Jonah Mowry er en dreng på 16 år. Han bor i USA og har i mange år følt sig mobbet, ensom og skåret i sig selv. En sen nattetime satte han sig foran computeren og fortalt sin historie til sit webcam. Uden ord. Kun ham selv, musik og en række hvide kort med sort tuschskrift som en efter en fortalte hans historie.

Han viste videoen til sine venner. Det var nemmere for ham at vise videoen end at tale om sine følelser. Hans venner kunne godt lide videoen og opfordrede ham til at lægge den på youtube.  Fire måneder senere, i dag d. 8. december, har videoen haft mere end 7 millioner visninger. Jonah Mowry ramte et og andet.

Her kan du se Jonah Mowrys video fra Youtube

En steppebrand
Tusindvis af mennesker har responderet på Jonah´s video. Nogen med latterliggørelse og nedsættende bemærkninger, men langt den overvejende del med støtte og positive tanker. Mere end 320000 kommentarer følger videoen. Dertil kommer at en række unge der har uploadet deres egne videoer med svar til Jonah…lige nu 44 videoer.  
Jonah´s video eksemplificerer tydeligt hvilket potentiale nettet rummer, hvis man gerne vil høres.

Vi ser det samme i online rådgivningen på Cyberhus
På cyberhus.dk møder vi hver eneste dag unge der har enormt svært ved at fortælle om deres tanker og følelser ude i den fysiske verden. Derfor bruger de istedet cyberhus.dk til at sætte ord på tankerne, og få støtte og råd fra andre unge.  Det er naturligvis ikke i samme målestok som når Jonah smider en video på youtube, men viljen til at gøre en forskel for andre og give støtte og gode råd med på vejen i Ung-til-Ung forummet i cyberhus.dk er den samme. Om det handler om kærestesorger, tips til at score eller selvmordstanker, så er der nogen der lytter og responderer.

Negative konsekvenser ændrer ikke på at nettet rummer nogle helt særlige muligheder
Når unge laver et indlæg på cyberhus.dk omkring deres inderste tanker, foregår det altid i trygge rammer. De unge er anonyme, og vi voksne kigger altid med for at sikre en god debat.

Det gør sig naturligvis ikke gældende alle steder på nettet, og derfor vil jeg heller ikke sige at det at udtrykke sig på nettet er ubetinget positivt.  Jonah Mowry er utvivlsomt blevet hørt. Men han har samtidig udstillet sig selv.  At smide en video som denne her på youtube, kan være svært at overskue konsekvenserne af, og jeg tror da heller ikke at Jonah i sin vildeste fantasi havde forestilet sig at skulle blive et online fænomen i løbet af få dage, hvilket selvfølgelig også kan have nogle negative følger.  Først og fremmest den negative og ret hårde respons der nok er uundgåelig på så stort og åbent en platform som Youtube. Det må være en voldsom oplevelse…og særligt hvis man i forvejen har det svært. Dernæst synes jeg også det er problematisk at Jonah i lang tid vil være tvunget til at forholde sig til de små 5 minutter, som så mange millioner mennesker har set. På cyberhus.dk oplever vi ofte at et indlæg i debatten er et udtryk for en følelse eller en sindsstemning som den unge har brug for at udtrykke lige nu og her. En måned senere kan de være et helt andet sted i livet, og så er det meget rart at man har udtrykt sig anonymt så man ikke skal blive ved med at forholde sig til det man tidligere har tænkt og sagt. Den “luksus” har Jonah ikke.  Men at der naturligvis kan være negative konsekvenser ændrer ikke på at nettet rummer nogle helt særlige muligheder som vi, som pædagogiske fagfolk, bør se som en ressource.

Nettet rummer pædagogiske muligheder
Når en ung går online for at søge hjælp åbner der sig en række muligheder som vi i den fysiske verden kan have svært ved at tilbyde.

  • Tilgængelighed – hvor som helst i verden hvor der er netforbindelse og døgnet rundt. Den unge kan udtrykke sig når trangen er der.
  • Anonymt og uforpligtende – den unge kan i sikkerhed “øve” sig på at fortælle om det der er svært
  • Udtryksform –  den unge kan fortælle sin historie eller sine tanker med …tekst, musik, video, billede osv.

Det er vores ansvar at skabe rammerne for et positivt møde
De unge har for længst taget nettet til sig som kommunikationsform. Det er vores opgave som voksne at være til stede og skabe nogle trygge online rammer, hvor vi kan gribe de unge og hjælpe dem videre. Fællesskaber hvor den enkelte unge kan give udtryk for lige præcis det der fylder indeni ham/hende, og spejle sig i andre unge. Men også fællesskaber hvor de unge kan møde trygge og professionelle voksne der vil lytte. Voksne der kan præsentere konkrete handlemuligheder til at håndtere svære tanker, følelser og situationer. Et møde i cyberspace der kan hjælpe den unge til at blive klogere på sig selv og dermed også blive bedre til at bryde negative handlemønstre og klare sig lidt lettere igennem livets op- og nedture.

Fake or real
Både blandt unge og voksne professionelle diskuteres der selvfølgelig allerede om den her video nu også er “ægte”. Har Jonah det nu også så svært som han i videoen giver udtryk for? En diskussion der kan være relevant nok. Men når jeg kigger på videoen som udtryk for de muligheder som online kommunikation rummer synes jeg det er sekundært.

Faktum er at tusindvis af mennesker er blevet rørt og tusindvis af mennesker har reageret…og det er real!

]]>

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.

Vil du vide mere?

Niels-Christian Bilenberg

Seniorkonsulent med speciale i digitalpædagogisk ungerådgivning Kontakt Niels-Christian

CfDP har ekspertise og ydelser inden for digital rådgivning, børns digitale vaner, digital dannelse og trends og tendenser på sociale medier og i computerspil.

Vi deltager i og driver projekter om blandt andet computerspil som pædagogisk redskab, hate speech og anti-ligestilling på nettet.