Jonas Ravn

Seniorkonsulent med speciale i unges digitale trivsel Mere om Jonas

Medierådet for Børn og Unge kom i slutningen af marts med en klar opfordring om at slette TikTok eller ændre indstillingerne markant på telefoner hos børn og unge, og dét er en helt naturlig konklusion på den seneste tids kritik af platformen.

Kritikken af TikTok er et wakeup call til os alle og en reminder om nødvendigheden af, at vi forholder os til datahøst. Ikke kun på TikTok men på alle medieplatforme. Hvordan forholder du dig så lige til det som forældre – eller fagperson med ansvar for et barn eller en ung? Vi har følgende fem råd til forældre, der overvejer at slette TikTok eller som minimum er bekymret for den:

Overvej at udsætte debutalderen på TikTok

Hvis du har små børn giver det god mening at udsætte debutalderen på eksempelvis TikTok. Både set i lyset af den omtalte dataindsamling; men også fordi TikTok med sit hurtige algoritmestyrede design ikke er beregnet til små børn. Den officielle aldersgrænse er 13 år.

Når produktet er gratis, er barnet produktet. Overvej indstillinger, der giver så lidt data væk som muligt

Når vores børn bruger gratis platforme som TikTok, er de som bekendt mere produktet end forbrugeren. Vi betaler med data og den data kan potentielt anvendes både kommercielt og politisk. Hvis du lader dit barn være på TikTok bør du lave restriktive indstillinger i appen. Hvad gives der tilladelse til?

TikTok er ikke unik i dataindsamlingen. Vær også kritisk over for de platforme, barnet rykker videre over på

Hvis du sletter dit barns TikTok, skal du vide at der står kloner klar i kulissen, som også indsamler data. Uanset platformen bør du undersøge indstillingerne for appen. Selvom TikTok af gode grunde er i søgelyset lige nu, bør du også være kritisk over for dataindsamlingen på andre sociale medier.

Forsøg at lave aftaler med andre forældre i klassen. Det er nemmere at stå fast, hvis man har fælles fodslag

Forsøg at lave aftaler med de andre forældre i barnets klasse. Det er nemmere at stå fast på en beslutning om at slette eller udsætte barnets brug af TikTok, hvis man har opbakning fra andre forældre.

Vær nysgerrig og vis interesse, så du har fair argumenter, dit barn forstår

Vis generel nysgerrighed og interesse i dit barns brug af medieplatforme. Sæt dig ind i, hvad sagen handler om, og hvorfor man rundt omkring i verden er bekymret for netop TikTok. Det vil gøre det nemmere for dig at have argumenterne i orden, når du skal forklare dit barn, hvorfor du vil slette eller begrænse appen. Det er væsentligt, at netop barnet forstår begrundelsen

Rådene er udformet til TV2 Nyheder og du kan læse den fulde artikel her

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.