“Welcome to 8kun. Speak freely – legally.” På 8chan/8kun (platformen har heddet mange ting i løbet af årene) skal du gerne være så grænseoverskridende og provokerende som muligt. Hjemmesiden, der er en mere ekstrem udgave af 4chan, er blevet berømt og berygtet for at huse både terrormanifester, børneporno og andet voldsomt indhold. Her får du viden og gode råd til, hvordan du tager snakken om 8chan med dit barn.

Med støtte fra @lliancen har vi i CfDP lavet en række små film om fem af de mest populære platforme på internettet, der ikke er ‘klassiske’ sociale medier som Facebook, Instagram, Snapchat og YouTube. Platforme, der i større eller mindre grad er svære at forstå for udefrakommende, og i nogle tilfælde indeholder voldsomt indhold og ditto holdninger.

Denne artikel og video handler om 8chan – et imageboard, hvor alle samtaler indledes med et billede. 8chan blev skabt ud fra ideen om, at 4chan var blevet for blødt og modereret. 8chan-brugerne sætter en dyd i at udnytte ytringsfriheden endnu mere end på 4chan, og mange af dem bliver en del af fællesskaber, hvor det handler om at svine sig selv eller de andre til – eller på andre måder gå over stregen. Og det er værd at tage fat på, hvis man har et barn, der bliver draget af tonen og indholdet på websitet.

Du kan finde de andre guides i serien her.

Når du har set videoen, kan du længere nede i artiklen her finde gode råd til og eksempler på, hvad der er værd at tale med dit barn om, når det handler om 8chan.

Okay, fed video – hvad så nu?
Som det fremgår i videoen, er der masser af forholdsvis sund debat om nørdede emner og interesser på 8chan. Men fordi tonen er så grov, og fordi man nemt kan støde på grænseoverskridende indhold og holdninger på sitet, kan det være en god idé at prøve at flytte snakken om de emner, der foregår på 8chan ‘ud i virkeligheden’.

Oftest vil et barn eller en ung som udgangspunkt fatte interesse for 8chan på grund af de nørdede, ofte sunde, diskussioner, der fylder mest på platformen. Det kan være om computerspil, tegneserier eller andre interesser. Og når man så kan diskutere ting, som andre i ens fysiske omgangskreds måske ikke forstår eller kender, i en tone, som omgangskredsen og især ‘voksne’ ville korse sig over, så bliver 8chan interessant for især sårbare unge. Derfor kan det være en god idé at have en nysgerrig snak med et barn, der er på 8chan.

Generelt gælder det for den her slags samtaler om børns adfærd på internettet, at det er en god idé at være åben og fordomsfri, og parkere sine egne ideer om platformene ved dørtærsklen til teenageværelset. Det gør at dit barn har tillid til, at du rent faktisk har lyst til at blive klogere – hvilket derfra kan lede til en snak om, hvilke aspekter ved den pågældende platform, der kan være voldsomt, kontroversielt eller på andre måder noget, der er værd at tage op.

Du kan for eksempel stille spørgsmål som:

  • Hvad synes du er det fede ved 8chan? Og hvad bruger du 8chan til?
  • Hvilke boards læser du med på? Hvorfor?
  • Hvad for noget indhold synes du, er spændende?
  • Har du opdaget nye interesser eller emner, du synes er spændende, på 8chan?
  • Deltager du selv i diskussioner på 8chan, eller læser du kun med?
  • Hvad synes du om tonen i de boards, du deltager på?

8chan er måske det sted på nettet – udover Dark Web – hvor der findes mest grænseoverskridende materiale, og hvor det er nemmest for sårbare unge at blive en del af usunde og ekstreme fællesskaber. Også selvom de umiddelbart starter med at interessere sig for boardets nørdede diskussioner. Det kan for eksempel være boards, der fokuserer på seksuelt indhold eller politiske boards, der kan være vidtgående i deres retorik og indeholde grænseoverskridende indhold i form af billeder og ord.

Hvis du fornemmer, at dit barn møder eller deltager i indhold, du er bekymret for, kan du stille spørgsmål som:

  • Er du stødt på videoer, billeder eller posts på 8chan, der har provokeret dig? Hvilke? Hvad gjorde de ved dig?
  • Er du stødt på videoer, billeder eller posts, der har fået dig til at få det dårligt? Hvilke? Hvad gjorde de ved dig?
  • Diskuterer du politik på 8chan? Hvilke emner handler det om? Hvordan oplever du at de andre brugere opfører sig i de diskussioner?
  • Er dem, der poster i de boards du er på, meget enige om alting, eller er der flere synspunkter i debatten?

Forældreguide-videoerne er støttet af @lliancen, som er et partnerskab mellem PET, Medierådet for Børn og Unge, Børns Vilkår, Dansk Ungdoms Fællesråd, Skolelederforeningen, Efterskoleforeningen, Styrelsen for Uddannelse og Kvalitet (STUK) og Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme (NCFE).

Partnerskabets formål er at udvikle, støtte og drive initiativer og projekter, der kan bidrage til at styrke børn og unges modstandsdygtighed over for radikalisering. 

Læs mere her

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.