Den 11. februar er “Sikker Internet Dag” i hele Europa. Det er dagen, hvor Cyberhus og mange andre hjemmesider og organisationer sætter fokus på sikkerhed og snakker emner som digital mobning, deling af billeder, privatliv og meget meget andet. I anledning af Sikker Internet Dag lancerer Cyberhus en gruppechat med fokus på sociale netværk, digital mobning og privatliv. Desuden vil vi gerne komme med et par tips og tricks, som vi ofte bliver spurgt til på vores skolebesøg. Nedenstående er fra artiklen “Tips og tricks til Facebook og Instagram”, som er postet på Cyberhus.dk.

“Debatten om billeder fylder rigtigt meget. Et fast tilbagevendende punkt er muligheden for at ‘tagge’ hinanden på sociale medier. SnapChat og Instagram (og Facebook stadig) er blevet de helt store apps på vores smartphones de seneste par år, og du har sikkert hørt alle historierne. Anders drikker sig fuldesyg til en fest – Rasmus napper et billede af det og tagger Anders i det. Alle Anders’ venner på FB har set det inden Anders vågner næste morgen..

I orden? .. næh. Egentlig ikke.

Sådan bliver du spurgt om lov, når andre tagger dig på Facebook: 

fb1

1) find tandhjulet oppe i højre hjørne og vælg ‘Indstillinger’
2) Vælg ‘Tidslinje og Tagging’
3) Aktiver at du vil gennemse og godkende andres tags

Brug et kort øjeblik på at rydde op i dine gamle billeder

En tilbagevendende joke på Facebook er at finde en vens oldgamle billeder og komme med ironiske kommentarer til dem. På den måde kommer de op i toppen igen på folks nyhedsfeed, og man får udstillet hvad man delte for 4 år siden på Facebook. Hvis man bare ikke orker kommentarer på det gamle billede, hvor man går rundt med sin mor i hånden, kan det måske være tid til at slette det – eller gøre det synligt for udvalgte grupper af venner. Eksempelvis familien.
Du kan gøre et album synligt for en udvalgt gruppe. Sådan gør du:

Hvis du er god til engelsk, findes der en rigtig god guide til de vigtigste FB indstillinger lige HER

Sådan indstiller du Instagram på din smartphone:

 

Når du bruger Instagram, bør du overveje om du skal bruge Fotokort.

Der kan være mange gode grunde til ikke at afsløre hvor du præcist var, da billedet blev taget. En sjov feature betyder ikke altid, at det er en god idé at bruge den 🙂

 

Sig nej til sladder sider

Endeligt har der (igen igen) været stort fokus på de såkaldte “sladder-sider” på Facebook, som primært bruges til at dele hemmeligheder om andre personer i ens hjemegn. “Aarhus Sladder”, “Nordjylland Sladder”. Du bør altid anmelde disse sider, da de langt oftest udstiller navngivne personer med meget personlige oplysninger om seksualliv osv. Nogle gange er Facebook lidt langsomme til at reagere, men det skal ikke få dig til at være ligeglad. Mobning af andre kan ofte stoppes, hvis “det tavse flertal” siger fra. Det vil sige, hvis vi handler på de uretfærdigheder vi ser på nettet:

Brevkassen “Dig på nettet”

Husk at du altid kan bruge Cyberhus’ brevkasse “Dig på nettet” til at stille spørgsmål om sociale netværk, sikkerhedsindstillinger, anmeldelser på nettet og alt det, der omhandler din færden på net og mobil. Hvis du sidder med et spørgsmål, kan du være sikker på at rigtigt mange andre unge i Danmark også kunne have gavn af at læse svaret. Og husk at du er helt anonym.
Brevkassen finder du HER

God Sikker Internet Dag derude 🙂

]]>

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.

Vil du vide mere?

Jonas Ravn

Seniorkonsulent med speciale i unges digitale trivsel Kontakt Jonas

CfDP har ekspertise og ydelser inden for digital rådgivning, børns digitale vaner, digital dannelse og trends og tendenser på sociale medier og i computerspil.

Vi deltager i og driver projekter om blandt andet computerspil som pædagogisk redskab, hate speech og anti-ligestilling på nettet.