Coronapandemien fylder alt. Også på sociale medier, hvor fake news og rygter om virussen trives. Derfor har du lige nu en oplagt mulighed for at tage snakken om misinformation på sociale medier med dine børn.

“Når skolerne åbner igen skal eleverne gå i skole i weekenderne for at indhente det tabte!” Sådan lød et – selvfølgelig falsk – rygte, som blev delt på Snapchat blandt danske skolebørn i sidste uge.

I en tid, hvor børn og unges hverdag er sat ud af spil, er det ikke så mærkeligt, at de tror på nyheder eller råd, der måske virker overdrevne eller uhyggelige. Eller videredeler ubekræftede rygter om, at Magnus fra parallelklassen vist nok er smittet.

Og det er klart, at der findes meget af den slags på sociale medier i denne corona-tid. I sidste uge skrev DR Nyheder, at nettet som helhed bugner med falske information om virussen. Her sagde Ida Donkin fra foreningen Læger Formilder, at de bliver kontaktet af folk, der har set tvivlsomme information delt af en kendis eller influencer på sociale medier.

Flere af platformene har samtidigt ændret på deres apps – for eksempel har Instagram fjernet bestemte hashtags, der blev brugt til at sprede konspirationsteorier om virussen.

Flere forældre har på Twitter delt historier om falske nyheder i coronaland

Det er nu, du skal fatte interesse
Det er uundgåeligt at støde på mere eller mindre løgnagtige historier på sociale medier og nettet generelt. Det er et vilkår for både børn og voksne i dag.

Men som forældre er det vores rolle at vise vejen og minde børnene om, at alt skal læses med de kritiske briller vippet ned fra panden, og at det især gælder på et medie som f.eks. Snapchat, hvor oplysninger deles lynhurtigt og potentielt bliver til falske rygter lige så hurtigt.

Hos CfDP oplever vi, at mange forældre heldigvis taler med børn om deres liv på digitale medier. Men der er også mange, der ikke gør. Og det er ikke smart, for selvom de rigtige nyheder om corona er slemme nok, så kan forværrede, overdrevne eller måske ligefrem falske oplysninger skabe unødig frygt og angst hos nogle børn og unge. Og selvom det for mange ikke er så slemt, så er det naturligvis stadig vigtigt, at vores børn ikke er med til at sprede løgne og misinformationer.

Rygtedannelsen og spredningen af falske nyheder om corona er selvfølgelig drevet af den massive nyhedsværdi, der er i virussen lige nu. Det vil finde et mere naturlig leje i takt med, at børnene vænner sig til en ny hverdag. Men det her i starten af pandemien, at børn kan være angste og letpåvirkelige. Derfor anbefaler vi, at du/I sætter gang i snakkene om rygtebørsen på sociale medier allerede i dag. For eksempel under aftensmaden.

Hvor ved du det fra?”
Nogle af de spørgsmål, du kan stille dit barn, kunne være:

  • Hvor har vedkommende den oplysning fra?
  • Kan du stole på den kilde? (hjemmesiden eller den person, oplysningen kommer fra)
  • Har personen en grund til at sige det, han eller hun siger? (tjener han/hun penge på det på en eller anden måde – eller er der politisk fortjeneste i det?)
  • Kommer oplysningen fra et medie, du kender?
  • Kan du finde oplysningen nogen andre steder?

Lige nu har du som forælder en unik mulighed for at sætte dig ind i dit barns digitale hverdag for at hjælpe med at mindske spredningen af falske rygter. Men lige så vigtigt kan du sikre, at du og dit barn kommer tættere på hinanden og du bliver en større del af hans eller hendes liv.

I er jo alligevel sammen hver dag for tiden. Lige indtil weekenderne efter skolestart, selvfølgelig, hvor dit barn jo skal i skole for at indhente det tabte.

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.