende frase, som indebærer at man er på jagt efter et billigt grin, helst på bekostning af andre, der har dummet sig.

Fags er det uofficielle udtryk, som i typisk selvironisk, nørdet rollespilsstil benyttes til at betegne bevægelsens medlemmer. Der findes underkategorier som newfags, neutralfags, moralfags og oldfags. En bruger fra websitet 4chan beskriver deres community således:

“we are 4channers. the people devoid of any type of soul or conscience. products of cynicism and apathy, spreading those very sentiments daily. anonymous is the hardened war veteran of the internet. he does not forgive or forget. we have seen things that defy explantions. heard stories that would make any god-fearing, law abiding citzen empty their stomach where they stand. we have experienced them multiple times and eagerly await their return.”

[caption id="" align="alignnone" width="179" caption="Klik for stort format"][/caption]

I modsætning til neutralfags typen kan man stille moralfags, som sympatiserer med Anonymous primært af ideologiske grunde, de ser Anonymous som et politisk redskab, der kan bruges til at skabe opmærksomhed om en sag. På YourAnonNews twitterfeed fik man forleden et billede af hvad Anonymous betyder for dem, som følger med i de nyheder, som løbende lægges ud.

 Introduktionsteksten til #OpManning giver også et billede af, hvilke faggrupper der deltager og hvilke midler, der kan tages i brug:

“This is a friendly reminder from your friends here at #Anonymous that we have not and will not, ever, forget Bradley Manning. Starting on the first of December to the thirty-first, we encourage everyone to do the following: Hacktivists: Deface numerous sites and replace the page with a tribute to Bradley Manning. Activists: Create chants/signs/posters/any materials related to Bradley Manning. Journalists/Musicians/Artists/Writers: Use your talents to spread the message concerning the unethical treatment of Bradley Manning.”

I Danmark kan man på Anonymous Københavns hjemmeside se en introduktion, som tydeligt placerer dem i den “ideologiske” lejr – med et vanligt tvist af sort Anonymous-humor lader de Pia Kjærsgaard introducere bevægelsen.

OH FUCK  – the Internet is here

En væsentlig grund til at en bevægelse som Anonymous har fået så meget opmærksomhed og så mange tilhængere, er selvsagt den voksende demokratiske selvbevidsthed, som internettets udbredelse fører med sig. Anonymous, det arabiske forår, ACTA- og Occupy-demonstrationerne er eksempler på opblomstringer af folkelig opposition mod en topstyret verdensorden, som det skal blive spændende at følge.


 

]]>

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.