Som navnet antyder, er Gruppechat.dk en digital rådgivning, hvor man som ung bliver en del af en ugentlig gruppechat med andre unge. Når man opretter en profil på siden, skal man vælge hvilke chat-tidspunkter, der passer en bedst og et eller flere temaer, som fylder i ens liv. Til en start giver vi mulighed for at vælge mellem tre dage, og fire forskellige temaer (Livsglæde & Udseende, Tanker & Følelser, Energi & Motivation, Mig & Andre). Vi sammensætter grupperne på baggrund af alder, tidspunkter og temaer, og til sidst ender vi med en gruppe jævnaldrende unge, som har noget til fælles. Gruppen mødes som udgangspunkt 10 gange á 2 timer. Hver gruppe har tilknyttet to frivillige mentorer, som bl.a. sørger for moderation og god tone. De frivillige har alle relevant faglig baggrund, minimum som studerende på en sundheds- eller socialfaglig uddannelse, og de optrænes alle i CfDPs digitalpædagogiske metodik.

Gruppemissioner, solomissioner og en digital rejse

Selvom Gruppechat.dk er en rådgivning, og selvom fokus hovedsageligt er på de ting, der er svære, ønsker vi at skabe dialog på en legende måde. Derfor inviterer vi ikke de unge med i et gruppeforløb, men på en rejse, hvor de, sammen med andre unge, kan lære noget om sig selv. Rejsen vil bestå af en række gruppemissioner (de enkelte gruppechats), som har forskelligt indhold, alt efter hvor i forløbet man er. For eksempel handler den første session om at lære hinanden lidt at kende, tredje session handler generelt om tanker og følelser, og ottende session handler om medfølelse. Indholdet er bl.a. funderet i forskellige kognitive teorier fra den pædagogiske og psykologiske verden, herunder Acceptance Commitment Therapy, Kognitiv Adfærds Terapi, Compassion Fokuseret Terapi og Kognitiv Ressourcefokuseret Anerkendende Pædagogik (KRAP), men det bliver præsenteret på en måde, der er forståelig og relaterbar for de unge. I tiden mellem de ugentlige gruppemissioner kan den unge også give sig i kast med forskellige solomissioner. Solomissionerne er konkrete øvelser i, f.eks. mindfullness, visualisering og målsætning, og de kræver ikke noget særligt af den unge. De er både lavet som små videoer og som små skriv.

Du er ikke alene

“denne chat fungerer som en god form af gruppe terapi for os der har det svært, og at snakke åbent omkring kan virkelig hjælpe, især fordi man ikke behøver at se eller kende andre og ikke skal se dem i øjnene c:”

Sådan skriver en ung om gruppechatten på Cyberhus.dk, og det er netop hele formålet med den digitale rådgivning. At tilbyde de unge et rum, hvor de trygt kan dele svære tanker og følelser med andre unge, eller fortælle om de udfordringer, de oplever i hverdagen. Noget som de unge har dårlig eller ingen erfaring med at gøre i den fysiske verden, fordi det generelt er meget tabubelagt at snakke om alt det svære. I gruppechatten bliver det tydeligt, at de ikke er alene. At vi allesammen kan have det svært, og at det hjælper, når man deler det med nogen. Gruppechat.dk er på den måde ikke “kun” et digitalt fællesskab, men et tilbud om støtte, tryghed og forståelse, og muligheden for at øve sig i at sætte ord på.

Vi søger frivillige til Gruppechat.dk – se mere her!