Er du privat på Facebook? Få styr på privatindstillingerne her
På trods af at flere og flere unge vælger Facebook som deres mindst foretrukne sociale medie, har 3,7 millioner danskere en profil på Facebook. Det sociale medie må derfor stadig anses for at være et af de mest populære sociale medier, vi bruger herhjemme. Der er dog stor forskel på, hvordan unge og voksne bruger mediet. For unge bliver Facebook ofte brugt som et redskab til kommunikation gennem Messenger og grupper, eller til planlægning, hvorimod mange voksne flittigt deler billeder, skriver opslag eller deltager i diverse debatter. Men uanset hvordan man bruger mediet, kan det for mange hurtigt virke uoverskueligt, hvor privat eller offentlig man egentlig er, når man fx kommenterer andres opslag eller bliver tagget i billeder. I artiklen her kan du blive klogere på nogle af de relevante indstillinger, der kan være gode at kende til på Facebook.
Facebook har en del forskellige privatindstillinger, og derfor er det med at holde tungen lige i munden, når man begynder at orientere sig i indstillingerne. Vi anbefaler, at man til en start orienterer sig i de overordnede privatindstillinger som handler om, hvem der kan se oplysningerne på ens profil, hvem der kan se ens opslag og slå indhold op på ens væg, hvem der kan tagge en i opslag samt hvem der kan sende en venneanmodninger.
Vejledningerne her er i mobil-version (Android). Der tages forbehold for, at det kan se lidt anderledes ud på en computer eller med et andet styresystem.
Hvem kan se dine oplysninger og opslag?
Det første, som er en god idé at undersøge er, hvem der kan se de oplysninger, du har skrevet til din profil. Det er en rigtig god idé at gennemgå dem, da du ellers kan “risikere” at en privat information, som for eksempel din mailadresse, er offentligt for alle personer. Du vælger også, om dit arbejdssted og tidligere arbejdssteder, uddannelse(r), parforholdsstatus, fødselsdag, nuværende by mv. skal være synligt for dine Facebookvenner, være helt offentligt, eller helt privat, så du er den eneste, der kan se det. Nedenfor kan se, hvordan du finder indstillingerne. Inden du kommer til dine oplysninger, skal du først vælge, hvem der kan se de opslag, du laver. Afhængig af hvilke slags opslag, du laver, så er det vigtigt at overveje, hvor offentlige de skal være.
I nedenstående guide finder du en guide til hvordan man indstiller hvem der kan se ens oplysninger og opslag.
Trin 1
Trin 2
Trin 3
Trin 4
Her kan du gennemgå, om dine profiloplysninger skal være offentlige, om det er dine venner eller kun dig selv, der kan se dem. Du vælger også, hvem der kan se de opslag, du opretter, og hvem der kan se dine historier. Du har også muligheden for at begrænse synligheden af tidligere opslag.
Følg med i din aktivitet
Hvis du har brug for et fuldt overblik, kan du i din Aktivitetslog se al din aktivitet – hvilke opslag, du har liket, kommenteret, billeder, du har delt mv og samtidig kan du også se, hvem det er synligt for.
Hvem kan tagge dig i opslag?
Det næste du kan kigge på er, hvem der kan tagge dig i opslag og billeder, samt hvem der kan se de opslag, du er tagget i. Særligt hvis du bruger Facebook til at dele billeder (eller andre deler billeder af dig), så er det en god idé at have et overblik over, hvem der kan se disse billeder. Du har mulighed for at vælge, at du skal kigge opslagene igennem inden de bliver offentliggjort. Det kan være en god måde at have kontrol med, hvad der ligger på ens profil.
Trin 1
Trin 2
Trin 3
Hvem kan kunne finde dig på Facebook?
En anden indstilling, som er god at forholde sig til, er hvem der skal kunne finde en på Facebook og tilføje en som ven. Man har nemlig mulighed for at vælge, at enten alle, der har en Facebook profil, skal kunne sende en venneanmodning, eller at det kun er ens Facebook venners venner, der kan sende en venneanmodning.
Hvis ens barn skal have en profil på Facebook, kan det måske give mening, at det er barnets Facebook venners venner, der kan sende en venneanmodning, hvis man ikke er helt tryg ved, at ens barn nu får en profil på et stort socialt medie. Man kan aldrig sikre sig, at ens barn ikke kommer i kontakt med fremmed personer, men på den her måde kan i hvert fald forsøge at minimere rækkevidden af personer på Facebook.
I indstillingerne her kan du også vælge, hvordan andre kan finde dig – fx gennem mail eller telefonnummer. Du kan også vælge, om din Facebook profil skal dukke op på søgemaskiner udenfor Facebook, hvis man søger på dit navn.
Trin 1
Trin 2
Trin 3
Forældreportal
Som et nyt tiltag har Facebook lavet en portal med tips til forældre om blandt andet hvordan man kan snakke med sit barn om deres brug af Facebook. Her kan man også finde artikler om privatindstillinger, få en overordnet guide til Facebook, og få et indblik i nogle af Facebooks politikker.
Nedenstående guide viser hvordan man finder portalen.
Trin 1
Trin 2
Nettet glemmer ikke
At gennemgå privatindstillingerne med ens barn, kan være en god anledning til at have en samtale om, hvilket indhold man deler og ikke deler på Facebook (og andre sociale medier), og hvor privat man egentlig er på nettet. Nettet glemmer aldrig, men det glemmer de fleste en gang i mellem, og det kan være godt at minde hinanden om, at nogle ting skal forblive privat og ikke deles online. I den sammenhæng er det værd at nævne, at Facebook ejer alle rettighederne til de billeder og videoer, man deler, og netop derfor er det vigtigt at tænke over, hvilke billeder, der bliver lagt ud på Facebook – og det gælder også forældre, da mange forældre er glade for at dele billeder af fx deres børn. Hvis man har ældre børn, som måske synes, at deres profiler og indstillinger på diverse sociale medier er privat (i hvert fald for deres forældre), kan en gennemgang af ens egen Facebook profil være anledning til at spørge dem, om de selv har gjort sig tanker om, hvor private de ønsker at være, når de bruger sociale medier som fx Facebook, og om de har tjekket deres privatindstillinger for nyligt.
Hvis du gerne vil vide, hvad Facebook egentlig ved om dig, så har du mulighed for at downloade din personlig Facebook data direkte. Den funktion finder du samme sted, hvor du kan se din aktivitetslog. Det kan give et indblik i, hvor meget information, vi giver af os selv, når vi bruger medier som Facebook, og samtidig hvor lidt private vi faktisk er.
Hvis man har Facebook som app på ens telefon, skal man være opmærksom på, at appen jævnligt bliver opdateret, og det kan også betyde en opdatering af privatindstillingerne. Derfor er det en god idé jævnligt at tjekke, om indstillingerne er sat som man gerne vil have.
Hvis du vil sætte et par ord på din feedback, vil det hjælpe os rigtig meget til at forbedre vores indhold.