Facebook har en del forskellige privatindstillinger, og derfor er det med at holde tungen lige i munden, når man begynder at orientere sig i indstillingerne. Vi anbefaler, at man til en start orienterer sig i de overordnet privatindstillinger som handler om, hvem der kan se oplysningerne på ens profil, hvem der kan se ens opslag og slå indhold op på ens væg, tagge en i opslag samt sende en venneanmodninger.

Vejledningerne her er i mobil-version (Iphone). Der tages forbehold for, at det kan se anderledes ud på en computer eller med et andet styresystem.

Hvem kan se dine oplysninger og opslag?

Det første, som er en god idé at undersøge er, hvem der kan se de oplysninger, du har skrevet til din profil. Det er en rigtig god idé at gennemgå dem, da du ellers kan “risikere” at en privat information, som fx din mailadresse, er offentligt for alle personer. Du vælger også, om dit arbejdssted og tidligere arbejdssteder, uddannelse(r), parforholdsstatus, fødselsdag, nuværende by mv. skal være synligt for dine Facebookvenner, være helt offentligt, eller helt privat, så du er den eneste, der kan se det. Nedenfor kan se, hvordan du finder indstillingerne. Inden du kommer til dine oplysninger, skal du først vælge, hvem der kan se de opslag, du laver. Afhængig af hvilke slags opslag, du laver, så er det vigtigt at overveje, hvor offentlige de skal være.

Trin 1

For at finde privatindstillingerne, trykker du på ‘bjælken’ nederst i højre hjørne (1), vælg Indstillinger og privatindstillinger (2)

Trin 2

Tryk herefter på Genveje til privatindstillinger privatindstillinger, hvorefter du bliver ført til en lang række indstillinger.

Trin 3

Tryk herefter på Gennemgå et par vigtige privatindstillinger, hvorefter du bliver ført videre til fem slags privatindstillinger, du kan tage stilling til.

Trin 3

Vælg nu det første emne. Her kan du gennemgå, om dine profiloplysninger skal være offentlige, om det er dine venner eller kun dig selv, der kan se dem. Du vælger også, hvem der kan se de opslag, du opretter, og hvem der kan se dine historier. Du har også muligheden for at begrænse synligheden af tidligere opslag..

Følg med i din aktivitet

Hvis du har brug for et fuldt overblik, kan du i din Aktivitetslog se al din aktivitet – hvilke opslag, du har liket, kommenteret, billeder, du har delt mv og samtidig kan du også se, hvem det er synligt for.

Under Genveje til privatindstillinger finder du også din aktivitetslog, hvor du kan se al din aktivitet på Facebook, og hvem det er synligt for.

Hvem kan tagge dig i opslag?

Det næste du kan kigge på er, hvem der kan tagge dig i opslag og billeder, samt hvem der kan se de opslag, du er tagget i. Særligt hvis du bruger Facebook til at dele billeder (eller andre deler billeder af dig), så er det en god idé at have et overblik over, hvem der kan se disse billeder.  Du har mulighed for at vælge, at du skal kigge opslagene igennem inden de bliver offentliggjort. Det kan være en god måde at have kontrol med, hvad der ligger på ens profil.

Trin 1

For at finde ind til tagging indstillingerne, skal du tilbage, og trykke på ‘Indstillinger’

Trin 2

Scroll ned til Privatindstillinger og find Profil og tag

Trin 3

Her vælger du bl.a. hvem der kan se de opslag, du er tagget i, og om du vil gennemgå opslag, du er tagget i inden de offentliggøres.

Hvem kan tilføje dig som ven?

En anden indstilling, som er god at forholde sig til, er hvem der skal kunne tilføje en som ven. Man har nemlig mulighed for at vælge, at enten alle, der har en Facebook profil, skal kunne sende en venneanmodning, eller at det kun er ens Facebook venners venner, der kan sende en venneanmodning.

Hvis ens barn skal have en profil på Facebook, kan det måske give mening, at det er barnets Facebook venners venner, der kan sende en venneanmodning, hvis man ikke er helt tryg ved, at ens barn nu får en profil på et stort socialt medie. Man kan aldrig sikre sig, at ens barn ikke kommer i kontakt med fremmed personer, men på den her måde kan i hvert fald forsøge at minimere rækkevidden af personer på Facebook.

I indstillingerne her kan du også vælge, hvordan andre kan finde dig – fx gennem mail eller telefonnummer. Du kan også vælge, om din Facebook profil skal dukke op på søgemaskiner udenfor Facebook, hvis man søger på dit navn.

Trin 1

For at finde indstillingerne om venneanmdninger, skal du helt tilbage til forsiden, og vælge Genveje til privatindstillinger under Indstillinger og privatindstillinger, og herefter vælge Gennemgå et par vigtige privatindstillinger

Trin 2

Vælg nu Sådan kan folk finde dig på Facebook

Trin 3

Her kan du vælge om alle må sende dig en venneanmodning eller om det kun skal være dine venners venner

Forældreportal

Som et nyt tiltag har Facebook lavet en portal med tips til forældre om bl.a. hvordan man kan snakke med sit barn om deres brug af Facebook. Her kan man også finde artikler om privatindstillinger, få en overordnet guide til Facebook, og få et indblik i nogle af Facebooks politikker.

Trin 1

Tryk på Genveje til privatindstillinger

Trin 2

Scroll ned til overskriften Sikkerhed, hvor du finder forældreportalen.

Nettet glemmer ikke

At gennemgå privatindstillingerne med ens barn, kan være en god anledning til at have en samtale om, hvilket indhold man deler og ikke deler på Facebook (og andre sociale medier), og hvor privat man egentlig er på nettet. Nettet glemmer aldrig, men det glemmer de fleste en gang i mellem, og det kan være godt at minde hinanden om, at nogle ting skal forblive privat og ikke deles online. I den sammenhæng er det værd at nævne, at Facebook ejer alle rettighederne til de billeder og videoer, man deler, og netop derfor er det vigtigt at tænke over, hvilke billeder, der bliver lagt ud på Facebook – og det gælder også forældre, da mange forældre  er glade for at dele billeder af fx deres børn. Hvis man har ældre børn, som måske synes, at deres profiler og indstillinger på diverse sociale medier er privat (i hvert fald for deres forældre), kan en gennemgang af ens egen Facebook profil være anledning til at spørge dem, om de selv har gjort sig tanker om, hvor private de ønsker at være, når de bruger sociale medier som fx Facebook, og om de har tjekket deres privatindstillinger for nyligt.

Hvis du gerne vil vide, hvad Facebook egentlig ved om dig, så har du mulighed for at downloade din personlig Facebook data direkte. Den funktion finder du samme sted, hvor du kan se din aktivitetslog. Det kan give et indblik i, hvor meget information, vi giver af os selv, når vi bruger medier som Facebook, og samtidig hvor lidt private vi faktisk er.

Hvis man har Facebook som app på ens telefon, skal man være opmærksom på, at appen jævnligt bliver opdateret, og det kan også betyde en opdatering af privatindstillingerne. Derfor er det en god idé jævnligt at tjekke, om indstillingerne er sat som man gerne vil have.

Digital trivsel For forældre