Gaming, Facebook eller Skype. Uanset hvad du laver på nettet, så kigger andre med, og nogle gange kigger de også med gennem dit webcam. Center for Digital Pædagogik har, sammen med Medierådet for Børn og Unge, lavet en oplysningskampagne rettet mod de unge, som til daglig sidder foran skærmen. Formålet er at give gode råd til internetsikkerhed.

Næsten alle computere er i dag udstyret med et lille webcam øverst på skærmen. Det er så småt, at man nogle gange glemmer, at det er der. Det forsøger Center for Digital Pædagogik og Medierådet for Børn og Unge nu at lave om på med kampagnen SikkerSpiller.

SikkerSpiller består af en kampagnefilm, en oplysningsside med blandt andet fem gode råd om internetsikkerhed og en webcam-slider, som giver de unge muligheden for manuelt at lukke for deres webcam. På den måde kan ingen ubudne gæster kigge med.

Den kreative kampagnefilm bruger udtrykket “at spille” på en anderledes måde. I ungdomssprog kan det både betyde at spille computerspil og at onanere, og i filmen møder vi en ung gamer, som i frustration over et tabt computerspil smider keyboard og mus væk. I stedet kaster ha sig over online porno. Han har dog glemt, at hans webcam er slået til, fra da han spillede computerspil. Der kommer flere og flere tilskuere til, der bliver talt mere og mere om ham, og vittighederne bliver flere og flere. Til sidst kommer han i tanke om, at hans SikkerSpiller webcam-slider ikke er slået til. Han dækker kameraet til og får spillet færdig.

Formålet med årets SikkerSpiller-kampagne er, at de unge skal tage ansvar for deres egen internetsikkerhed. Man kan ikke vide sig sikker for hverken malware eller folk ude på internettet, men man kan gøre et par ting for at sikre sig. Det åbenlyse råd er selvfølgelig at sikre sit webcam med en SikkerSpiller-slider. Kampagnen giver desuden fem andre gode råd:

Reklamefilmen for 2018 er pakket ind i ungdommelig humor og temaer, og den bruger både seksualiserede undertoner og overskrifter. Det har vi gjort, fordi vi oplever til vores foredrag, at vi må være kreative, hvis vi vil tale med de unge om emner som for eksempel sex. Vi er nødt til at gemme den løftede pegefinger væk og tale med dem frem for til dem, når det kommer til emnet.

Teenagere onanerer, og alle de nyeste undersøgelser viser, at mange af dem også spiller computer flere gange om ugen. Der er ikke noget galt med nogen af delene, og det skal vi turde tale med de unge om.

Sådan får du fat i en webcam-slider

Arbejder du med unge, og har I fokus privatliv på nettet og IT-sikkerhed? Skoler, klubber og foreninger kan bestille webcam-sliders til de unge i klassesæt. Send en mail med navn på skolen/foreningen, alderstrin, antal sliders (maks. 50 stk.) du skal bruge samt leveringsadresse til medieraadsinfo@dfi.dk. Vær opmærksom på, at oplaget er begrænset.

Hos CfDP uddeler vi SikkerSpiller-sliders gratis til alle foredrags- og workshop-deltagere i den kommende tid.