Christian Mogensen

Tidligere ansat Mere om Christian

PEGI-mærket inddeler spil i fem kategorier som en vejledning i forhold til, hvor gammel man skal være for at spillets indhold ikke virker stødende, uhyggeligt eller upassende:

  • +3 år
  • +7 år
  • +12 år
  • +16 år
  • +18 år

Spillene tildeles et mærke ved, at producenten indsender et afkrydsningsskema inden udgivelse hvor de fortæller Medierådet (der administrerer PEGI i Danmark) om spillet indeholder stødende sprog, diskrimination, stoffer, uhygge, gambling, sex, vold eller er online. Dernæst regnes spillets ”score” sammen og det får et af de fem klistermærker fra PEGI.

Folkemord på bamsebjørnenes paradis-ø

PEGI-mærkningen er en super vejledning i forhold til alder og indholdet i spil; men så heller ikke mere. Det kan ikke lade sig gøre at lave en totalløsningen der viser præcis hvilke spil der vil være for meget for præcis hvilke børn. Som beskrevet ovenfor, er PEGI’s mærkningsproces automatiseret og stort set uden menneskelig indblanding; det giver et hurtigt og effektivt mærkningssystem som dog til gengæld bliver en smule… generelt… engang imellem.

Castle Crashers – et tuttenuttet løb-mod-højre-og-dask-til-ting-med-dit-våben (sværd, slikkepind, utilfreds kat m.m.) blev i 2010 vurderet som passende for unge over 16 pga. ”realistiske voldsscener”.  Måske jeg er forhærdet af mange års interaktive eventyr som prinsesse-redende blikkenslager, lynhurtigt og koboltblåt pindsvin eller… men det realistiske eller voldelige indhold har jeg svært ved at få øje på.

Castle Crashers Heltene i Castle Crashers overfalder brutalt en kæmpe majskolbe
 

Samstemmende – dog med omvendt fortegn – er der flere voldelige spil der slipper igennem netmaskerne fordi de ikke har scoret højt nok i PEGIs indberetningsskema. Naughty Bear blev udgivet i 2010 og er et sandkasse-spil samt på bamsernes eventyr-ø, Perfection Island. En af bamserne, Naughty, bliver ikke inviteret med til fødselsdagsfest og beslutter sig så at gå på et morderisk korstog tværs over øen for at slå de andre bamser ihjel – jo mere bestialsk desto bedre: Hvadenten man vælter bamser ned i bål, trampe dem til døde, tæve dem med rundboldbat eller det der er værre, tikker pointene lystigt ind foroven.

Naughty Bear 2 Stueren og børnevenlig underholdning (?)
 

Bamsens folkedrab er ledsaget af ofre der i stigende grad bliver bange, panikker, græder og prøver at gemme sig.  Midt i dette virvar af skræmte bamser og makaber mord-terror kan man godt undres over, at spillet er egnet til børn fra 12 år og opefter – ifølge PEGI. Da det er bamser og ikke mennesker man myrder, må ethvert voldeligt islæt jo flyve hen over hovedet på børn og unge der spiller Naughty Bear, eller hvad?

Vejledning

Man kan selvfølgelig ikke udråbe PEGI til det værste der er sket siden rosiner i bagværk pga. to fejlskud, men fejlskuddene kan være med til at understrege en vigtig pointe.  PEGI tilbyder en vejledning som er rigtig fin – for de uindviede giver klistermærket forrest på spilæsken et hint om i hvilken ende af ”voksenheds-skalaen” spillet ligger. Det er godt – og stor ros til Medierådet og PEGI for det. Problemet med en generel aldersmærkning er, at den bliver for unuanceret og fuldstændig overser det subjektive aspekt af spil-oplevelsen. Forskellige børn har forskellige grader af modenhed uanset deres alder; og det er de voksnes at hjælpe børn og unge med at navigere i spiljunglen. 

Forældrebekymring om GTA

Hvis man som f.eks. forælder eller SFO-pædagog står overfor et eller flere svært insisterende børn der altså bare synes at tungsindet er nært forestående hvis ikke et specifikt spil lander på hylden ASAP, så er der bedre veje til den gode beslutning: Find spillet på Youtube, se ungerne spille en demo eller tag en snak om hvorfor lige netop dét spil gør livet værd at leve. Hvis det er fordi at man kan korsfæste sin modstander med gammelt tandlæge udstyr inden man giver ham en amatør-hjerneoperation (Manhunt 2 – Jeg kigger i din retning…) er det måske ikke dét spil der skal i indkøbskurven næste gang I runder Gamestop; men er det fordi holdspil, koordination og socialt samvær med kammeraterne er det vigtige – så følg bare din intuition og køb Starcraft 2 (eller hvad det nu drejer sig om).

Involvér – Analysér – Vurdér

Pointen for indlægget her er, hvis vi skal opsummere, at PEGI-mærkningen er rigtig fin som vejledning, men ingenlunde kan erstatte den personlige vurdering. For at skabe den mest nuancerede atmosfære for gaming (i hjemmet eller fritidsklubben) er det nødvendigt at involvere sig i miljøet og snakke med barnet/den unge om spillene, deres værdisæt og deres indhold. PEGI er ikke en one-size-fits-all løsning, så tag et kig på spillet i stedet og vurdér selv. Youtube har videoer fra ALLE spil på markedet; det har aldrig været nemmere at finde ud af hvad computerspillene egentlig indeholder.

Du bliver voldelig af computerspil

Kig på dit barn, kig på spillet og træf en beslutning. Det er den nemmeste måde at vurdere om et spil er egnet eller ej. PEGI er en automatiseret mærkningsordning som er fin nok, men den kan aldrig erstatte den personlige vurdering. Det er her forældre, SFO-personale m.m. har et ansvar for at gå i dialog med den unge og snakke om spillet og dets værdier og attributter.  Lad være med at gøre tvivlsspørgsmål til en Ja/Nej-skyttegravskrig – kig på spillet, snak sammen og se om ikke I begge ender med at blive klogere og måske endda enige.

Skrevet af tidl. medarbejder Christian Mogensen

]]>

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.

Vil du vide mere?

Christian Mogensen

Tidligere ansat Kontakt Christian

CfDP har ekspertise og ydelser inden for digital rådgivning, børns digitale vaner, digital dannelse og trends og tendenser på sociale medier og i computerspil.

Vi deltager i og driver projekter om blandt andet computerspil som pædagogisk redskab, hate speech og anti-ligestilling på nettet.