Fremtidens digitale rådgivning til debat i Budapest
Skrevet af tidl. medarbejder Erroll Marshall
Tænk hvis: En ung besøger chatten i Cyberhus og chatter en times tid med en rådgiver. Den unge bliver motiveret til at opsøge en læge, for at få afklaret om hendes forhold til mad er problematisk. Men hun tør ikke, for hun har aldrig været ved læge før og er bange for at sige noget til sin mor. Rådgiveren spørger, om det ville være nemmere hvis de besøgte lægen sammen, og at hun kunne gøre det anonymt her i chatten. Ja, siger den unge og sammen bevæger de sig hen til lægens digitale chatrum, og rådgiveren bliver i rummet, fordi det føler den unge sig mere tryg ved.
Den unge får en god chat med lægen og bliver mere tryg ved tanken om at besøge egen læge. Sammen med rådgiveren bevæger de sig tilbage til chatrummet i Cyberhus og sluttet af med at snakke om næste skridt for den unge.
Hvordan lyder det?
Fremtiden digitale rådgivning
To gange om året deltager alle helplines i en konference i EU`s Safer Internet Program regi. Disse konferencer stiller skarpt på elementer ved digital rådgivning, hvor vidensdeling og inspiration på tværs af landene er nøgleord. I Budapest var overskriften “fremtidens digitale rådgivning”.
I specielt den nordlige og vestlige del af EU har digital rådgivning været et kvalitativt tilbud til børn og unge gennem flere år. Mange rådgivninger er veletableret og velfunderet i egen praksis og metode. Chat, brevkasser, telefon og debatfora supplerer hinanden gennem forskellige digitale platforme og nye tiltag som ex. sms rådgivning, implementering af Facebook platform , m.m. kommer til. Alt sammen spændende og interessant i arbejdet med at gøre en forskel for sårbare børn og unge.
Målet med konferencen i Budapest var, at tage refleksioner og ideer skridtet videre og tænke ud af boksen med henblik på at sætte nye standarder og mål for fremtidens rådgivning via digitale medier. Jeg leverede selv ovenstående scenarie som affødte en del debat, og som jeg har lyst til at dele med jer her i bloggen.
knockknock.com – en fælles digital platform
Var det lidt spøjse navn på min nye platform, og hvor ideen var at binde relevante faggrupper sammen i et digitalt netværk, der skulle gøre det nemmere og trygt for den unge at foretage konstruktive handlinger i eget liv. Beklager den amatøragtige visualisering, men jeg er jo pædagogisk funderet.
Inspirationen og ideen til denne platform fik jeg 3 steder fra:
1.Primært fra vores egen rådgivning hvor vi altid har fokus på at tilbyde en tryg ramme for den unge. Det være sig generelt i vores grafiske arbejde, i navigationen og ikke mindst i den relation der skabes i vores rådgivning. Vi oplever, at den unge hurtigt vil fortælle og snakke med os om selv de mest personlige og smertelige områder af deres liv.
Udover at skabe denne trygge base den unge kan udtrykke sig i, er det vores fokus at motivere den unge til at handle konstruktivt i eget liv. Dette er ikke altid så nemt, fordi det betyder ofte, at den unge skal tage kontakt til en voksen i virkeligheden. Turen fra den trygge rådgivning og til fx. en samtale med en lærer eller et besøg hos lægen, kan for de fleste unge virke som et uoverkommeligt bjerg.
Vi slipper den unge i chatten og hænger vores hat op på, at den unge vil bestige dette bjerg på et tidspunkt. Men kunne vi måske hjælpe den unge op ad bjerget?
2. Justitsministeriet har gennem de sidste par år afholdt vidensmøder i anledning af en kommende samlet strategi til bekæmpelsen af seksuelt misbrug af børn. CfDP var inviteret med og her blev tanken om “safehouses” præsenteret. Her er det netop ideen, at det enkelte barn skal skånes for at skifte fra sted til sted, fra fagperson til fagperson. Et hus hvor de relevante fagpersoner fra psykolog, læge til politi kommer til barnet, i stedet for at barnet skal komme til dem separat. Et hus hvor den unge kunne føle sig tryg og sikker i hele processen.
Kunne vi digitalt skabe et sådan hus, hvor den unge evt. kan beholde anonymiteten, beholde den trygge relation til en primær voksen (rådgiveren) og via den relation få valideret de relevante fagpersoner den unge skal i kontakt med?
3. Rådgivningerne Meldpunkt og Kindertelefoon i Holland har etableret et bemærkelses samarbejde, hvor den unge, uden at forlade chatrummet, kan skifte fra den ene rådgivning til den anden. Uden at gå i detaljer betyder det, at hvis en ung går ind i chatten i Meldpunkt og der så efter lidt tid bliver enighed om at Kindertelefoon er mere relevant, kan rådgiveren følge den unge over til den anden rådgivning – trygt og sikkert. Uden at den unge forlader chatrummet.
En masse faglighed, erfaring og viden er blevet genereret gennem det sidste digitale årti, og der ligger så mange muligheder for at bruge og udvikle digitale redskaber, der endnu bedre kan hjælpe sårbare børn og unge. Så lad os være endnu mere nysgerrige på muligheder og samarbejder.
]]>
Hvis du vil sætte et par ord på din feedback, vil det hjælpe os rigtig meget til at forbedre vores indhold.