Dagbjört Strandberg

Fagkonsulent med speciale i radikalisering og diskrimination Mere om Dagbjört

Snakken om hadtale har fyldt meget i medierne, og det er noget, både børn, unge og voksne oplever, når de færdes på nettet. Men desværre er det ikke nok at minde folk om den gode tone. Med projektet “Before they hate” forsøger vi at nå unge i fritidsklubber og klæde dem på med viden om hadtale, så vi kan forebygge og vejlede, inden de oplever det.

Børn, unge og voksne bliver beskyldt for at have en hård tone online og have svært ved at respektere hinanden, når de færdes på de digitale medier. Men handler hate speech kun om den gode tone, og kan vi ændre noget ved blot at minde folk om at holde den gode tone? Det korte svar er nej, desværre.

Kvinder og minoritetsgrupper udsættes i stigende grad for hadtale

Hadtale kan defineres som ytringer, der spreder diskrimination eller opfordrer til vold mod en person eller gruppe baseret på beskyttede karakteristika som hudfarve, religion, etnicitet, køn, seksuel orientering eller handicap. Hadtale handler derfor ikke blot om at holde en bestemt tone, når vi bevæger os online, men om en konkret form for ulovlig ytring, som diskriminerer en bestemt gruppe eller person.

Især kvinder og minoritetsgrupper udsættes i stigende grad for hadtale, hvilket truer de rettigheder, alle mennesker har, som skal sikre muligheden for at dele sine meninger og at blive hørt. Det har store konsekvenser for demokratiet, at kvinder og minoritetsgrupper trækker sig fra den offentlige debat og bliver hørt i mindre grad end mindre udsatte grupper.

Hadtale opstår ikke ud af det blå. Det opstår ofte, når en debat bliver polariseret, og tonen over tid bliver meget hård. Derfor er det vigtigt, at vi, når vi arbejder med hadtale, fokuserer på roden af problemet og ikke blot symptomerne. 

Hvad gør vi for at forebygge hadtale?

I et tæt samarbejde med fire andre organisationer fra Europa har Center for Digital Pædagogik derfor taget et fælles initiativ for at forebygge hadtale. Projektet bærer navnet Before they hate, eller B4H8, og som navnet antyder arbejdes der med de unge, før de oplever had. Det gør organisationerne blandt andet ved at udvikle let tilgængeligt og kvalificeret undervisningsmateriale, som fagpersoner, der arbejder på fritidsområdet, kan bruge i deres forebyggende arbejde med unge. 

Udover udvikling af undervisningsmateriale har projektet også dét formål at øge bevidstheden om de problematikker, hadtale kan medføre. Det har bla. ført til at fire seje unge danskere har deltaget i en fotoshoot-kampagne, hvor de delte deres oplevelser online.

Som en del af projektet får en række europæiske unge desuden mulighed for at dele deres egne fortællinger, og her er, hvad Mathias Elia fra Danmark har at sige:

“At opleve hadtale fra en tidlig alder har virkelig formet mig. Det gør, at man mister tilliden til folk, og det kan hindre din personlige udvikling. Heldigvis har jeg ikke mødt det meget på sociale medier. Ting forholder sig bedre dér, og jeg følger nogle, jeg kan relatere til. Omvendt er der mange urealistiske skønhedsidealer rundt omkring, som ingen kan leve op til. Den digitale fortælling om, at mænd bør være muskuløse, har gjort det sværere for mig at acceptere min egen krop.”

Vi er utroligt stolte over de unges mod og deres engagement. Igennem projektets photoshoots har unge fra Island, Grækenland, Danmark og Spanien haft muligheden for at fortælle deres historier om, hvordan de oplever hadtale: om det er på egen krop, om det er noget, de er stødt på online, eller om de aktivt tager stilling og prøver at stoppe det.

Med kampagnen er målet at synliggøre de forskellige former for diskrimination, unge mennesker kan komme til at stå over for. Derudover er målet at øge bevidstheden og at åbne op for samtalen omkring diskrimination, så vi ikke glemmer, at det stadig er et problem, der fylder meget. 

Sådan følger du kampagnen

Du kan følge kampagnen på projektets Instagram-konto; Before they hate (@before_hate), hvor der ugentligt bliver delt forskellige fortællinger fra europæiske unge.

Projektet sker i tæt samarbejde med vores europæiske samarbejdspartnere:
Connect international fra Belgien., OFSi – ofbeldisforvarnarskólinn fra Island , St. Paul’s Youth Forum fra England og Backslash fra Spanien.

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din feedback, vil det hjælpe os rigtig meget til at forbedre vores indhold.