Mange foretrækker at bruge Snapchat som kommunikationsredskab fremfor SMS, fordi det er et nemt, hurtigt og sjovt medie, og fordi man selv kan vælge, hvilke personer, der skal se ens indhold. Men det er ikke alle børn og unge, der har helt styr på, hvem der egentlig kan kontakte dem eller se deres “historier”, og det er derfor en god idé at sætte sig ind i, hvordan man kan være med til at beskytte ens barn vha. privatlivsindstillinger. Læs med og bliv klogere på, hvilke indstillinger (og funktioner), SnapChat har. Indstillingerne kan dog aldrig erstatte dialogen, men kan være med til at igangsatte en samtale med ens barn.

De fire privatlivsindstillinger

Snapchat har fire privatlivsindstillinger, man skal være opmærksom på: Hvem der kan tilføje en, se ens ’historie’ , hvem der kan se ens placering, og hvem der kan se en i Tilføj nu. Under de to trin gennemgås de fire forskellige indstillinger.

Trin 1

Tryk på din brugers “hoved” på forsiden og tryk på ikonet for indstillinger i højre hjørne.

Trin 2

Scroll ned til emnet Hvem kan, hvor du finder de fire indstillinger

Kontakt mig

Under indstillingen “Kontakt mig” kan man vælge om det kun er ens venner, der kan kontakte en, altså sende billeder, videoer, og beskeder til en samt ringe til en, eller om det er noget alle kan, der har Snapchat. Hvis man har valgt, at alle kan kontakte en, kan mennesker, man ikke kender, sende lige præcis det, de har lyst til eller ringe en op. Det kan gøre det svært at beskytte sig selv mod upassende indhold, eller bare mod mennesker, man ikke har lyst til at være i kontakt med.

Se Min historie

“Historie” funktionen på Snapchat går ud på, at man kan lægge et billede eller video ud i 24 timer på sin Snapchat bruger. Her kan man igen vælge, om alle der har en Snapchat bruger skal kunne historien, eller om det kun skal være ens venner. En tredje mulighed man kan vælge, er tilpasse det, så det kun er udvalgte Snapchat venner, der kan se historien.

Se min placering

Placering funktionen på Snapchat er et kort over, hvor man selv – og potentielt set ens venner – befinder sig. I indstillingerne kan man vælge, om man vil være helt usynlig, om venner eller udvalgte venner kan se, hvor man befinder sig (se billedet nedenfor).

Det er vigtigt at være opmærksom på, at hvis kortet er tændt, kan ens Snapchat venner se, hvor man befinder sig, og de vil kunne følge med i, hvor man bevæger sig hen. Her er det vigtigt at snakke med sit barn om, hvad det kan betyde, at andre kan se, hvor man er henne hele tiden. Det er vigtigt, at barnet eller den unge selv forstår, hvorfor det kan være udfordrende at have deres placering tændt, for et direkte forbud kan potentielt set føre til, at barnet eller den unge finder det ekstra interessant og har det tændt.

Se mig i Tilføj nu

“Tilføj nu” er en funktion, som kan være med til at forbinde en med personer, som har Snapchat, men som man ikke er venner med på Snapchat. Hvis man har den sat til, bliver ens bruger vist under  funktionen “Tilføj venner” hvis man fx har fælles venner på Snapchat, eller man har en persons telefonnummer i ens kontakter på sin mobil.

Snak med dit barn

Selvom dit barns Snapchat bruger er indstillet sådan, at det kun er venner, der kan komme i kontakt med en eller se, hvor man er, så kan der stadig opstå episoder, som kræver din hjælp. Det kan fx være, at nogen har taget screenshots af billeder eller samtaler uden at have fået lov, samtaler, der eskalerer, eller klassekammerater, der skriver på alle tidspunkter i døgnet. Netop derfor er det så vigtigt at have en vedvarende dialog med dit barn om deres brug og ikke nøjes med at have den den ene gang, hvor I har sat privatlivsindstillingerne. Hvis du snakker med dit barn om, hvilke snaps de sender og får, hvilke de synes er sjove eller trælse osv. kan det måske være nemmere for dit barn at komme til dig, hvis han eller hun nu oplever noget ubehageligt eller træls på Snapchat.

Er du interesseret i mere viden om, hvorfor Snapchat er så populært, kan du med fordelen læse vores artikel om unges brug af Snapchat og streaks. Du finder den her.

Digital trivsel For forældre