Privatliv på Steam – De vigtigste indstillinger
Det meste af den personlige information på en Steam-konto er ret ufarligt, men det kan alligevel være en god idé at få et indblik i, hvilken information, man har mulighed for at fortælle om sig selv, og hvordan man kan holde styr på hvem, der har adgang til denne information. I artiklen her kan du får et overblik over de væsentlige indstillinger på en Steam konto, se hvor man kan foretage ændringer, samt få vores anbefalinger til hvilke indstillinger, du og dit barn skal være særlig opmærksom på.
Mange børn og unge bruger dagligt en del tid på at spille. I følge DR’s medieudviklingsrapport 2017, spiller hele 96 % af danske teenagedrenge computerspil på PC eller konsol, hvoraf 49 % spiller dagligt (mod 5 % af teenagepigerne). Mange af dem, der spiller, bruger platformen Steam, hvor man gennem en personlig profil blandt andet kan tilgå ens spil, købe nye spil, eller skrive med andre.
Obs: Vejledning her tager udgangspunkt i pc-udgaven af Steam, da Steam er en af de få tilfælde, hvor mobil-appen er mindre relevant.
Find vej til privatindstillinger
Når du åbner Steam, er det lidt forskelligt hvilket vindue programmet viser dig først, men for at komme til privatindstillingerne skal du først klikke på teksten som viser brugernavnet i højre side af top-fanen (1) og derefter vælge “Profil” (2):
Derefter kommer du ind på profil-siden, hvor du så vælger “rediger profil” ude i højre side (3):
Derefter kommer du ind på en side, hvor du kan redigere profilen.
Hvor synligt skal ens oplysninger være?
Du kommer som standard ind på fanen “Generelt”.. Det mest interessante her er, om navn, land og stat/provins skal være synligt for andre. For at bestemme det, skal du gå ind på “Indstillinger for synlighed” ude i venstre side.
På denne (sidste) side kan du så indstille synligheden for “Grundoplysninger” (de er dog altid offentlige, men ikke følsomme), “Min profil” (profilen generelt), “Spildetaljer”, “Venneliste”, “Inventar” (længere nede på siden – stedet hvor Steam opbevarer brugerens digitale klistermærker, rabatkuponer, spil-genstande osv.), hvem der “Kan skrive kommentarer på min profil”, og “Skærmbilleder” (billeder man kan tage af/i de spil, som man spiller).
Generelle anbefalinger til indstillinger
- “Kun venner”: Det vigtigste punkt at kende til i indstillingerne, er i de fleste tilfælde, hvem der må/kan se mere end grundoplysningerne. De fleste af disse informationer er ikke følsomme, men vi anbefaler alligevel, at der indstilles til “Kun venner”, da profilen også kan indeholde kommentarer fra den unges venner på Steam, som resten af verdenen måske ikke behøver at se.
- “Kan skrive kommentarer på min profil” kan også indstilles, og her kan man vælge mellem “offentlig”, “kun venner” eller “privat” – “privat” svarer reelt til at slå funktionen fra.
- “Inventar”: Afhængig af hvilke spil den unge spiller, så kan det også være relevant at indstille punktet “Inventar”, som blandt andet angiver hvem der kan se de digitale genstande (kosmetiske ændringer til våben osv.) som brugeren kan have i spil som for eksempel Counter-Strike eller DotA. Nogle af disse genstande er meget eftertragtede, og derfor mange penge værd. Det betyder også, at nogle spillere har oplevet at få mange uønskede henvendelser og købstilbud fra andre brugere, som gerne vil have disse digitale genstande.
Overvej hvem der skal på vennelisten
Omdrejningspunktet for Steam er at spille, og for rigtig manges vedkommende med venner. Enten offline eller online venner. Og derfor er det en god idé, at barnet eller den unge er bevidst om, hvem han/hun opretter på sin venneliste på Steam. På den måde ligner Steam her mange andre sociale platforme, hvor man skal have overvejelser over, om man skal tilføje personer, man ikke kender eller har mødt i den fysiske verden. Det betyder ikke, at man kun skal have personer på vennelisten, som man kender fra for eksempel skolen eller fritidsaktiviteter, da mange børn og unge møder mange venner online – venskaber, som kan være ligeså værdifulde som de fysiske, og det er vigtigt at anerkende det. Men der findes desværre voksne, som udnytter børn, og er der, hvor børnene er. Og der findes personer, som kun er optaget af at tjene mange penge ved at sælge nogle af de værdifulde digitale genstande, man kan købe, og derfor gerne vil komme tæt på de brugere, der har nogle af disse. Derfor er det en god idé at have samtaler med ens barn om, hvad man skal være opmærksom på, når man kommunikerer med personer, man ikke kender fysisk. For eksempel skal man aldrig give personlige informationer, som fulde navn, adresse eller adgangskode.
Der er også flere mindre vigtige ting, som kan indstilles på Steam, hvis man har lyst, men hvis barnet og den unge er opmærksom på sin venneliste, og de punkter som er omtalt ovenfor, så er man i hvert fald dækket ind på de vigtigste områder.
Hvis du vil sætte et par ord på din feedback, vil det hjælpe os rigtig meget til at forbedre vores indhold.