Anni Marquard

Administrerende direktør, stifter & kreativ ildsjæl Mere om Anni

Med 8 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden er Center for Digital Pædagogik klar til at gentænke måden, vi arbejder med digital pædagogik og professionelt faciliterede digitale fællesskaber. Formålet er at styrke unges digitale medborgerskab og skabe bro til fysiske fællesskaber. Indsatsen bygger videre på erfaringerne fra centerets succesfulde digitale ungeplatform, Cyberhus.dk.

Pressemeddelelse, Aarhus den 4. december 2024 


En undersøgelse fra VIVE i 2022 peger på markant faldende trivsel blandt unge – særligt dem med lavt selvværd og social isolation. Mange af disse unge søger mod uregulerede onlinefællesskaber, hvor de risikerer negativ påvirkning, misinformation og manglende sikkerhed forbundet med en professionel tilstedeværelse.

Projektet adresserer den tydelige efterspørgsel efter trygge, ikke-kommercielle digitale fællesskaber, hvor unge kan dele deres oplevelser uden risiko for hadtale, chikane eller kommerciel udnyttelse. Det tager fat på de voksende udfordringer med unges demokratiske deltagelse, uhensigtsmæssige forretningsmodeller og risikoen for radikalisering i digitale miljøer.

Vi ser det som en presserende opgave at skabe et digitalt miljø, hvor unge føler sig set, hørt og værdsat. Støtten fra Nordea-fonden giver os en helt unik mulighed for at skabe en ny tilgang til unges digitale fællesskaber. Vi kan nu realisere visionen om et trygt og meningsfuldt digitalt klubhus, hvor unge kan finde støtte, fællesskab og tro på deres egne evner til at deltage i samfundet. Det handler om at styrke unge som både mennesker og medborgere.” udtaler direktør Anni Marquard, Center for Digital Pædagogik. 

Med bevillingen på 8 mio. kr. fra Nordea-fonden vil Center for Digital Pædagogik udvikle et digitalt fællesskab, som bygger på centerets 20-årige erfaring med unges trivsel online og offline. Platformen vil tilbyde alle unge et trygt sted, hvor de kan indgå i professionelt faciliterede fællesskaber med andre unge og samtidig have nem adgang til personlig rådgivning og støtte ved behov.

Det digitale klubhus vil fokusere på:

  • At understøtte sundhed og trivsel blandt unge gennem ligeværdige møder med andre unge, frivillige og professionelle.
  • At fremme digital dannelse og demokratisk deltagelse, så flere unge kan blive aktive medborgere både online og offline.
  • At integrere unge med forskellige baggrunde, for at sikre mangfoldighed og diversitet i fællesskabet.
  • At bygge bro til relevante fysiske fællesskaber ved at tilbyde og understøtte en digital tilstedeværelse af andre organisationer og kommunale tilbud.

Projektet falder i tråd med Nordea-fondens fokus på demokratisk og kulturel dannelse, engagement i fællesskaber og brobygning på tværs af generationer og baggrunde. Med et solidt netværk af partnerkommuner og organisationer vil Center for Digital Pædagogik sikre udbredelse og forankring af den nye platform i hele landet.

Vi er stolte af at støtte et projekt, der styrker det digitale medborgerskab og skaber nye fællesskaber for unge. Center for Digital Pædagogiks arbejde taler direkte ind i ambitioner om at fremme demokratisk deltagelse og trivsel blandt unge. Vi ser frem til at følge projektet – og håber selvfølgelig, det kan hjælpe flere unge godt på vej i livet,”  siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden.

Fakta om Det Digitale Klubhus
Lanceringsdato
Det Digitale Klubhus forventes at blive lanceret i starten af 2026.

Indhold og aktiviteter
Børn og unge kan deltage i interessefællesskaber om alt fra fodbold og Pokémon til sårbare temaer som ensomhed, mobning og sorg.

Interaktioner sker via forums, inspireret af platforme som Reddit samt gruppechats, som de unge kender fra Discord.

Kreative fællesskaber giver mulighed for at udveksle indhold og skabe projekter sammen, som eksempelvis podcasts.

Facilitering og tryghed
Alle interessefællesskaber bliver professionelt faciliteret og modereret for at sikre trygge rammer.

Unge dialogskabere inddrages for at dele erfaringer i øjenhøjde og bidrage til et inkluderende fællesskab.

Klubhuset bemandes både af professionelle voksne og unge rollemodeller.

Brugerne vil stadig have adgang til en digital genvej til lokale Cyberhus-afdelinger i en lang række af landets kommuner.

For yderligere information og brug af billeder
Kontakt direktør Anni Marquard på  anni@cfdp.dk eller mobil: 5050 2413.

Link til  billeder, der frit kan anvendes i forbindelse med omtale af lanceringen af Det Digitale Klubhus. Billeder krediteres med © Flemming Jeppesen, Fokus

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din feedback, vil det hjælpe os rigtig meget til at forbedre vores indhold.