4chan går lige til grænsen – og gerne over den. Platformen er blevet berygtet for at huse grænseoverskridende og ekstremt indhold og brugerne sætter en stolthed i at være så grove, som overhovedet muligt. Men det er stadig nørdede diskussioner, der er kernen på det udskældte board. Her får du viden om og gode råd til, hvordan du tager snakken om 4chan med dit barn.

Med støtte fra @lliancen har vi i CfDP lavet en række små film om fem af de mest populære platforme på internettet, der ikke er ‘klassiske’ sociale medier som Facebook, Instagram, Snapchat og YouTube. Platforme, der i større eller mindre grad er svære at forstå for udefrakommende, og i nogle tilfælde indeholder voldsomt indhold og ditto holdninger.

Denne artikel og video handler om 4chan – et imageboard, hvor alle samtaler indledes med et billede, og hvor mange populære internetjokes er startet. 4chan-brugerne sætter en dyd i at udnytte ytringsfriheden maksimalt og mange af dem bliver en del af fællesskaber, hvor det handler om at svine sig selv eller de andre til – eller på andre måder gå over stregen. Og det er værd at tage fat på, hvis man har et barn, der bliver draget af tonen og indholdet på websitet.

I videoen kan du møde “Jørn”, som i sine tidlige teenageår netop gik over stregen og postede noget på 4chan, der nær havde kostet ham dyrt.

Du kan finde de andre guides i serien her.

Når du har set videoen, kan du længere nede i artiklen her finde gode råd til og eksempler på, hvad der er værd at tale med dit barn om, når det handler om 4chan.

Okay, fed video – hvad så nu?
“Jørns” historie i videoen fortæller os, at der kan være nogle børn og unge, der kommer til at gå for langt på internetplatforme, fordi de gerne vil følge strømmen og være med på “joken”. På 4chan og lignende platforme er den strøm bare ofte grænseoverskridende og voldsom.

Oftest vil et barn eller en ung som udgangspunkt fatte interesse for 4chan på grund af de nørdede, ofte sunde, diskussioner, der fylder mest på platformen. Det kan være om computerspil, tegneserier eller andre interesser. Og når man så kan diskutere ting, som andre i ens fysiske omgangskreds måske ikke forstår eller kender, i en tone, som omgangskredsen og især ‘voksne’ ville korse sig over, så bliver 4chan interessant for især sårbare unge. Derfor kan det være en god idé at have en nysgerrig snak med et barn, der er på 4chan.

Generelt gælder det for den her slags samtaler om børns adfærd på internettet, at det er en god idé at være åben og fordomsfri, og parkere sine egne ideer om platformene ved dørtærsklen til teenageværelset. Det gør at dit barn har tillid til, at du rent faktisk har lyst til at blive klogere – hvilket derfra kan lede til en snak om, hvilke aspekter ved den pågældende platform, der kan være voldsomt, kontroversielt eller på andre måder noget, der er værd at tage op.

Du kan for eksempel stille spørgsmål som:

  • Hvad synes du er det fede ved 4chan Og hvad bruger du 4chan til?
  • Hvilke boards læser du med i? Hvorfor?
  • Hvad for noget indhold synes du, er spændende?
  • Har du opdaget nye interesser eller emner, du synes er spændende, på 4chan?
  • Deltager du selv i diskussioner på 4chan, eller læser du kun med?
  • Hvad synes du om tonen i de boards, du deltager på?

Som med de fleste andre stedet på nettet, findes der selvfølgelig også indhold på 4chan, som man som forælder kan være bekymret for, og som mange vil opleve som kontroversielt. Det kan for eksempel være boards der fokuserer på seksuelt indhold eller politiske boards, der kan være vidtgående i deres retorik og indeholde grænseoverskridende indhold i form af billeder og ord.

Hvis du fornemmer, at dit barn møder eller deltager i indhold, du er bekymret for, kan du stille spørgsmål som:

  • Er du stødt på videoer, billeder eller posts på 4chan, der har provokeret dig? Hvilke? Hvad gjorde de ved dig?
  • Er du stødt på billeder eller posts, der har fået dig til at få det dårligt? Hvilke? Hvad gjorde de ved dig?
  • Diskuterer du politik på 4chan? Hvilke emner handler det om? Hvordan oplever du at de andre brugere opfører sig i de diskussioner?
  • Er dem, der poster på de boards, du er på, meget enige om alting, eller er der flere synspunkter i debatten?

Forældreguide-videoerne er støttet af @lliancen, som er et partnerskab mellem PET, Medierådet for Børn og Unge, Børns Vilkår, Dansk Ungdoms Fællesråd, Skolelederforeningen, Efterskoleforeningen, Styrelsen for Uddannelse og Kvalitet (STUK) og Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme (NCFE).

Partnerskabets formål er at udvikle, støtte og drive initiativer og projekter, der kan bidrage til at styrke børn og unges modstandsdygtighed over for radikalisering. 

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.