De smukke unge mennesker

YouTube-fænomenet med kendisser, trends og tendenser forvirrer mange voksne. Den steppebrands-agtige popularitet nogle unge mennesker opbygger på kort tid kan være svær at følge med i, hvis man ikke selv er en del af tween-målgruppen. Fie Laursen, Rasmus Brohave og alle de andre har været spydspidser i den danske opblomstring af internetfænomener som med varierende grader af talent er blevet til talerør for den nye unge generation.
Fælles for de mange stjerner er, at de har en evne til at sætte selvsikre ord på, hvad mange af deres jævnaldrende (og ofte lidt yngre) går og tænker – eller godt kunne tænke sig at tænke og synes. Mange af de mest populære videoer fra Laursen og co. går nemlig ud på at give know-how om, og guides til, hvordan teenage-livet skal leves. Hvordan man får den rigtige kæreste, den lækre hud, de rigtige krøller eller den sociale/virale succes. Mange af de emner, som “vloggerne” (sådan kaldes jobbetegnelsen) tager op i deres sendetid, handler om, hvordan man skal gøre teenagelivets genvordigheder på den rigtige måde. YouTube-stjernerne er fantastisk dygtige til at give guidelines til at vokse op.

 
Anders Matthesen har for længst skrevet sig ind i de danske historiebøger som et komisk geni med evner kun matchet af et solidt ego. Der er blevet skudt med skarpt på det etablerede, på publikum, kongehuset, politikerne, samfundet, ham selv og stort set alt andet. Kritikken har altid været humoristisk, højrøstet, retorisk skarp og oftest med et snært af det-må-vi-kunne-gøre-bedre opsang. Med rødderne solidt plantet i sin lange erfaring i dansk komik, har ‘Anden’ aldrig været bleg for, at prøve grænserne af med selv-spillede karakterer der har været bevidst u-sjove, overdrevne og skabt til lejligheden. Så da overraskelsen med fuldskæg og klovne hår troppede op på scenen og indtog mikrofonen var der allerede taget tilløb til en solid omgang røre i … andedammen…

“Du ligner Super Mario uden overskæg!”

I klassisk amerikansk roast-stil fik samtlige nominerede til Årets Youtuber en sviner fra den garvede komiker. Fie Laursen lignede Super Mario uden overskæg. Rasmus Brohave var grim. Emilie Briting var dum. Albert Dyrlunds hat var grim. Julia Sofia var en pseudo-kendis der kun var med i Vild Med Dans på et medlidenheds-wildcard. Undervejs i den ti minutter lange ord-sprint blev der skiftevis smilt akavet og grinet højlydt af de ramte, der ikke alle vidste hvordan de skulle agere, når der blev lavet jokes med dildoer, teenage-sex og fedtet hud. ‘Anden’ har altid været knivskarp til at finde stregen og samtidig lege med, hvor tæt man kan komme på uden at gå over den .-Mange debattører siger dog, at det mislykkedes i den forgangne weekend.
Debattører, selvbestaltede unge-eksperter, YouTube-stjernerne og mange andre – jeg selv inklusive – har sidenhen været ude med en holdning til, om dildo-jokes nu også var på sin plads til en show for børn og unge. Mange har ment, at ‘Anden’ med sin optræden blåstemplede det at tale grimt til hinanden for en hel generation. Problemet er bare, at teenagere og børn faktisk altid har været ret skarpe til, at trykke på hinandens knapper.

Fie Laursens nye musikvideo skorter ikke på voksenemner

Blandt andet sagde internet-fænomenet Fie Laursen efterfølgende til BT: “Der sad små mennesker på helt ned til seks år og så det, og jeg synes, det var grænsen at vise dem en adfærd, hvor man sviner andre mennesker til. Jeg synes, det var mærkeligt, at der til et børnearrangement promoveres sex og dildoer”. Umiddelbart et lødigt argument, men det er vigtigt at holde os for øje inden vi korsfæster ‘Anden’, at de YouTube-stjerner som blev hyldet i løbet af aftenen i høj grad selv er fortalere for en diskurs hvor sex, religion og popularitet er lovlige debatemner, gerne serveret med humor, ironi og sarkasme.
Når de unge stjerner tager fat på snakkene om sex, veninder, vold og vodka ligges der sjældent fingre imellem. Nogle af dem er vokset op foran kameraet, og kan ikke rigtig længere påberåbe sig et ungdommeligt helle fra drillerier eller humoristisk beskydning.

I rollen som Jannik Rundholt langede Anders Matthesen ud efter de unge danske stjerner.

Alle de nominerede som fik ørerne i maskinen er voksne, over 18 år. De emner der tages op i de populære videoer er heller ikke altid rettet til de yngste børns lyttelapper. Fie Laursen lægger billeder op af sig selv efter sex, Rasmus Brohave leger selv med den humoristiske mobning i sine videoer, Julia Sofia snakker om kærester og menstruation – og det er fint. Det er alt det som YouTube kan og skal – internet-TV fra ung-til-ung om emnerne som er højaktuelle i teenagelivet. Men det betyder også, at vi ikke må lære de unge fans at al kommunikation kun går en vej, og at så snart nogen stikker til dem som står lidt frem, så er det af ond vilje og ren mobning.

Men hvad med børnene?

En stor del af virakken omkring Anders Matthesens optræden har været, at selvfølgelig burde YouTuberne kunne stå på mål for et par vittigheder på egen bekostning, når nu resten af aftenen var sat af til at hylde dem – men en stor del af publikum var jo børn yngre end deres forbilleder. Sætter vi til side, at komikken fra ‘Anden’ nok er gået henover hovedet på de yngste og istedet har været rettet til de generationer som er vokset op med Terkel, Arne Nougatgren, Stewart Stardusts børnetelefon og de andre karakterer og roller fra ‘Anden’, så der en åbenlys problematik i, at lave dildo-jokes foran et så ungt publikum. Det fejlmatchede setup er tydeligt når “de voksne” arrangerer events for børn og unge – hvadenten det er Børne-MGP eller Guldtuben bliver det ofte forceret når voksne skal gøre sig morsomme for både de helt unge, og deres forældre som oftest ser med.

De mange tusinde publikummer til Guldtuben spændte vidt over alder og i favoritter. (Billede fra BT)

Selvom flere af de virale stjerner jonglerer voksne emner på deres kanaler, kan det være voldsomt for de alleryngste at høre deres idoler svinet til i voksen-jargon. Hele aftenen var rammesat som et event for de næsten-voksne, hvor hovedpersonerne ankom i nedringet og poleret tøj klokken 18 og gjorde klar til at modtage awards et par timer senere. Guldtuben som arrangement er en næsten-voksen fest, hvor de yngste får lov at være med på en kigger – mediefænomenet bredes ud og rettes mod de unge voksne mens de yngste drages af de ældstes kultur som de snart arver. ‘Anden’ var måske fejlcastet – eller i hvert fald et nik til de voksne som så med, men når hele arrangementet rammesættes for de næsten voksne klinger det lidt hult at råbe på frispark når humoren er fulgt med. Når kjoler og video-indhold kan være fra den voksne skuffe skal der være plads til, at kommentarsporet følger med.

Mobning eller drillerier?

Anders Matthesens ‘roast’ var skruet sammen på klassisk manér hvor karakteristika ved de forskellige personer i fokus blev udpenslet og overdrevet i humorens tegn – Rasmus Brohaves Brandon-agtige looks har altid været et samtaleemne, så selvfølgelig skulle der laves sjov med det, Fie Laursen har promoveret sig selv på sine fortalelser og det hurtige unge liv, så klart det får en bredside med. Vigtigst i hele den lange optræden er dog nok leveringen – der blev ikke mobbet, der blev drillet.

Anders ‘Anden’ Matthesen har aldrig været bleg for, at gøre sig sjov på andres og egen bekostning. Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Flere kritikere har udtrykt bekymring for, hvad ‘Andens’ pludselige optræden mon har lært de børn og unge som så med. Hvis vi tager et kig på ungdomskulturen de sidste 20-30 år, så har internettets komme ikke fremtryllet mobning eller drillerier – de har altid været der. I dag er de bare blevet digitale og måske lidt nemmere at få øje på for de voksne. ‘Anden’ blev aldrig ond – han har selv forklaret sin optræden som en forsmået stand-uppers forsøg på at “give igen” til de virkeligt succesfulde – og uanset om man tager det for gode varer eller ej, må der kippes med hatten for, at det aldrig blev ondskabsfuldt eller mobbende, der blev drillet og gået til bolden, men ingenlunde ligeså langt som man desværre ofte ser i en ung-til-ung debat på sociale medier.
Vi hylder YouTube-stjernerne for at turde være ligefremme og ærlige om alle emner, også de sårbare. Det er ikke alle der er enige med dem, men de giver os fikspunkter i debatten som er nemme at forholde sig til. At mene ‘Anden’ gik over stregen er, at gøre mange unge mennesker en bjørnetjeneste ved at beskytte dem fra en humor, en intelligens og et talesprog som for længst er blevet hverdag for dem. YouTube- og hurtig-kendis-kulturen lever på sit direkte sprog og sin lynhurtige feedback.
Rasmus Brohave sagde det bedst: “På en måde er det jo kærlighed

Rasmus Brohaves besked til ‘Andens’ alter-ego, Jannik Rundholt.

]]>

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.

Vil du vide mere?

Christian Mogensen

Foredragsholder og specialkonsulent Kontakt Christian

CfDP har ekspertise og ydelser inden for digital rådgivning, børns digitale vaner, digital dannelse og trends og tendenser på sociale medier og i computerspil.

Vi deltager i og driver projekter om blandt andet computerspil som pædagogisk redskab, hate speech og anti-ligestilling på nettet.