The Sims
The Sims er en populær serie af spil, der krydser digitale dukkehuse med simulationer af hverdagen. I The Sims kontrollerer man et lille digitalt menneske – en Sim. Man skal både sørge for kost og logi til sin Sim, samt holde et vågent øje med dens karriere, hobbyer og sociale forhold. De små Sims skal…
‘The Sims’ kort fortalt
I The Sims er det hverdagens strabadser, og ikke fantasien, som sætter grænser. I spillet møder man andre Sims og udsættes for alt fra indbrud og forelskelser til nabostridigheder, så man skal holde tungen lige i munden, når man skal få hverdagen til at hænge sammen – og blive en smule bedre. Hvis man fx køber en dyrere sofa, kan man måske tage mere effektive powernaps, et bedre køkken resulterer i mere næringsfyldt mad, og for at tjene nok penge (simoleons) skal man møde veludhvilet ind på arbejde, så man bliver forfremmet. Så hvor skal man egentlig starte? Den store udfordring i spillet er at kunne holde en masse bolde i luften på samme tid, uden at det hele ryger på gulvet.
De forskellige Sims, der befolker den by, man spiller i, kan have forskellige personligheder. Nogle er måske meget sociale, og andre vil helst have besøg, hvor man sidder i hver sin ende af sofaen og læser krimiromaner. Når man skal have sin Sim ud af huset for at være social (for venskaber gør Sims glade, og et netværk hjælper på karrieren), gælder det om at aflure de forskellige personligheder og præferencer hos naboerne.
Vi anbefaler Man kan oprette flere forskellige Sims i samme område, og dermed kan man logge ind og hjælpe hinanden med at komme frem i karrieren eller holde venskaber ved lige.
Foruden karriere- og livsstilsræset i The Sims kan man også se spillet som ét stort dukkehus. Man kan designe og omforme huse og indretninger i ét væk, så længe man har penge på kontoen. Det kreative element er krumtappen for rigtig mange spillere. Det er sjovt at designe sit drømmehus med swimmingpool, tagterrasse og smugkro i kælderen, og med en god karriere er der – bogstaveligt talt – højt til loftet.
Vi anbefaler Som leg i fritidsordninger eller ungdomsklubber kan det være sjovt at have månedlige konkurrencer i at lave det flotteste/sejeste/vildeste værelse eller hus. Indretningskonkurrencerne er både for drenge og piger.
The Sims er et simulationsspil, hvor man alene eller sammen med andre spillere skal forsøge at skabe det bedste og sjoveste liv for sin Sim. Man skal have alle aspekter af sin Sims liv til at spille sammen. Så hvis man fx går efter en karriere i erhvervslivet, er det en god idé at give sin Sim en hobby som skak, fordi det styrker logisk tænkning. Hvis man i stedet vil gøre sin Sim til rockstjerne, skal man finde noget, der styrker dens karisma.
The Sims appellerer vidt og bredt. Der er masser af plads til at spille for at vinde og hurtigst komme til sidste trin på karrierestigen med villa, Volvo og hele den pakke. Eller til at tage design-hatten på og bare indrette spisestuer og kælderværelser i ét væk. The Sims er designet ufarligt og uden blod eller gru, men man skal huske at være opmærksom på, at udvidelsespakkernes tilbudspriser nemt kan løbe op.
Vær opmærksom på
- Når spillet bliver kedeligt, kan det være tillokkende at købe udvidelsespakker.
Hvad koster det?
Der er især én udfordring ved det ellers børnevenlige spil. For når man er blevet træt af de samme mønstre til sofabetrækket eller nuancerne på savsmuldstapetet, må man ty til spillets indbyggede shop, hvor udvidelsespakker og ekstra elementer kan købes for rigtige penge. Det kan betyde, at man lidt for ofte får lyst til at gøre spillet lidt sjovere ved “bare lige” at købe adgang til en håndtaske her, et par fodboldstøvler der eller en tøjkollektion oven i hatten.
Vi anbefaler Hold øje med, om købetrangen i Sims-shoppen er et udtryk for, at man egentlig keder sig og prøver at holde liv i spillet lidt endnu, eller om man oprigtigt får et sjovere spil ved at købe de ekstra ting.
- Voldeligt, uhyggeligt eller blodigt? Nej
- Mikrotransaktioner? Ja
- Intenst gameplay?* Nej
- Svært at lære? Nej
- Muligt at tale/spille med fremmede spillere? Nej
* Gameplay beskriver den måde, man spiller spillet på.
Ordbog
Build Mode: spil-modus, hvor man kan bygge, renovere og omforme sit hus.
Buy Mode: spil-modus, hvor man kan købe og sælge inventar.
Mikrotransaktion: tilkøb inde i spillet, fx af udvidelsespakker, som giver adgang til nyt indhold.
Simlish: sproget, der tales i spillet.
Townie: en computerstyret Sim i spillet – fx en nabo, eller en NPC (non-player character)
Voldeligt, uhyggeligt eller blodigt?
Som i det rigtige liv kan uheldet også være ude i The Sims, og der kan gå ild i køkkenet, ældre Sims kan dø, eller man kan blive uvenner med familien. Alle situationer er holdt i en præsentabel og børnevenlig stil, så alle kan se, hvad der sker. Det bliver aldrig uhyggeligt eller alt for voksent.
PEGI 12+ PEGI-aldersmærkning er vejledende om spillets indhold på billed- og lydside. PEGI er ikke et forbud mod, at yngre børn spiller et bestemt spil.
Udgivet af Center for Digital Pædagogik i samarbejde med Medierådet for Børn og Unge. Opdateret februar 2024.