Angst, bekymring og ensomhed: Nye digitale rum skal hjælpe unge med at tale om alt det svære
For nogle unge i sårbare positioner har coronavirus skabt mere mistrivsel og utryghed. Derfor har vi skabt en række digitale fællesskaber, hvor de unge omsorgsfuldt bliver mødt i deres frustration og afmagt.
Alle har brug for fællesskaber, og alle har brug for at møde nogen, der forstår og lytter.
Hos CfDP har vi en særlig opmærksomhed på de unge og voksne unge, der ikke har andre steder at gå hen, når de har brug for nogen at snakke med. For nogle unge har coronaviruspandemien kun gjort det sværere, at få den hjælp, de har brug for. Det gælder, uanset om deres situation er et resultat af omsorgssvigt, eller om deres tanker og følelser kredser om emner, der kan være svære at tale om i det fysiske møde. Derfor har vi lavet projekt Online Fællesskaber i samarbejde med Ungecentret Skanderborgvej.
Projektet, der er støttet af TrygFonden, er forankret på Gruppechat.dk, hvor vi har lavet forskellige gruppeforløb til unge, for at give dem et digitalt samlingssted midt i al forandringen. I projektet arbejder vi med to former for gruppeforløb: De åbne og de afgrænsede.
Tilgængeligt rum for alle – når det passer
De åbne gruppeforløb bemandes og faciliteres af frivillige rådgivere. Grupperne er uforpligtende, hvorfor de unge kan vælge at deltage når og hvis det giver mening. De er også dynamiske, så når et emne fylder mere i samfundet eller blandt de unge, kan rådgiverne gribe emnet og lave et forløb. De åbne gruppeforløb ligger frit tilgængelige på Gruppechat.dk, så alle unge frit kan tilmelde sig, selvom projektet primært er målrettet unge i Midtjylland.
De åbne gruppeforløb har fokus på de unges her-og-nu problemstillinger, og har en løsere struktur ift. at følge de unges ønsker og behov i den givne gruppechat. Der er typisk en løbende udskiftning blandt de unge, der deltager, selvom nogle unge også deltager hver gang.
Såfremt en ung har brug for mere hjælp, kan rådgiver hjælpe med at finde relevante tilbud i lokalområdet.
Brobygningen mellem civilsamfund og kommune
Udover at tilbyde et digitalt trygt rum til de unge, skal projektet også undersøge hvad der sker, når den frivillige rådgivning får indsigt i den kommunale praksis (og vice versa), og hvordan disse kan sikre et bedre serviceniveau til de unge, der henvender sig. Vi er lige så stille begyndt at arbejde mere fokuseret på den del af projektet, og vi kommer til at folde det meget mere ud i sidste del af projektperioden primo 2022.
I sidste ende håber vi at projektet medfører, at de unge kan få støtte og hjælp til at holde gejsten oppe i en ofte skræmmende verden, uanset om det blot er gennem deltagelse i de digitale fællesskaber, eller om det er via brobygningen ind i det kommunale system.
Projektet løber fra 01.09.21 til 30.04.22.
Hvis der ønskes mere information om projektet
Kontakt projektleder Signe Sandfeld Hansen på signe@cfdp.dk
Hvis du vil sætte et par ord på din feedback, vil det hjælpe os rigtig meget til at forbedre vores indhold.