Instagram er, sammen med Snapchat, et af de mest anvendte og populære sociale medier blandt børn og unge. Mange bruger Instagram til at dele deres liv og interesser, og mange er tilhængere af at have en offentlig profil bl.a. for at få flere følgere og likes. Mange ønsker dog ikke at være offentlige, når de bruger medier som Instagram, men erfaringer fra CfDPs elevoplæg viser, at mange desværre ikke har styr på, om deres profil er privat eller ej – dvs. om det kun er deres valgte følgere, der kan se deres indhold og aktivitet.

Hjælp dit barn med at få styr på sit privatliv på Instagram

Indlæg af: Pernille Ballisager · Sidst opdateret for 0 måneder siden

Sådan får du en privat profil

Som forældre er det en god ide at hjælpe de unge Instagram-debutanter med den grundlæggende beskyttelse af privatliv. Eksempelvis ved at gøre kontoen privat. En privat konto indebærer, at man skal godkende ens følgere, så det kun er udvalgte personer, der kan se det indhold, man deler, samt se det indhold man liker eller kommenterer, og se hvem man selv følger. Vi anbefaler som udgangspunkt, at man har en privat profil, hvis ens formål med at bruge Instagram ikke er at være offentlig eller nå ud til mange personer. Hvis man gerne vil have, at andre kan se ens indhold, er det altid vigtigt at overveje, hvad man deler, da en offentlig profil giver mulighed for, at alle personer kan følge med i ens liv, og fx kan tage screenshots af ens billeder og bruge det selv. Man kan også gennem billeder og videoer “komme til” at fortælle information om sig selv til fremmed personer, som de ikke skal vide. Det kan fx være en følsom information som, at man er på ferie og ens hjem måske står tomt. I guiden nedenunder ser du, hvordan du finder frem til indstillingen til en privat profil.

Trin 1

Du finder privatindstillingerne ved at trykke på “bjælkerne” i højre hjørne på din egen profil

Trin 2

Tryk herefter på Indstillinger

Trin 3

Tryk herefter på Privatindstillinger

Trin 4

Her vælger du, om du vil have en privat konto.

Skjul stødende kommentarer

En undersøgelse fra 2017 af den britiske organisation Ditch the Label viser, at når der foregår online mobning, sker det oftest på Instagram. Særligt personer med offentlige profiler kan være udsatte, fordi deres profiler og indhold er åbent for alle personer, hvilket betyder, at alle, der har en Instagram konto, kan kommentere på ens indhold. Instagram har en funktion, der gør, at man kan filtrere stødende kommentarer fra, og selv vælge, hvilke ord eller sætninger, som skal skjules.

Det er vigtigt at påpege, at mange, der har offentlige Instagram profiler ikke oplever at få hadefulde eller stødende kommentarer, men det kan være godt at vide, hvordan man kan filtrere det fra, hvis det skulle ske. Selvom det ikke er løsningen på alle verdens problemer, er det et skridt i den rigtige retning, fordi muligheden for at filtrere de negative kommentarer netop styrker den unges følelse af kontrol og ejerskab over profilen. Der vil selvfølgelig være andre måder og andre ord end de valgte, som kan bruges, hvis nogen ønsker at genere en. Men det er dog vigtigt, at vi, som forældre og fagpersoner, lærer unge om de muligheder, der findes for at skabe kontrol og sende klare signaler om, hvad man selv kan acceptere.

Trin 1

Gå ind under Indstillinger fra din profil og tryk på Privatindstillinger

Trin 2

Tryk herefter på Kommentarer

Trin 3

Her kan du vælge at slå funktionen, der skjuler stødende kommentarer, til. Det består af ord eller sætninger, som Instagram har vurderet som værende stødende. Du kan også selv lave et manuelt filter, hvor du skriver de ord eller sætninger, der ikke må fremgå i kommentarer. Du kan også vælge at slå kommentarer fra konkrete personer fra.

Bloker eller anmeld personer

Hvis man oplever mobning eller stødende kommentarer på Instagram, kan en mulighed også være at blokere den/de pågældende personer. Man har også altid muligheden for at anmelde en profil til Instagram, hvis man oplever fx stødende og grænseoverskridende adfærd. Se i guiden nedenunder hvordan man bloker og anmelder.

Trin 1

Gå ind på profilen til den pågældende person, som du ønsker at blokere eller anmelde. Tryk på de tre prikker øverst i højre hjørne.

Trin 2

Nu kan du bl.a. vælge at blokere, anmelde eller begrænse personen. Hvis du blokerer en person, får vedkommende ikke besked om det, men vedkommende vil ikke kunne kontakte dig på Instagram. Hvis du på et tidspunkt ønsker, at personen ikke skal være blokeret længere, kan man altid gå ind og slå det fra ved at gå ind på personens profil og trykke samme sted, som da man blokerede personen.

Skab refleksion om online privatliv

Selvom du insisterer på, at dit barn skal have en privat konto på Instagram, så kan det snu barn selvfølgelig altid selv gå ind og ændre på indstillingerne. Derfor skal ens barn selv kunne se, hvorfor det måske ikke er så smart, at hele verden i princippet kan følge med i dets liv. I hvert fald hvis barnet bruger Instagram til at dele øjeblikke og situationer, som kun er tiltænkt venner og måske familie. Men hvordan skaber man så den erkendelse? Der er nok forskellige måder, og måske kan det ikke altid lykkedes. Men uanset, så er det altid en rigtig god idé at tale med dit barn om ulemperne og fordelene ved en privat konto. Hvad tænker barnet fx om, at dets Instagram billeder kan kopieres af alle? Eller at det kan komme ud og ligge på Google? Eller at fremmed personer kan følge med i ens liv, og måske komme helt tæt på en? Det er vigtigt at stille sådan nogle spørgsmål for at skabe en refleksion. Det kan være svært for mange børn at forstå, hvor offentligt ens profiler på sociale medier faktisk kan være, og derfor er det vigtigt at stille spørgsmål om privatliv, som barnet kan forholde sig til det.

Vidste du, at…

Mange unge (særligt piger) har ofte flere profiler på Instagram? Det kan fx være en offentlig profil, en privat profil og en, man har med en veninde eller ven. På den offentlige profil lægger man typisk billeder ud, som viser personen fra deres allerbedste side. Billeder, som ofte er opstillede eller redigeret, og nøje udvalgte til at få likes og kommentarer. På den private profil har man derimod kun udvalgte følgere fx de tætteste venner, hvor man lægger indhold op, som ikke nødvendigvis er “perfekt” eller hvor der sker alle mulige fantastiske ting, men derimod helt almindelige billeder fra hverdagen eller dem selv.

Digital trivsel For forældre