Rådgivning om rusmidler på nettet er et effektivt middel til at nå unge
På Netstof.dk får hundredevis af unge hvert år anonym brevkasserådgivning om rusmidler. Det digitale format skaber tidlig og god kontakt til de unge, til gavn for både dem selv og samfundet som helhed. Læs med, når en af brevkasserådgiverne reflekterer over, hvad anonym onlinerådgivning kan som metode, når det handler om unge og rusmidler.
Netstof.dk yder rådgivning til unge, der er på kanten af et rusmiddelmisbrug, og til pårørende, der er bekymrede. Siden er et samarbejde mellem CfDP og Slagelse Rusmiddelcenter, og har fire professionelt bemandede brevkasser: Rusmiddelsekspert-, Læge-, Psykolog- og Pårørendebrevkasse. Rådgiverne er frivillige professionelle fra kommunale tilbud, der besvarer de mange anonyme spørgsmål fra unge og deres pårørende.
Netstof henvender sig til nogle af de unge, som er i gang med at eksperimentere eller bruge rusmidler. I brevkassen kan de søge rådgivning til præcis det, de ønsker rådgivning om. Det fordrer en særlig faglighed fra brevkasserådgiverne, der omsætter og videreudvikler deres metoder fra den fysiske rådgivning, til den digitale online rådgivning.
Søren Holm arbejder til daglig på Ungecenteret i Aarhus kommune som ungebehandler og forebyggelseskonsulent. Søren har arbejdet på ungefeltet i 15 år og har forsket i hvordan cannabiskultur påvirker unge. Og så har han i 10 år været brevkasserådgiver i Rusmiddelekspert-brevkassen.
En særlig metode – rusmiddelrådgivning til unge – på skrift
Når Søren Holm sætter sig til tastaturet for at svare på brevkassespørgsmål, så trækker han på sin viden fra mange år på ungeområdet.
”Jeg bruger min viden om rusmidler og kobler det med min viden om kommunikation. Jeg bruger den erfaring jeg har fra samtaler, der handler om at starte med at vise, at jeg har forstået den situation folk er i, inden jeg begynder at komme med et godt råd. Vi lytter nemlig mere til dem, vi oplever har forstået os og den situation vi er i. Så jeg arbejder med, hvordan man skaber mindst mulig modstand i sit svar eller på sit svar,” siger han.
Han bruger motiverende teknikker (Motivational Interviewing), og fremhæver de dele i de unges spørgsmål, som peger i retning af forandring. Hvis en ung for eksempel skriver til brevkassen og fortæller, at hans eller hendes stofmisbrug rummer gode ting, men også giver problemer, så anderkender Søren Holm først de gode ting, for så derefter primært at lægge vægt på den unges problemer med stofmisbruget i brevkassesvaret: ”For det er dér, jeg måske kan motivere mest for, at personen laver en forandring,” forklarer han.
Søren Holm bruger også andre elementer af Motivational Interviewing i de svar, han giver i brevkassen:
”Hvis jeg f.eks. skal give faktuel information, så i stedet for at køre hårdt på med den faktuelle information, så skriver jeg måske i stedet: ”Det lyder som om du allerede ved rigtig meget om kokain, så ved du måske også at det kan være farligt at blande det med alkohol”. Sådan at man ikke bare kører på med ”Du skal passe på ikke at blande det med alkohol. Det kan være farligt!”. Men i stedet anerkender jeg, at de sandsynligvis har en del viden. Den tilgang kan vi se fungerer i forhold til målgruppen,” siger han.
Hvorfor online anonym rådgivning til unge om rusmidler?
Netstof rammer en målgruppe, som det kan være svært at kommunikere til og få kontakt med i fysiske rådgivningstilbud. I brevkasserådgivningen er det ofte første gang de unge siger højt, at der er noget der bekymrer dem omkring deres brug af alkohol, hash og andre stoffer. At de kan gøre det anonymt og online, giver dem let tilgængelighed til professionel rådgivning.
Som brevkasseredaktør oplever Søren Holm, at nogle unge har nogle bekymringer, som de har svært ved at gå andre steder hen med. Det kan for eksempel være, at de oplever bivirkninger fra rusmidler, som de har taget, og bliver bekymrede for, hvornår bivirkningerne forsvinder eller om de nogensinde forsvinder.
”Den type spørgsmål har vi en del af i brevkassen. Sådan noget med ”Jeg tog MDMA 3 gange i weekenden. Nu har jeg total nedtur og synsforstyrrelser. Holder det nogensinde op?”,” fortæller Søren Holm.
Ofte vil unge med den slags bekymringer spørge andre unge, som de har taget stoffer sammen med. Men det er ikke altid er her, de kan få de bedste og mest rigtige svar.
Fordi der kan være noget neutralisering og glorificering i de kredse, og man er ikke så parat til at tale om de ulemper eller bivirkninger, der også kan være ved stofferne. Man får altid vendt det om til at, ”det nok skal gå væk”, eller at, ”det er bare fordi du gjorde sådan og sådan. Du skal bare gøre det på en anden måde næste gang,” siger Søren Holm.
Det er hans indtryk, at mange unge i den slags situationer faktisk søger en fornuftig voksen, som de kan gå til. De kan hverken kan gå til deres forældre eller lærerne i skolen, fordi det er ulovlige stoffer de har taget. Her kan Netstofs brevkasse fungere som den fornuftige, ikke fordømmende, voksne på nettet.
”Muligheden for anonym rådgivning på nettet, som er let tilgængelig, er vigtig”, siger Søren Holm.
Læs mere på Netstof.dk, hvor du også finder Rusmiddelekspertbrevkassen.
Hvis du vil sætte et par ord på din feedback, vil det hjælpe os rigtig meget til at forbedre vores indhold.