Jonas Ravn

Seniorkonsulent med speciale i unges digitale trivsel Mere om Jonas

Hvad er Offensimentum (og lignende sider)?

Offensimentum (og et hav af varianter, der har eksisteret i årevis) er grupper, der har som grundpræmis, at “den gode smag” er sat ud af drift. Her kommer du, hvis du er tilhænger af den offensive stil, og du er her kun, hvis du ikke bliver fornærmet over at se yderst grovkornede jokes om folk, der netop har begået selvmord, nazi-memes eller videoer, hvor mennesker bliver skudt. Målet er at skubbe grænsen for, hvad man kan tillade sig at dele. Jo mere fornærmende, jo bedre. Præmissen er: kan du ikke tåle mosten, så skrid.

Mange af opslagene er harmløse i den forstand, at de måske nok udfordrer god stil og moral; men uden at udstille enkeltpersoner og uden at bryde loven (se billedeksempel fra Offensimentum).
Men ind i mellem bliver den utydelige grænse så brudt, og vi ser eksempler, hvor gruppen er blevet brugt til at sælge ulovlige varer, udstille navngivne piger eller opfordre til selvtægt og DDOS-angreb på kritikere af siden.
Hver gang enkeltopslag fra gruppen diskuteres i medierne, bliver der fra gruppen råbt op om, at “Offen-hæren” må stå vagt om ytringsfriheden og sikre retten til at grine af andres ulykke.
Det er jo bare de reaktionære og evigt misforstående voksne, der slet ikke fatter de unge!
Men kan det virkeligt passe, at der er 100.000 unge i Danmark, der alle er sådan?

Hvem deltager?

Den primære målgruppe er 13-20-årige. Langt de fleste er drenge. Fra workshops og skolebesøg hos unge gennem de sidste par år ved vi, at kendskabet til Offensimentum er enormt. Det kan man se på samme måde som når man spørger ind til navngivende piger i hævnporno-sager. Drengene kigger smilende til hinanden og veksler et par løse kommentarer. Så ved man, at alle kender gruppen.
Dog vil 100.000 mennesker aldrig være en homogen gruppe. Mange unge i gruppen har heldigvis taget afstand til de grove episoder og føler, at nogle få tosser har ødelagt gruppen for alle de andre ved at gå over stregen. Ofte er det nogle relativt få personer, der deler de grovkornede billeder og pranks. Til gengæld er der en kæmpestor gruppe af bystanders, som er der pga. af hypen.
Til en workshop på Ungdommens Fællesmøde i sidste uge sagde en gymnasieelev til mig, at det er helt tosset, at medierne skriver så meget om det. Ifølge ham medfører det blot et hav af nye gruppemedlemmer, som gerne vil “se giraffen”.
Vi skal lære de unge, som er del af det tavse flertal, at man som bystander er med til at blåstemple og styrke adfærden i gruppen. Selvom gruppen har vist sig at være hård ved medlemmer der kritiserer opslag, vil det altid være ok at forlade gruppen og som minimum sende DET signal.

Hvorfor eksisterer det?

De offensive grupper eksisterer først og fremmest, fordi de opleves som sjove. Det er sjovt, fordi det er ondt. Sort humor kan være en ventil for nogle, og det er super rart, at der kan eksistere et rum, hvor man ikke skal leve op til gængse normer og spilleregler. Det tragiske er (som flere sager har vist), at man ikke evner at lave koblingen til den fysiske verden. At de mennesker, der bliver pranket eller udstillet eksisterer i virkeligheden. Ligesom vi har set det på sociale medier som Ask.fm og Spring.Me, så er det sjovt være tilskuer til drama og konflikt men frygteligt at være hovedperson.
Deltagelse i Offensimentum handler om at høre til i et fællesskab. Mange finder ud af, at man kan få likes for shock value. Det føles anerkendende. Men først og fremmest handler det om kulsort humor. “Det er sgu da bare for sjov”, som elever flere gange har sagt til vores skolebesøg.

Forældre

Når vi i CfDP taler med forældre om børns adfærd på sociale medier, så møder vi ofte en reaktionen “Godt, at mit barn aldrig kunne finde på at deltage i den slags”. Men med 105.000 medlemmer af Offensimentum er det altså ikke kun den utilpassede dreng fra naboskolen, der deltager. Det er et bredt udsnit af børn og unge.  Som forælder er du derfor nødt til at tage det udgangspunkt, at det også kunne være dit barn.
Sider som bryder loven og udstiller andre mennesker skal lukkes uden tøven – også selvom der opstår en lignende i morgen. Men den sande bekymring bør nok handle om det faktum, at 100.000 danske unge overhovedet søger dette grænseoverskridende indhold.
Når Offensimentum og andre lignende grupper er lukkede og hemmelige, så kan det være yderst vanskeligt at kigge med som forælder. Derfor må man tænke forebyggende. Undersøgelser har tidligere peget på, at mange forældre dropper interessen for børnenes online-liv, når børnene sætter foden i teenageland. Det er alt for tidligt. Fasthold samtaler om digital adfærd, om debatkultur på sociale medier, om samtykke og om vores ansvar for fællesskabet. Brug de eksisterende mediehistorier til at tage snakken med teenagerne og insister på, at du stadig kan påvirke dit barns moralske kompas. Og husk frem for alt selv at være en god rollemodel.
Jonas Ravn / jonas@cfdp.dk
 ]]>

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din feedback, vil det hjælpe os rigtig meget til at forbedre vores indhold.

Vil du vide mere?

Jonas Ravn

Seniorkonsulent med speciale i unges digitale trivsel Kontakt Jonas

CfDP har ekspertise og ydelser inden for digital rådgivning, børns digitale vaner, digital dannelse og trends og tendenser på sociale medier og i computerspil.

Vi deltager i og driver projekter om blandt andet computerspil som pædagogisk redskab, hate speech og anti-ligestilling på nettet.