“Internettets forside” har alt. Med en smart afstemningsfunktion og underafdelinger for snart sagt samtlige interesser i verden, har Reddit slået sig fast som en af verdens største hjemmesider. Her får du viden og gode råd til, hvordan du tager snakken om Reddit med dit barn.

Med støtte fra @lliancen har vi i CfDP lavet en række små film om fem af de mest populære platforme på internettet, der ikke er ‘klassiske’ sociale medier som Facebook, Instagram, Snapchat og YouTube. Platforme, der i større eller mindre grad er svære at forstå for udefrakommende, og i nogle tilfælde indeholder voldsomt indhold og ditto holdninger.

Denne artikel og video handler om Reddit – et brugerdrevet site, der indeholder underfora og diskussionsklubber om alt lige fra rollespil over klarinetter til amerikansk politik.

Du kan finde de andre guides i serien her.

Når du har set videoen, kan du længere nede i artiklen her finde gode råd til og eksempler på, hvad der er værd at tale om med dit barn om, når det handler om Reddit

Okay, fed video – hvad så nu?
Som det fremgår af videoen, er Reddit en af de mere åbne og velmodererede platforme. Langt de fleste danske børn og unge, der bruger Reddit, gør det, fordi de søger viden eller diskussion om det, de interesserer sig for i forvejen. F.eks. computerspil, musik eller politik.

Derfor mener vi i CfDP ikke, at man skal være bekymret, hvis ens barn bruger Reddit. Man kan til gengæld med fordel være nysgerrig på, hvilke emner eller interesser, det så netop er, barnet deltager i subreddits om. Det er dog vigtigt at sige, at reglerne omkring f.eks. sprog og indhold er meget forskellige, alt efter, hvilke underfora, man bevæger sig i.

Generelt gælder det for den her slags samtaler om børns adfærd på internettet, at det er en god idé at være åben og fordomsfri, og parkere sine egne ideer om platformene ved dørtærsklen til teenageværelset. Det gør at dit barn har tillid til, at du rent faktisk har lyst til at blive klogere – hvilket derfra kan lede til en snak om, hvilke aspekter ved den pågældende platform, der kan være voldsomt, kontroversielt eller på andre måder noget, der er værd at tage op.

Du kan for eksempel stille spørgsmål som:

  • Hvad synes du er det fede ved Reddit? Og hvad bruger du Reddit til?
  • Hvilke subreddits læser du med i? Hvorfor?
  • Hvad for noget indhold synes du, er spændende?
  • Har du opdaget nye interesser eller emner, du synes er spændende, på Reddit?
  • Deltager du selv i diskussioner på Reddit, eller læser du kun med?
  • Hvad synes du om tonen i de subreddits, du deltager i?

Som med de fleste andre stedet på nettet, findes der selvfølgelig også indhold på Reddit, som man som forælder kan være bekymret for, og som mange vil opleve som kontroversielt. Det kan for eksempel være subreddits, der fokuserer på uhyggelige eller drabelige historier – enten fiktive eller fra den virkelige verden. Eller politiske subreddits, der kan være vidtgående i deres retorik (dog inden for amerikansk lovgivning og i henhold til Reddits moderationsregler).

Hvis du fornemmer, at dit barn møder eller deltager i indhold, du er bekymret for, kan du stille spørgsmål som:

  • Er du stødt på videoer, billeder eller posts på Reddit, der har provokeret dig? Hvilke? Hvad gjorde de ved dig?
  • Er du stødt på videoer, billeder eller posts, der har fået dig til at få det dårligt? Hvilke? Hvad gjorde de ved dig?
  • Diskuterer du politik på Reddit? Hvilke emner handler det om? Hvordan oplever du at de andre brugere opfører sig i de diskussioner?
  • Er dem, der poster i de subreddits, du er i, meget enige om alting, eller er der flere synspunkter i debatten?

Forældreguide-videoerne er støttet af @lliancen, som er et partnerskab mellem PET, Medierådet for Børn og Unge, Børns Vilkår, Dansk Ungdoms Fællesråd, Skolelederforeningen, Efterskoleforeningen, Styrelsen for Uddannelse og Kvalitet (STUK) og Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme (NCFE).

Partnerskabets formål er at udvikle, støtte og drive initiativer og projekter, der kan bidrage til at styrke børn og unges modstandsdygtighed over for radikalisering. 

Læs mere her

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.