Skrevet af tidl. medarbejder Erroll Marshall

Så vender jeg snuden hjem mod Århus, efter en rigtig spændende formiddag i selskab med gadepræster fra hele landet. Under overskriften “Unge i krise”, havde de sat hinanden stævne på et 3 dages kursus og i dag stod den på online sjælesorg.

Hvorfor digitale samtaler? Skriftsprogets udfordringer? Medievaner hos sårbare unge? Sjælesorg på SMS, mail eller facebook?…..emnerne var mange og nysgerrigheden stor. Gadepræster viser vejen Gadepræsterne arbejder ud fra den overbevisning, at hvis vi som voksne vil hjælpe børn og unge, så må vi også være synlige der hvor de unge er. Derfor har gadepræsterne kastet sig ud i den digitale verden for at møde de unge og har allerede høstet spændende erfaringer med bl.a. brugen af sms og Facebook.   Jeg oplevede stor nysgerrighed og diskussionslyst til at udforske muligheder og holdninger vedr. valg af online platform og den digitale ”samtale”. Og det gjorde mig glad, dels fordi de digitale medier byder på et utal af oplagte muligheder for at etablere en konstruktiv samtale med den unge, dels fordi vi generelt som voksne og fagpersoner, må tage ansvar for at være synlige og til stede der hvor de unge er. På samme måde som læreren skal være synlig i skolegården, pædagogen på fodboldbanen eller præsten på gaden, må vi også skabe trygge rammer og give de unge mulighed for nemt at få fat i en voksen på nettet. Mobilen brummer ofte i lommen hos præsten Specielt spændende var dagens diskussion om sms som primær platform for samtalen med den unge. Den korte, hurtige og altid tilgængelige kommunikationsform føles tryg og velkendt for den unge, men kan den også bære lange og svære samtaler om følsomme problematikker som f.eks. selvmordstanker? Jeg tror ikke der er entydige svar på sådanne spørgsmål, men at det i høj grad afhænger af barnets behov og ønsker på det givne tidspunkt, samt den voksnes evne til at forvalte samtalen på. Men jeg tror også det er vigtigt, at den voksne føler sig tryg og kompetent ved den valgte kommunikationsform, fordi hvordan kan vi ellers kunne skabe trygheden for den unge? Derfor skal valget af digital platform være et bevidst valg og vi skal som voksne sætte os ind i de begrænsninger, fordele og ulemper der vil være forbundet med enhver platform. Tak til gadepræsterne for en spændende formiddag.

]]>

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.