Hvordan er det egentlig at være ung mand i 2019? Som en del af vores rådgivningssite MitAssist tager den spritnye podcast Lige På emner som selvværd, sex og venner under behandling, hvor et panel af unge mænd deler ud af deres egne erfaringer og tanker om livet som mand. Det er uden filter, uden pis - Lige På!

Hvordan får jeg et bedre selvværd?

Hvilke venner er værd at holde på?

… Er den nu stor nok?

Spørgsmål er der nok af, når man som ung mand skal finde hoved og hale i et liv, hvor maskuline værdier er under hastig forandring. På CfDP’s rådgivningssite til drenge og mænd, MitAssist, er der hundredvis af spørgsmål som dem ovenfor. Nu har vi samlet et panel af gæve gutter, der giver deres svar på de spørgsmål og deler ud af deres egne erfaringer med alt det, der er svært og sjovt ved at være ung mand i 2019.

Det sker i en helt ny podcast, hvor emner som seksualitet, venner, selvværd og identitet bliver vendt med både humor og seriøsitet. Podcasten Lige På henvender sig til drenge og mænd på 15-25 i hele landet, der selv går og tænker over deres identitet som mænd, og som måske slås med nogle af de udfordringer og problemstillinger, der bliver vendt i programmet.

“Det er sgu da okay at føle sig udenfor”

26-årige Lasse Juhl fra Aarhus er en af de mænd, der har sagt ja til at være med i podcastens panel. Han glæder sig til at åbne op for posen og skubbe danske mænd, så de kommer til at tale mere med hinanden om de svære ting:

“Jeg føler, det er vigtigt at komme frem til, hvorfor det dog er så forbandet svært for mænd at kunne tale sammen. Om kærlighed, om sygdom, om ikke at føle sig god nok, eller mandig nok, hvad det så end skal betyde. Vi har generelt en facade oppe, hvor vi som oftest håber på ikke at blive det svage led i en større forsamling af mænd. Jeg ønsker at nedbryde den facade og vise, at vi faktisk ikke er så forskellige endda. Og at vi ved at kunne hjælpe hinanden, kan få et mere afslappet forhold til ideologien om ”det at være en rigtig mand”. Det er sgu okay at føle sig udenfor, måske føle sig svag, hvortil jeg føler, at jeg kan hjælpe og gøre mit, ved at medvirke i podcasten sammen med de andre ”bløde mænd”,” siger Lasse Juhl, der til dagligt læser til socialrådgiver, om sin deltagelse.

“Ved at være en del af Lige På, og ved at dele et stykke af mig selv, håber jeg på, at der sidder en ung mand derude og tænker ”fuck sådan har jeg det også”, men ikke nødvendigvis behøver at blive 26 år og pædagogstuderende, før at lige netop den brik falder på plads. Af den grund håber jeg, at mænd derude, både dem på 15 år og dem på 25 år, vil give Lige På en chance. Det kunne sgu da være, at man kunne lære noget i forbifarten.”

“Mænd forventes at kunne klare mosten”

Lige På er bygget på CfDP’s mange års erfaring med online, anonyme rådgivningsplatforme og de mange oplæg, vi hvert år holder for børn og unge, deres forældre og fagpersoner omkring dem. I vores arbejde er det blevet tydeligt, at det for de fleste drenge og unge mænd er svært at tale om alt det svære, siger projektleder og psykologisk konsulent Stine Helding Sørensen:

“Piger er rigtig gode til at tale om deres udfordringer, både små som store, men det er drenge ikke. Det skyldes dels en kultur, hvor mænd forventes at kunne klare mosten, uden at pive over det, men også, at pigerne ofte tromler drengene, når det kommer til at råd og vejledning – uanset om det er online eller offline. Derfor er det vigtigt at give drengene et frirum, hvor de bare kan være drenge og hvor de kan tale sammen mand til mand om alt, uden det behøver at betyde, at de taber ansigt eller er mindre mandlige af den grund,” siger hun om baggrunden for at lave en podcast til drenge og unge mænd.

Hvor finder jeg Lige På?

Første afsnit af podcasten handler om selvtillid og selvværd og ligger allerede online her.

Der kommer et nyt afsnit af podcasten hver uge onsdag kl 7.00 på mitassist.dk/podcasts – inden længe vil man også kunne finde podcasten og abonnere på den via streamingtjenester som iTunes, Spotify, osv.

Interesseret i at høre mere?

Hvis du vil have mere viden om Lige På, kan du kontakte kommunikationsansvarlig Lars Esmarch på 42832279 eller projektleder Stine Helding Rand på 28605177

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.